Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Értékbecslés > DE PONTOSAN MIT IS NÉZ EGY ÉRTÉKBECSLŐ? 2. rész

DE PONTOSAN MIT IS NÉZ EGY ÉRTÉKBECSLŐ? 2. rész

Megérkezett tehát az értékbecslő, hogy megállapítsa, hogy mennyi a lakás/ingatlan forgalmi értéke vagy/és a bank számára a hitelbiztosítéki érték (ha hitelfelvétel miatt érkezett).

De mit is jelentenek ezek pontosan?

Az ingatlan forgalmi értéke az az ár, amit az adott piaci körülmények között ér az ingatlan. Mindenkor meghatározza ezt az értéket tehát az, hogy hogyan is alakul a kereslet-kínálat éppen aktuálisan az ingatlanpiacon. Ez tehát egy változó ár, hiszen függ az éppen aktuális helyzettől, annak alakulásától – legyen az akár egy olyan makropiaci jellemző, melybe igazából egyik félnek sincs nyilván semmilyen beleszólása vagy ráhatása sem.

A hitelbiztosítéki vagy likviditási érték pedig az a szám, mely a bank számára megmutatja azt, hogy mi az a minimum érték, ami akkor számít, ha az adós nem fizet a banknak – és az ingatlan árverezésre kerül. Itt meg kell még említenünk, hogy a banki értékesítés becsült idejét is figyelembe veszi az értékbecslő, tehát ezt a hitelbiztosítéki értéket úgy határozza meg, hogy megbecsüli azt, hogy az adott ingatlant várhatóan mennyi idő alatt lehet majd eladni.

És miket néz meg pontosan, az ingatlan felmérésekor egy értékbecslő?

Fontos megnézni azt, hogy milyen az ingatlan megközelíthetősége. Természetesen ennek jelentősége az igények függvényében alakulhat, de mindenképpen olyan tényező, amit vizsgálni kell. Részét képezi az, hogy megnézze azt a szakember, hogy milyen az infrastruktúra a közelben, tehát hogy lehet megközelíteni az adott ingatlant, autóval vagy tömegközlekedéssel, esetleg mindkettővel. Megnézi azt is, hogy milyen az út vagy utak minősége, van-e parkolási lehetőség, milyen a lift állapota (ha liftes házról beszélünk), egyáltalán van-e lift. Az is fontos információ lehet, hogy milyen vásárlási lehetőségek, oktatási intézmények, egészségügyi szolgáltatók elérhetők a közelben.

Ha mindennek utánanézett az értékbecslő, következhet az ingatlan állapotának vizsgálata. Először is fontos, hogy mit lehet tudni az ingatlan szerkezetéről – ez lehet könnyűszerkezetes, szilárd falazatú, de van faház, sőt rönkház, ahogy készülnek házak akár vályogból is. Nem elhanyagolható szempont a nyílászárók állapota egy ingatlanon, például, hogy egy panellakás esetében ki lettek-e cserélve a régi ablakok korszerűbbekre az évek során. Ugyanígy fontos a tető, annak állapota, ahogy a külső burkolat is, mely a hőszigetelés szempontjából lényeges tényező. Ha családi házról beszélünk a kert is lényeges tényező lehet. Természetesen fontos szempont a közművek állapotának pontos felmérése: a vízellátás, a szennyvíz, a fűtés helyzetének vizsgálata. Mindezek közül a fűtés az, ami meg fogja határozni a komfortfokozatot is. Természetesen a fürdő és az illemhely állapota és elhelyezkedése is lényeges szempont lehet.

Összegezzük tehát!

Az értékbecslés folyamatának záródokumentuma egy olyan pillanatnyi helyzetfelmérést követő dokumentum, amely pontos képet ad az adott ingatlan helyzetéről és az abban a helyzetben meghatározható állapotáról és értékéről. Általában több oldalas ez a szakvélemény, és a lehető legrészletesebben kitér az ingatlan minden fontos jellemzőjére a fent felsorolt kitételek mentén.

Nagyon fontos, hogy mindig olyan szakemberhez forduljunk, aki nemcsak az adott piaci helyzet ismeretével rendelkezik, de megfelelő és széles körű tapasztalattal is bír az ingatlanértékelés nem egyszerű, szakértelmet kívánó folyamatában.

Hogy mire is gondolunk?

Keressen fel!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top