Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Budapesti agglomeráció- miért érdemes oda költözni?

Budapesti agglomeráció- miért érdemes oda költözni?

A fővárosi élet bizony nem mindenkinek leányálom. Nem véletlen, hogy sokan inkább a környező településeket keresik fel, főképp ha lakhatásról van szó. Azok számára, akik még nincsenek tisztában a budapesti agglomerációval és, hogy miért érdemes oda költözni, azoknak most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány egyértelmű előnyt.

Kedvezőbb ingatlanárak

Az agglomeráció egyik tagadhatatlanul nagy előnye, hogy az élet olcsóbbnak mondható, mint a fővárosban, legalábbis egy családi ház ára lassan ugyanannyiba, vagy kevesebbe kerül, mint egy budapesti belvárosi 40 négyzetméteres lakás. Lakáskínálat tekintetében nagyjából 10 ezer eladó otthon közül válogathat az, aki főváros vonzáskörzetében nézelődik.

Egy 120 négyzetméteres ingatlan esetében, 183 ezer forintos négyzetméteráron egy akár felújított, hőszigetelt, 25 éves családi ház, 400 négyzetméteres telken, fedett terasszal, parkosított kerttel, amerikai konyhával, beépíthető, szigetelt tetőtérrel, gázcirkós fűtéssel, a Velencei-tó partjától 300 méterre például egy közepesen jó elhelyezkedésű 45 négyzetméteres lakás áráért is található.

Élhetőbb környezet

Aki az agglomerációba költözik, valami olyasvalamit is megvesz a budapesti lakásárakhoz képest olcsón, amire nem gondolunk első körben: friss (de legalábbis frissebb) levegőt. Ez nem mindenkinek fontos előny elsőre, de amikor valaki gyermekvállalásban is gondolkozik, mindjárt sokat ugorhat előre ez a szempont. Azok számára, akik pedig vidékről költöznének Pestre kiemelten fontos lehet ez a szempont, hiszen a budapesti szmogos levegő jócskán megterhelheti szervezetünket, ha hirtelen csöppenünk bele a szmogos nagyváros forgatagába.

Megfelelő infrastruktúra

Szerencsére az agglomerációban nagy diszkontáruházak és nagybevásárlásra alkalmas boltok mellett vásárcsarnokok, bölcsődék és óvodák is megtalálhatók, de a sarki kisbolt is ugyanúgy jelen van. Emellett a felszerelt rendelőintézetekre is számíthatunk, valamint gyógyszertárakat is gond nélkül találhatunk a közelben.

Bizonyos kompromisszumokért cserébe a sportolási lehetőségekről és a szórakozásról sem kell lemondanunk. Sportolásra a kisebb edzőtermek, vagy a szabadtéri workout terek nyújtanak lehetőséget, de a kiépített bicikli utak is kedveznek a sportolni vágyóknak.

Kedvező közlekedés

Közlekedés terén arra mindenképp érdemes számítani, hogy a főváros felé egy 20 perces út is könnyen válhat másfél órássá is a reggeli csúcsidőben a centrum felé. Ezt leszámítva azonban a budapesti agglomerációban való közlekedés gondatlan lehet a mindennapokban. Persze előfordulhat bárkivel, hogy egy közlekedési baleset, vagy technikai probléma hátráltatja, ilyenkor érdemes autómentő segítségét kérni. Szerencsére az autómentés Budakalásztól, Zsámbékig bármely agglomerációba tartozó település esetén gyorsan és hatékonyan megoldható.

Alacsony bűnözési statisztikák

A tipikus nagyvárosi bűnözésnek (zsebtolvajok, prostitúció, drogkereskedelem stb.) itt nagyon kevés nyomát látni. A közbiztonság pedig lényegesen jobb: nyugodtan el lehet menni egy esti sétára paprikaspray és önvédelmi oktatóleckék nélkül is úgy, hogy nem fogunk félni a szembe jövő sötét alakoktól.

Zöld környezet

Sokan azt hiszik, a kert arra van, hogy jó sokat dolgozzunk, virágokat és zöldségeket neveljünk benne, szép legyen, és kiülhessünk a teraszra esténként egy pohár sörre egy tikkasztó nyári munkanap után. Az agglomeráció másik nagy előnye, hogy a kertes ház által, egy privát szférát is kapunk életünkbe, ami egy központi budapesti lakás esetében nem lenne biztosított. A zöld környezet ezáltal stressztől mentes életet garantálhat nekünk, ami hosszútávon megfizethetetlen lehet.

Összegezve:

A budapesti agglomeráció tehát számos előnnyel csábítja azokat, akik szeretnének a főváros közelében élni, de mégsem vágynak annak valódi forgatagára a mindennapokban. Amennyiben tehát zöldebb és élhetőbb környezetre vágyunk, akkor mindenképp érdemes a Budapest környéki településeket választanunk otthonunknak.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top