Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Áprilisi 5+1 tippünk a kerti munkákhoz

Áprilisi 5+1 tippünk a kerti munkákhoz

Április eleje van.

Most már lassan abban reménykedünk, hogy nem bolondozik tovább velünk ez a kissé szeszélyes tavasz, és a kerti munkáink szépen sorban következnek majd – ahogy az évszak előrehalad. Az idei helyzet a koronavírus járvány miatt amúgy is nagyon különbözik minden más helyzettől, amit eddig megéltünk – jó is a kert felé fordulni és számba venni a teendőket.

Áprilisban ugyanis fontos és sok munkánk van a kertben – lássuk csak, miről nem szabad elfelejtkeznünk!

  1. Amint kivirágoznak hagymás virágaink közül a nárciszok– eljön az ideje annak is, hogy a gyeppel foglalkozzunk. Először, az első vágáskor ne essünk túlzásba, bőven elegendő, ha négy centiméteresre nyírjuk le. Ezt követően, természetesen tápanyagpótlás után később már vághatjuk két centiméteresre is. Szellőztessük is meg a gyepet, távolítsuk el a filcesedett, száraz részeket! Így a gyep gyökérzete újra levegőhöz jut. A kissé kikopott, gyérebb részeket pedig vessük be fűmaggal és locsoljuk. Ha így teszünk, gyönyörű, élénk színű, egészséges gyepben gyönyörködhetünk egész évben.
  2. Április a legjobb hónap arra, hogy elültessük kertünkbe a díszcserjéket, bokrokat. Ilyen például a rododendron, vagy a japánfű. Dolgozzunk be komposztot a megtisztított talajba, és ha kötött, agyagos talajunk van, kicsit lazíthatjuk homokkal. A rododendronok különösen kedvelik, ha komposztáljuk a földet, ahova kiültetni szándékozzuk őket. Gyökérlabdájuk álljon ki pár centire a földből, amikor elültetjük. Jót tesz, ha a gyökérlabdát beáztatjuk kicsit ültetés előtt. Amikor elültettük, ne tömörítsük körülötte a földet és jól öntözzük be. Nagyon szereti a félárnyékos helyeket.
  3. A konyhakert az a helyszín, amely igazán le fog minket kötni áprilisban. Nagyon sokféle zöldség elvetésének ez a legfőbb ideje. És hogy mik ezek? Még mielőtt felsorolnánk, muszáj, hogy kitérjünk két igen fontos tényezőre: figyeljünk oda a vetés mélységére és a sortávolságra! Nem véletlenül adják meg ezeket az adatokat! Szóval, hogy mit vetünk ilyenkor? Spenótot, zöldborsót, retket, karfiolt, sárgarépát is nyugodtan. A káposztaféléket, karalábé, zeller és póréhagymákat palántáról kell ültetni – ennek a folyamatnak igazán az ideje az április. Nemcsak a zöldségek vetése az, ami ilyenkor feladatot adhat, de még akár kezdő kertészek is megpróbálkozhatnak a sárgadinnye és görögdinnye magokkal. Egy dolog fontos: kertünk legmelegebb, legnaposabb részére vessük el a magokat, és lehetőleg április végére időzítsük!
  4. Ne felejtkezzünk el a fűszernövényeinkről A téli pihenő után a citromfűnél tőosztást kell elvégeznünk, a hajtásokat pedig vissza kell vágni. A snidlingnél ugyancsak ezt kell elvégeznünk, és kis csomókban érdemes kiültetni akár teraszra, akár a kertbe. Az évelő fűszernövényeket, tehát a zsályát, rozmaringot, levendulát, mentát érdemes átültetni minden évben.
  5. Nézzük át az évelő virágainkat! Itt az ideje elővenni a muskátlit, kicsit visszavágni, sőt a levágott részeket is ledughatjuk a földbe, hogy gyökeret eresszenek. Napos vagy félárnyékos helyre tegyük majd, ugyanis azt kedveli nagyon. Nem régi szokás, de érdemes kipróbálni: ültessünk a muskátlitövek közé metélőhagymát, bazsalikomot, borsikafüvet.

+ 1.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ilyenkor kezdenek megjelenni a kártevők is a kertekben! Meg kell említenünk a levéltetveket, melyek ellen meg kell kezdeni a védekezést. Nem szabad azonban a virágzó gyümölcsfákat permetezni, ugyanis így elpusztíthatjuk a méheket! És reménykedjünk abban – a gyümölcsfák érdekében is – hogy az április nem lesz szeszélyes.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top