Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Az őszi kerti munkákról – 5 + 1 tipp, hogy felkészüljön a kerted a télre

Az őszi kerti munkákról – 5 + 1 tipp, hogy felkészüljön a kerted a télre

Minden évszak elhozza a maga feladatait a kertben – az ősz a télre való készülését.  A régiek szerint ősszel már a tavaszt készíti elő a gondos gazda. Fontos tudni, hogy az őszi tennivalók nagyon fontosak annak érdekében, hogy kertünk a következő évben is teljes fényében ragyogjon. Nézzük hát meg, hogy miket kell elvégeznie a gazdának ahhoz, hogy a kertje felkészülten várja a leghidegebb évszakot!

1.      Ha szép, gondosan nyírt és ápolt a gyep az udvaron, nem árt plusz tápanyaggal ellátni a téli hónapokra.  A szép gyep tavasztól őszig nagyon sok tápanyagot felvesz a talajból, így mindenképpen szükséges – fellazítás után – megfelelő minőségű és mennyiségű trágyával biztosítani a tápanyagszükségletet. Elsősorban a szerves trágya és a komposzt lehet erre alkalmas. Ilyenkor hasznos, ha magunk is komposztálunk – bele lehet jönni, és a kert meghálálja.

2.      Nemcsak a gyep talaja merült ki – a konyhakertünk esetében is ez a helyzet. Így aztán a legjobb, ha felássuk, kitisztítjuk és megtrágyázzuk ezt is. Hasznos, ha jó mélyen ássuk fel a földet – így a csapadékelvezetése javul. A nagyobb rögöket nem kell elegyengetni, rábízhatjuk ezeket a téli fagyra. Itt is használhatunk komposztot – akár minden évben! A kert meg fogja hálálni.

3.      Óvjuk meg a közelgő hidegtől évelőinket és rózsáinkat is! A rózsákat vágjuk vissza és tövüknél kupacoljuk fel, az évelőket is takarjuk be avarral, vagy szalmával – ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken. Így jövőre is gyönyörködhetünk majd bennük. Ne felejtsük el bokrainkat, a sövényt és a cserjéket se – az elsárgult ágakat vágjuk vissza, a sövényt pedig tisztítsuk meg a levelektől. Természetesen az utolsó sövényvágás után.

4.      Ha nem szeretnénk csupasz kertet, akkor itt az ideje, hogy árvácskákat, vagy a nagyon dekoratív díszkáposztát elültessük, de a krizantém is tipikus őszi virág, ahogy az erika és a csarab is. Ne kelljen elbúcsúzni a színektől a kertben – még a tél közeledtével sem! Annak érdekében pedig, hogy a tavasz eljövetelével kertünk is újra ragyogjon, rakjuk el még a fagyok beállta előtt a tavaszi virághagymákat! Akár ültetőkosárral is dolgozhatunk, így sokkal egyszerűbb a dolgunk.

De annak is ilyenkor van itt az ideje, hogy új szabad gyökerű fákat ültessünk – meg tudnak kapaszkodni, és pihennek egyet a tavasz előtt.

5.      Ne felejtsük kint cserepes növényeinket sem, amik nem fagytűrők – igaz, hogy a nyarat élvezték, de a tél nem nekik való! Az is elég nagy trauma lehet számukra, ha hirtelen a meleg, száraz lakásban találják magukat: a legszerencsésebb az, ha van pincénk – itt nagyszerűen át tudnak telelni. De ha nincs, akkor is vigyük be őket – próbáljuk a ház kevéssé fűtött részeit használni az átteleltetéshez! Ilyen növényünk a szeretett muskátli, a leander, vagy a hibiszkusz.

+ 1.

A téli énekesmadaraknak rakjuk ki már most az etetőt, hogy odaszokjanak és találjanak nálunk is eleséget. Nagyon sok helyen lehet már kapni előre elkészített magkeverékeket nekik, potom pénzért. Figyeljünk arra, hogy ezt ne felejtsük el – mert ha későn rakjuk ki, előfordulhat, hogy már nem szoknak oda…

Óvjuk tehát kertünket ősszel – hogy a tél ne érje váratlanul!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top