Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > 5 tipp kötél felhasználására a ház körül

5 tipp kötél felhasználására a ház körül

A kötelek a sportban, a hajózásban szinte nélkülözhetetlenek, azonban otthonunk közvetlen környezetében is hasznosak lehetnek, akár mindennapos célra, akár dekorációs célra is. Emiatt nem meglepő, hogy egyre többen használják a kötelek különböző típusait is. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk 5 tippet a kötelek felhasználására a ház körül.

Kötelek felhasználási területei

A köteleket már hosszú évszázadok, sőt évezredek óta használja az emberiség, felhasználási területük pedig az idő előrehaladtával csak egyre szélesebbé vált. Manapság a köteleket az alábbi célokra szokás alkalmazni:

  • sportoláshoz (hegymászás)
  • hajózáshoz
  • állattartáshoz
  • dekorációs célokra
  • háztáji kiegészítőként.

Az alábbiakban pedig jöjjenek a háztáji felhasználásra hasznosítható ötletek:

1, Állattartás

A kötelet már időszámításunk előtt is használták az állatok tartására és gondozására. Ez adott esetben egy modern háztáji gazdaságban sincs másképp a mai napig sem. Egy-egy jó minőségű kötéllel a kisebb borjúktól, a kifejlett állatokig bárkit elvezethetünk, vagy épp átmenetileg kiköthetünk.

2, Kültéri játékok

A kötelek segítségével számos kültéri játékot is létrehozhatunk. A tartós, vastag kötelek, legyen szó természetes, vagy mesterséges anyagokról, kitűnő szakítószilárdsággal bírnak és ellenállnak az időjárási viszonyoknak.

Kötélből könnyedén készíthetünk például:

  • hintát
  • mászókát
  • függő ágyakat

3, Dekorációs célok

Kötélből az otthoni dekoráció is megoldható, hiszen olyan mindennapi tárgyak is feltunningolhatók, mint egy egyszeri asztali lámpa, tükör. Ezen felül azonban önálló használati tárgyak is alkothatók belőle, mint például egy kis ülőke, vagy puff.

Ezen felül gyakorta használják a köteleket bel- és kültéri korlátok esetében is az oszlopok összekötő elemeiként.

4, Ruhaszárogatás

A kötelek használatával otthonunkban roppant strapabíró, akár a nehéz, vizes szőnyegek súlyát is elbíró ruhaszárogatókat is létrehozhatunk. Ezek a megoldások ráadásul esztétikusabbak is, mint egy vastag damilos változatú, bolti ruhaszárogató.

5, Háztáji kiegészítők

A kötelek segítségével ezen felül persze a szokásos funkciók is megvalósíthatók, vagyis könnyedén rögzíthetünk dolgokat. Példaként sokszor előfordul, hogy egy fatárolót kell némileg megerősítenünk, a plusz súly miatt. Ehhez egy vastag, tartós kötél kiváló megoldást nyújthat.

Összegezve: A fentieken túl természetesen még számos felhasználási területét megtalálhatjuk a köteleknek a ház körül, csupán fel kell ismernünk az adódó lehetőségeket.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top