Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Szántó > Aratunk – a búza 1. rész

Aratunk – a búza 1. rész

Friss hír, hogy hivatalosan is bejelentették, hogy elkezdődtek az őszi búza betakarítási munkálatai – Fejér, Somogy, Tolna, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében. A betakarítás a Péter, Pál nappal függ össze, ami a hagyományos kézi betakarításnál sokáig kiindulópont volt a magyar vidék életében.

Ez hát maga a hagyomány, de mi a helyzet a magyar búzamezőkön 2020-ban? Ennek néztünk utána, de kezdjük el kicsit messzebbről: beszéljünk egy kicsit az őszi és a tavaszi búzáról. Mik a különbségek? Melyik dominál?

Az őszi búzát, ahogy a nevéből is jól látszik, ősszel vetik. Ez elég egyszerűnek hangzik, de az őszi búza vetésénél annak időpontja azt mondhatjuk, hogy elég kritikus. Egyes vélemények szerint október 5. és 25. között kell elvetni, de ez is még elég tág időintervallum. Nemcsak maga a hónap fontos ugyanis, de azon belül figyelni kell az időjárásra, a földrajzi elhelyezkedésre, a klimatikus viszonyokra is. A fontos az, hogy a búza a téli fagyok előtt meg tudjon erősödni, és át tudjon telelni. Az sem jó viszont, hogy ha már túl fejlett korában köszönt be a tél. Az pedig, hogy ez gyakran változó időjárásunk esetében mikor és hogyan következik be – igazából megjósolni sem lehet.

Ha szépen megerősödött, és jól áttelel, akkor kevesebb tavaszi búzára lesz szükségünk. Merthogy ez utóbbira akkor jön számításba, hogy ha a téli búza nem, vagy hiányosan kelt ki, esetleg elpusztult télen, vagy valamilyen betegség következtében érte károsodás. Az is előfordul, hogy magát a talajt éri valamilyen behatás, amikor őszi búza vetésére kerülne sor, esetleg az időjárási viszonyok alakulnak rendkívül kedvezőtlenül. A tavaszi búza esetében – ahogy az őszi búzáéban is – jelentősen befolyásolja a termést az időjárás, de fontos különbség, hogy nem igényel a csíráztatáshoz alacsonyabb hőmérsékletet. Alapvetően szerényebb termőképességű, mint az őszi búza, de az is igaz, hogy képes jobb minőség elérésére is, mint az őszi.

Ha közelebbről megnézzük, akkor azt látjuk, hogy Magyarország mind a talaj meghatározó tulajdonságai, mind éghajlati szempontból kedvező tulajdonságokkal bír az őszi búza termesztéséhez.

Lassan két évtizede már annak, hogy több, mint 1 millió hektáron termesztjük a búzát – országosan 4-5 millió tonnát évente. A hektáronkénti 4 tonna körüli átlagos termelési mennyiség igen szép teljesítmény – uniós szinten is. A most elkezdődött betakarítási munkálatokból még nem lehet bejósolni, hogy ez a szám idén hogy alakul pontosan – nagyon az eleje ez még a betakarításnak, és mindig a gyengébb területeken kezdődik az aratás, ami néhány hetet vesz majd igénybe.

Forrás: pixabay.com

A tavaszi búza a fent említett egy millió hektárból mindössze 13-16 ezret jelent. Betakarítása augusztusra tehető.

A terméshozamhoz még hozzátennénk azt az érdekességet, hogy olvashatunk versenyekről is, ha a terméshozamról van szó. Vannak ugyanis olyan fajták, amelyek bőven felülteljesítik a 4 ezer tonna/hektár elvárást. Ezeknél  – ilyen például a Balaton nevű őszi búza – akár kilenc-tíz tonna terméshozam is elérhető hektáronként.

És hogy mit jelent nekünk a terméshozam, azaz, mennyi liszt lesz ennyi búzából? A búzáról szóló következő cikkünkben a búza és a konyhánk közti érdekességekről írunk: a búzák néhány fajtájáról, a lisztekről.

 Addig is, ha tehetik, sétáljanak egyet egy búzamező közelében!

Eredeti cikk megtalálható itt!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top