Ön itt van
Kezdőlap > Kiemelt > Bálint gazda megpihent

Bálint gazda megpihent

Hát elment. Mindannyiunk kertésze volt ő, egy olyan ember, akivel kapcsolatban biztos, hogy sohasem merült fel senkiben, hogy nem ért ahhoz, amit csinál, vagy hogy nem fog tudni válaszolni egy kérdésre. Emlékszem, gyerekkoromban az Ablak című műsorban láttam hétről-hétre, és már akkor is szerettem Gyuri bácsit, aki szépen, türelmesen magyarázott, legyen szó gyümölcsfáról, veteményről vagy virágokról.

Kicsit olyan volt ő nekünk, mint a nagyapánk, akihez bátran fordulhattunk, ha a természettel kapcsolatban szerettünk volna kérdezni, mert nála jobban senki nem ismerhette azt – főleg a növényeket, amiket annyira szeretett. Igen, nekünk is volt saját David Attenborough-nk, és minden szavával és írásával türelemmel és szeretettel tanította nekünk, hogy mikor vessünk, hogyan öntözzünk, mit tegyünk, ha kiszárad, vagy ha kártevők támadják meg.

1919-ben született, Gyöngyösön, gazdálkodó zsidó családban – nekünk már maga az évszám is történelmi távlatokba vész. Már fiatal korától a föld szeretetére és tiszteletére nevelték. A középfokú tanulmányok után a budapesti Kertészeti Akadémián diplomázott, 1941-ben. Zsidó származása miatt megjárt két koncentrációs tábort is, de túlélte a szörnyűségeket. Családja nagy része odaveszett a második világháború poklában. Hazatérése után, a kommunista hatalomátvételt követően azzal szembesült, hogy a családi birtokot államosították, őt pedig internálni akarták.

Nem adta fel.

1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. Évekig dolgozott a területen, volt agronómus, kertész is. Tudását sok helyen megosztotta, dolgozott újságíróként, szerkesztőként is, a már említett Ablak című műsorban pedig hosszú évekig a televízió képernyőjén is találkozhattunk vele, és tanácsaival. Rengeteget publikált: ha még nem tették, azt ajánljuk, hogy nézzenek utána a publikációinak, önállóan és másokkal is szakcikkek hosszú sora jegyzi őt szerzőként, rendszeresen adott tanácsot a Nők Lapjában és a Családi Lapban – sőt, az utóbbi években saját weboldala volt. E sorok írója nem egyszer olvasta el Bálint Gazda tanácsait az interneten, ha éppen a saját kiskertjével kapcsolatban kérdései voltak.

Mégsem csak ezt hagyta ránk. Nemcsak végtelen tudását, cikkeket és írásokat, tévéfelvételeket és interjúkat. Valami olyan szeretetet és bölcsességet mutatott ő nekünk, ami már nagyon ritka manapság. Hosszú, és korántsem mindig könnyű élete során mindig tevékeny volt, tanult, dolgozott, tanított – örök például nekünk, akik itt maradtunk. Arról, hogy hogyan is kell élni.

Egy hosszú, mozgalmas és tartalmas élet után szép csendben elment. Elment, és nekünk megmarad az öröm, hogy egy korban élhettünk vele, aki egy valódi, csodálatos reneszánsz ember volt. Nagy tudású, türelmes és bölcs. Aki nem foglalkozott méltatlan támadásokkal. Tudta ő, hogy ez nem fontos.

Hogy nem ez a fontos. A fontos a föld, a virág, a búza, a termőre forduló növény, a napsütés, a szél és a csendes eső.

Mindent tudott, ami igazán lényeges.

Nyugodj békében, Bálint gazda!

 

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top