Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Értékbecslés > A bruttó, nettó és a hasznos alapterület jelentése

A bruttó, nettó és a hasznos alapterület jelentése

Egy ingatlan életében a lakók jönnek-mennek, a házak megújulnak, de az ingatlan alapterülete nem változik. Hacsak nem bővítjük a lakást galériával, a kertes házat fedett terasszal, garázzsal, stb. Az ingatlan új méretei, az alapterületek előbb-utóbb papírra kerülnek a különböző engedélyeztetések alkalmával, vagy az ingatlan eladásakor. Hivatalosan négyféle alapterületet különböztetünk meg, mely fogalmakra ingatlan vétel és eladás során is szükségünk lesz! Gyakori probléma, hogy az ingatlan hirdetések tévesen vannak megírva, ezért a legjobb, ha tisztában vagyunk ezekkel a fogalmakkal, így elkerülhetőek a félreértések és az esetleges átverések!

A Bruttó és Nettó alapterület fogalma

A nettó alapterület az a méret, amit egy mérőszalaggal a kezünkben minden helyiségben faltól falig mérünk vízszintesen. A helyiségeket egyesével kell megmérni, a keresztbe-hosszába értékek szorzata adja ki az alapterületet. Az összes helyiség alapterületének összértéke az ingatlan nettó alapterülete. Ebbe nincs beleszámítva a falvastagság, ezért beszélünk nettó alapterületről.

A bruttó alapterület ezzel szemben az ingatlan falait, (vakolattal, szigeteléssel, stb.) azaz az épületszerkezetét is magába foglaló méretek. Könnyű megjegyezni, hiszen fizetéskor is nettó összeget kapunk készhez, pont mint az ingatlanoknál. Egy ház, lakás, vagy üzlethelyiség is akkora amekkora, de minket valójában az érdekel, hogy megfelelő méretű életteret biztosít-e családunk, vagy munkatársaink számára az alapterület. Vagyis a szám ami minket érdekel, a nettó alapterület négyzetméterben. Már csak egyetlen kérdés merülhet fel, mi a különbség a nettó alapterület és a hasznos alapterület között?

A nettó alapterület és hasznos alapterület

Ha ezekre a fogalmakra egy halmaz részeként tekintünk, akkor a bruttó alapterületből indulunk ki és ebből vonunk le mindent. A nettó alapterület arról árulkodik, hogy számunkra megfelelő méretű helyiségekről, életterekről van-e szó. A nettó alapterületet rendezhetjük majd be a bútorokkal és egyéb lakberendezései tárgyakkal, de vigyázat! Ne feledkezzünk meg az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletről sem, amely a nettó alapterület részeként említi az ún. hasznos alapterületet. (A pontos leírások a fogalommeghatározás 18, 46 és 88-as pontjában találhatók!)

A hasznos alapterület tehát a nettó alapterület része és értelemszerűen kizárja a “nem hasznos” négyzetmétereket. Vagyis a hasznos alapterület minden olyan fedett és min. 1,90 méter belmagasságú nettó alapterület, amelyekből levonásra kerültek pl. a lépcső alatti területek, a tetőterek csapott falú belmagasságai, stb. Az erkély, loggia, terasz, és egyéb külső tartózkodó terek esetében ugyanígy kell számolni, mindig a kormányrendeletből induljunk ki!

Végül a redukált alapterületről. Ez már az ingatlan értékbecslő által értékelt alapterület. Az ingatlan értékbecslése során a szakember a fent ismertetett fogalmakat és az ingatlanok piaci értékét ismerve, valamint számos további tényezőt figyelembe véve az ingatlan legoptimálisabb piaci értékét határozza meg. Ez már egy “minden szempontot magába foglaló” alapterület, melynek alapján az ingatlan optimális pénzbeli értéke meghatározható. Ne engedje ki kezéből áron alul ingatlanát! Az ingatlan értékbecslő leveszi válláról a számítások terhét!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top