Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Erdő > A nyáron gyógyító természet – Gyógynövények és gyűjtésük a legmelegebb hónapokban

A nyáron gyógyító természet – Gyógynövények és gyűjtésük a legmelegebb hónapokban

Immunrendszerünk megfelelő védelme és egészségünk megőrzése meleg időben is nagyon fontos. Nyáron sokféle gyógynövényt gyűjthetünk, és tehetjük őket házi patikánk állandó résztvevőjévé. Mi most olyanokból szedtünk össze – egy csokorra valót – amelyek ezekben a hónapokban szedhetők, gyűjthetők – és valamennyien vadon élnek. Lássuk csak, mik ezek a növények, mit érdemes tudnunk róluk, és hogy mire érdemes figyelni velük kapcsolatban!

Menta

Nemcsak hűsítő italok kedvelt kiegészítője lehet; a menta gyógynövényként is igen jelentős szereppel bír. Görcsoldó, ezért kedvező hatással bír az emésztésre, antiszeptikus hatása és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Éppen ezért a gyógyászatban már régóta használják epe- és gyomorgörcsökre, szélhajtóként is, de izom- és reumatikus fájdalmak esetén is jól hasznosítható. Ajánlatos olyan réteken gyűjteni, ezt az egyébként igen jól szaporodó, kertben is nagyon jól terjedő gyógynövényt, amely azért kellően messze esik az autóutaktól (ez egyébként minden vadon gyűjthető növényre igaz).

Közönséges cickafark

Ha már a gyulladásról esett szó, nyár közepétől egészen novemberig gyűjthetjük a cickafarkot, mégpedig a virágos hajtásait. Réteken, legelőkön, utak mentén tömegesen fordul elő. Ez, az őszirózsafélék családjába tartozó növény rendkívül sok mindenre felhasználható. Főzete lázcsillapító hatású, de sebkezelésben is használatos. A hölgyek bizonyára tudják, hogy oldja a menstruációs görcsöket, de húgyúti gyulladások esetében is felhasználható. Májtisztító hatással is bír. Kivételesen sokféleképpen segít nekünk: teaként, tinktúraként, ülőfürdőként vagy borogatásként is, de illóolaj is készül belőle.

Közönséges orbáncfű

Réteken, legelőkön, gyepeken már júniustól virágzik ez a növény. És hogy mire is használhatjuk? Virágos hajtásaiból főzött teája kifejezetten jót tesz szorongás, depresszió, rossz közérzet esetén. Fontos, hogy fényérzékenységet okozhat, ezért érdemes kerülni a napon való hosszabb tartózkodást, használata esetén. Altató hatása is ismert, immunerősítő, sőt, vírusölő hatással is bír. Kevésbé ismeretes, hogy az emésztést is segíti, pedig erre a célra is kiválóan alkalmas.

Kanadai aranyvessző

Ez, a nálunk nem őshonos, de már igencsak elterjedt növény is nyáron gyűjthető. Kifejezetten kellemes ízű teája légúti panaszokra és reumás fájdalmakra is kiváló. Használható rovarcsípésekre, viszketés és gyulladás kezelésére, borogatás és lemosó is készülhet belőle, sebek vagy ekcéma vagy enyhítésére. Vizelethajtó, és húgyúti betegségek esetében is alkalmazható. Érdekesség, hogy ez az eredetileg dísznövényként termesztett fajta elvadult, és fokozatosan özöngyommá vált. Ma, főleg a Nyugat-Dunántúlon igen elterjedt. Erdőszéleken, vizek mentén találkozhatunk vele. A tavasszal virágzó aranycserjét ne tévesszük össze a nyár végén virágzó aranyvesszővel!

Körömvirág

Ez az aromás növény június és július hónapokban gyűjthető leginkább. Kenőcsként az egyik leghatásosabb sebkezelő és gyulladáscsökkentő hatással bíró növényünk. Lábszárfekély, fagyás, égési sérülések kezelésére éppúgy kiválóan alkalmas, mint garat- és szájgyulladásoknál gargalizálásra. Borogatásként is alkalmazható, sőt, ételeinket akár ízesíthetjük is vele.

 

Csalán

Gyermekkorom réti-erdőszéli játékainak megkeserítője bámulatosan sok pozitívummal rendelkezik. Levele és gyökere is felhasználható gyógyászati célra, az előbbit márciusban és áprilisban, az utóbbit ősszel, vagy tavasszal szokták gyűjteni – de nyáron is van csalán, ezt bizonyíthatom…

Kiválóan alkalmazható gyulladásos megbetegedésekben, méregtelenítésnél, vértisztító kúráknál éppúgy, mint ülőfürdőként aranyeres panaszokra, a vesék átmosására, a pattanásos bőr kezelésére. De ha ez kevés lenne: a friss csalánlevélből akár főzelék is készülhet, párolt húsok mellé pedig köretként lehet párolt csalánt kínálni. Szinte felsorolhatatlan, mennyi mindenre jó.

Az eredeti cikk az eladotermofold.hu blog oldalán olvasható!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top