Ön itt van
Kezdőlap > Ingatlanpiac > Dombház – mesebeli lakhely vagy értelmetlen új trend?

Dombház – mesebeli lakhely vagy értelmetlen új trend?

A kérdés, hogy melyik a kettő közül alapvetően eldöntendő – és mi szándékosan annak is hagynánk. Abban mindenképpen segítünk, hogy adunk érveket és ellenérveket, így hátha könnyebb megválaszolni. 😊

Mik tehát a dombház előnyei?

Az egyik kétségtelenül nagy előnye mindenképpen az, hogy nem lóg ki a környezetből, hiszen direkt úgy lett kialakítva, hogy tökéletesen belesimuljon abba. Nem mindegy az sem, hogy környezetbarát anyagokból épül: fa gerendák, kő felületű falazat vagy hántolt tégla, vagy egyéb anyagokat is felhasználhatnak, amik szintén környezetbarátak.

A természet közeliség mellett nagy előnye, hogy jól tárolja a hőt – a hidegben tartja a meleget, a melegben pedig kellemesen hűvös marad sokáig. És ez még nem minden, hiszen a széltől is megóv minket. Kifejezetten kreatívak is lehetünk a tervezésekor, ami éppen így igaz a berendezés megálmodására. Egy ilyen különleges házhoz ugyanis a legkevésbé sem illenek az előre gyártott tucatáru bútorok vagy berendezési tárgyak.

Az energia szempontjából óriási lehetőség a nap energiájának akár passzív használata is ezeknél a házaknál. Erre is több, működő megoldás létezik.

Sokkal jobb a hangszigetelése is, mint egy hagyományos háznak, ami szintén nem elhanyagolható tulajdonság.

A meglepő, de igaz tény az, hogy jóval több dombházat találhatunk már itthon is, mint azt előre gondolnánk. A természet közelsége, a ház különlegessége, a nem mindennapi ötletek megvalósíthatósága népszerűvé tette nálunk is a dombházakat.

Mik a hátrányai?

Az bizonyos, hogy egy dombház engedélyeztetése nem a legegyszerűbb folyamatok egyike. Mivel mindegyik ilyen ház más és más, ezért még ez is megnehezíti a hatóságokkal való együttműködést. Ma már persze vannak szolgáltatók, akik foglalkoznak ilyen házak kivitelezésével, ők nyilván ebben tapasztaltabbak – talán nem is árt rájuk bízni ezt a feladatot.

Az is kritika szokott lenni, hogy túl sötét lesz egy ilyen ház. Nos, ez nem feltétlenül van így. Ha jó a terv, és déli üvegfelületek valamint tetőbevilágítók is vannak, akkor bőven lehet naposabb, mint egy hagyományos ház.

Nem felejthetjük el azt a vádat, miszerint egy ilyen ház már a luxus netovábbja, egyfajta különcködés. Nos, valóban nem olcsó – ahogy egy normális ház megépítése se az már. Ez persze megint függ a tervektől is, de azért általánosságban mondhatjuk, hogy kirívóan nem számíthatunk extrém költségre, ha dombházban gondolkodunk. (Persze azért nyilván ez értékbecslőre szükségünk lenne, ha ilyet vennénk – ahogy mindig, ingatlanvételkor. Lehet, hogy ő is csodálkozna először. 😊)

Aggodalomra szokott még okot adni az, hogy a falak vizesedése mennyire problémás, vagy esetleg nem áll-e fenn a nagyobb mértékű penészedés lehetősége. Erre azt mondhatjuk, hogy ha jól van szigetelve a ház, akkor ez nem lehet gond. Természetesen meg kell óvni a házat a csapadékvíztől, ahogy a hagyományos házat is.

Forrás: pixabay.com

Legyen-e dombházunk?

Erre a kérdésre mindenkinek magának kell válaszolnia. Persze, a hobbitoké nagyon helyes volt a filmben, de annak az eldöntése, hogy ez nekünk is jó lesz-e – ez mindig egyéni döntés eredménye. Az biztos, hogy statikailag és építészetileg is nagy kihívás a szakembereknek is, de az is, hogy nagyon sok kivételes lehetőséget ad majd nekik – és adott esetben nekünk is – hogy kreatívak és találékonyak legyünk.

Ha pedig a bolygónkkal kapcsolatos szomorú tendenciákat nézzük, akkor pedig azt láthatjuk, hogy a „Vissza a természethez!” rousseau-i gondolata lehet, hogy előbb be fog következni, mint gondolnánk.

Lehet, hogy a dombházak lesznek az első fecskék. Nehéz ezt megjósolni.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top