Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Lakberendezés > 5 tipp, hogyan alakítsd át a babaszobát gyermekszobává

5 tipp, hogyan alakítsd át a babaszobát gyermekszobává

A gyermeknevelés szépsége, hogy a folyamatos megújulásról szól, hiszen a gyermek növekedésével igényei is változnak. Lényeges, hogy a kicsi környezetét is mindig életkorának megfelelően alakítsuk. Az óvodás kor kezdetén a babszobát például a gyermekszoba váltja fel. Szükséges egy kis idő- és pénz ráfordítás, de szerencsére a babaszoba viszonylag könnyen gyermekszobává varázsolható. Hoztunk Nektek 5 tippet, hogy könnyebb legyen az átalakítás.

1. Hangsúly a fekvőhelyen!

Ha van valami, amin nem spórolunk, az a gyermek fekvőhelye legyen. Egy kényelmes, megfelelő méretű ággyal megelőzhetjük az álmatlan éjszakákat és a gerincproblémákat is.

Ha a baba kiságya átalakítható, akkor ezt előbb-utóbb meg kell tennünk. Egyéb esetben vásárolnunk kell egy junior- vagy felnőtt ágyat. Nyugodtan válasszuk a felnőttet, hiszen költséghatékonyabb. Viszont, mivel még viszonylag kicsi a gyermek, lássuk el leesésgátlóval! Fontos tipp, hogy az ágy mellé kerüljön éjjeliszekrény! Ha nincs ennyi hely, az ágy fölé fúrt polc is helyettesítheti.

2. Még több tárolóhely a gyermekszobába!

Tárolás, tárolás és tárolás.. A gyermeknek egyre több játéka és ruhája lesz, ez így természetes. A képeskönyvek is gyűlnek, pár év múlva pedig jönnek majd a tankönyvek. Készüljünk elég szekrénnyel és polccal a jövőre! Persze színes dobozokkal, kreatív tárolókkal is megoldhatjuk a kérdést. A lényeg, hogy a gyermeknek legyen lehetősége rendet tenni a szobájában.

3. Rajz- és játéksarok

Ha a pelenkázó és a szoptatós fotel kikerül a szobából, felszabadul egy kis hely. Ezt alakítsuk át a gyermek új tevékenységeinek megfelelően: alakítsunk ki egy sarkot, ahol rajzolhat, játszhat, kézműveskedhet. Később persze ide kerül majd az íróasztal, de óvodás korban barátságosabb egy picike asztal apró székekkel. Ide is jöhet egy puha kis szőnyeg, esetleg babzsákfotel is, így valóban otthonos hangulatot teremtünk.

4. Dekoráld újra a gyermekszobát!

A bútorokon túl a szoba hangulata kiemelten meghatározó. Az óvodás, majd pedig a kisiskolás gyermek érdeklődésének és tetszésének megfelelő díszítést alkalmazzunk. A legjobb, ha az ő ötleteit is meghallgatjuk, s egyes díszítő elemeket akár együtt is kiválaszthatunk. A dekorálás alapvető elemei lehetnek:

  • falfestés, tapéta vagy falmatrica
  • új szőnyeg
  • falvédő
  • díszpárnák
  • kreatív lámpatestek

Ha nem szeretnénk sokat költeni a dekorációra, az is elég, ha az egyébként is szükséges használati tárgyakból vásárolunk mesehősös vagy állatkás darabokat. A cuki mintás ovis ágynemű árak például teljesen megfizethetők, így néhány garnitúrával akár minden évszakra megvan a dekoráció.

5. Tipp gyermekszoba világításhoz

A babaszoba berendezésénél főleg az volt a szempont, hogy a napfény és az éjszakai utcai fények ne zavarják a kicsit. A gyerekszobánál már kimondottan ügyelnünk kell a megfelelő erősségű világításra. Nem elég a mennyezeti lámpa: ahol a gyermek rajzol (később pedig majd tanul és olvas), kiegészítő fali vagy asztali lámpák szükségesek. Hasonlóan a textilekhez, ezek a kislámpák is lehetnek vidám mesefigurás vagy állatos darabok.

Összegzés: Ahogy a gyermekek cseperednek, a babaszobát a gyermekszoba váltja fel. Szerencsére csak néhány lényeges átalakítás kell, hogy óvodás, majd pedig kisiskolás gyermeknek megfelelő teret alakítsunk ki. A megfelelő bútorok mellett szenteljünk figyelmet a dekorációnak és a világításnak is!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top