Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > BOLDOGOK A KERTTULAJDONOSOK?

BOLDOGOK A KERTTULAJDONOSOK?

Avagy mi mindenre jó, ha van terünk a szabad levegőn

 

Kertnek lennie kell – sokan gondolják ezt, akiknek olyan szerencséjük van, hogy családi házban lakhatnak. Mert igaz, ami igaz, nagyon könnyű hozzászokni a jóhoz, ahhoz, hogy egyszerűen csak kisétálunk a saját „zöldünkbe”, hogy kezünkben egy kávéval, hallgassuk a madarak csicsergését. De mégis, van valami tudományos magyarázata annak, hogy miért is hasznos ez – vagy egyszerűen csak tudjuk, mert ezt érezzük?

Lássuk csak, mik a valódi, kézzel fogható, és bizonyított előnyei annak, ha van egy kertünk!

  1. Egy kivételesen egészséges sportot űzhetünk – ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük

Bevallom, így felnőttfejjel, és egy kis konyhakert birtokosaként mindenképpen nagy tisztelettel gondolok nagyszüleimre. Nem mintha ezzel valaha lett volna gond, de amióta tudom, hogy mennyi munka is az, hogy némi zöldségféle kerüljön az asztalra nos, azóta igencsak megemelem előttük nem létező kalapomat. Merthogy ők nem csak egy zsebkendőnyi kis területből próbáltak valami ehetőt kihozni, de óriási kert volt a ház mellett, meg persze volt szőlő a hegyen, kukoricaföld, meg egy csomó gyümölcsfa is egy másik telken, a hegy felé. Szóval, nem semmi munka lehetett ez – és persze se a nagyanyám, se a nagyapám nem volt elhízva. Persze, kevéssé úgy fogták fel ezt, mint sportolási lehetőséget, sőt, abban is bizonyos vagyok, hogy az egészséges életmódról sem hallottak soha – de a mindennapos fizikai munka megtette a hatását. A kert tehát megmozgat, mégpedig nem is kis mértékben.

  1. Erősödik mentális egészségünk is

És ha már a fizikumról beszéltünk, ne feledkezzünk meg a mentális egészségről sem! Menjünk ki tehát a kertbe, addig sem nyomkodjuk a telefonunkat, és nem függünk rá az e-maijeinkere, vagy bármely, teljesen felesleges sorozatra, vagy hírcsatornára. Meglátjuk majd, hogy agyunk hálás lesz ezért a pihenőért, amikor is megkíméljük a különböző állandóan változó, mesterséges fényű ingerektől – nemkülönben szemünk is élvezni fogja a változatosságot. Emellett pedig lelazulunk és elmúlik szorongásunk is.

  1. Egészségesebb ételeket fogunk enni

Ha igaz az, hogy az vagy, amit megeszel, akkor bizony ez is érv lesz a kert mellett. És hogy miért fontos erre itt kitérni? Nyilván azért, mert a saját konyhakertben megtermelt zöldség és gyümölcs amellett, hogy egészséges lesz, még a befektetett munka, valamint a saját büszkeségünk okán – sokkal finomabbnak is fog tűnni. Érdemes kipróbálni, működik! Ezen kívül pedig a zöldségekkel kissé hadilábon álló gyermeket is könnyebb rászoktatni az egészségesebb ételekre.

  1. Remek családi programot fogunk felfedezni

Persze, nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy már kicsiny gyermek koromban is így gondoltam, vagy mondjuk kiskamaszként a kapálás és a gyomlálás kedvenc időtöltéseim közé tartozott. Az viszont biztos, hogy fontos, hogy ezeket is megtanultam, és az is igaz, hogy már nagyon szeretek visszaemlékezni azokra az évekre, amikor ezekkel a folyamatokkal kellett közelebbről megismerkednem. Nem árt tehát, ha kissé „bekockult” gyermekeinket rávesszük arra, hogy nézzék már meg, milyen csodákra képes a föld, ha egy vetőmag kerül belé.

 

És végül: nagyon nagy sikerélményt fog jelenteni nekünk, ha a saját zöldségünk és gyümölcsünk fogyasztása, ahogy az is látványos lesz, hogy csak kiugrunk a kertbe primőr áruért. Érdemes tehát megpróbálkozni a kerttel, higgyétek el, beleszeretni nagyon könnyű. Aztán már el sem tudjátok képzelni, hogy vajon milyen is volt, amikor még nem volt…

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top