Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Épületenergetika > Az értékbecslés értéke: ingatlan értékesítés a lehető legjobb áron

Az értékbecslés értéke: ingatlan értékesítés a lehető legjobb áron

Amikor nagyobb értékű tárgy, antik bútor, ékszer, vagy hivatalosan “vagyonnak” minősülő ingatlan kerül a birtokunkba, egy egyszeri nagyobb összeg reményében szeretnénk túladni a frissen szerzett vagyonon. Ilyenkor az első kérdésünk: hogyan járunk a legjobban?!

Napjainkban, amikor a tárgyak egyre inkább sorozat gyártottak és műanyagok, egyszerűen elértéktelenednek. Míg az értéktelen tárgyaknak nincs becsülete, a hagyományok, a kétkezi munka és az idő alaposan felértékelődtek. Gondoljunk csak a pandémia alatt visszatért kenyérsütésre!

A fejlődést mindig is nehéz volt megkülönböztetni a visszafejlődéstől, a valódi érték és a bóvli között néha nehéz határvonalat húzni. De a megfelelő szakember sok szempontot figyelembe véve képes különbséget tenni, ezért munkájuknak eszmei értéke van, ami automatizált világunkban ma már csak a régi mesterségekről mondható el.

Miért elengedhetetlen manapság az értékbecslés?

Kevés olyan dolog maradt fent a világban, aminek valódi értéke van. Nem véletlen, hogy mind a régiség és a műtárgykereskedő, mind pedig az ingatlan értékbecslés egy-egy külön szakma. Egy ház, vagy lakás a legnagyobb érték, amivel egy átlagos ember találkozhat az életében, ezért egy ilyen értékű vagyon értékesítését talán jobb ingatlanos szakemberre bízni! A másik az ingatlan értékbecslő, aki nem engedi elveszni a pénzét, hiszen célja az aktuális piaci viszonyokhoz képest az ingatlan legreálisabb értékét megbecsülni.

A legtöbben hitel törlesztéseink miatt napról napra élünk. Ilyen életmód mellett nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy akárcsak pár ezer forintot is elpazaroljunk. Egy ingatlan eladáskor ez a pár ezer forint akár több százezer, szélsőséges esetben akár több millió forint veszteség is lehet! Az ingatlan értékbecslő segít abban, hogy egy fillér se vesszen kárba.

Hogyan segít hozzá az értékbecslő az ingatlan értékének növeléséhez?

Saját elképzelésünk sokszor nem egyeznek meg az optimális piaci árral. Gyakran felül értékeljük az ingatlant, sürgős esetben pedig épp ellenkezőleg, hiszen minél előbb pénzhez akarunk jutni.

Ha az ingatlan eladása sürgős, az értékbecslő időt és pénzt spórol meg az eladónak azzal, hogy a lehető legoptimálisabb értéket határozza meg. Ezzel a meghirdetett ingatlanra jelentkezők között minimálisra csökkenthető a passzív érdeklődő és az alkudozó vásárló, ezáltal lerövidül az értékesítéshez szükséges idő. Ezzel a különböző fizetni valók sem terhelik tovább a lakás-, vagy háztulajdonost. Abban az esetben, ha az ingatlan eladása nem sürgős, javaslatokat kaphatunk az értékbecslőtől az ingatlan értékének növelésére!

Az ingatlan értékbecslőtől további tippeket kaphatunk az értéknövelésre vonatkozóan is. Végül rálátást nyerünk arra, hogy értéknövelés érdekében milyen felújításban érdemes gondolkodni. Bárhogy legyen is, amíg értékbecslő létezik, addig érték is létezik. Segítségével a lehető legjobb áron fogjuk tudni eladni portékáinkat.

Az energetikai tanúsító

Az adásvételi szerződéshez a kormányrendelet szerint kötelező csatolni az úgy nevezett energetikai tanúsítványt. Ezt a dokumentumot az energetikai tanúsító készíti el és az eladónak kell beszereznie. Az energetikai szakember megállapítja az épület energetikai szükségletét, valamint tippeket kaphatunk arra, hogy a besoroláshoz képest milyen felújításra van szükség a leggazdaságosabb energia használat érdekében.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top