Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Ingatlanközvetítés > Egy ingatlanos mesél, avagy mire nem árt figyelni adásvételkor ma Magyarországon

Egy ingatlanos mesél, avagy mire nem árt figyelni adásvételkor ma Magyarországon

Mindenki hallott már történeteket. Ingatlanról, ingatlanosról – jó üzletről és meg nem valósult tranzakciókról. A sztorik mindig fontosak. Azok a történetek, melyek hiteles szakemberek mesélnek, mégpedig személyes tapasztalataik alapján.

Ezért kértük meg Sebestyén Szabolcsot, aki hosszú évek óta foglalkozik ezzel a területtel, hogy ossza meg velünk tapasztalatait, itt az Ingatlanpress-en, és adjon pár tippet, mire figyeljünk, ha ingatlanügylet előtt állunk, vagy ha már benne vagyunk. Lássuk csak!

Az ingatlanügyletek és Mi – Magyarország, 2020

Ma, Magyarországon két-három ingatlan adásvételt él meg egy átlagember. Maga a folyamat is változik, a jogszabályok mentén. Az is jellemző, hogy az ügyvédek az egységes szabályozás ellenére is gyakran más-más folyamatot visznek végig. Az eladók általában nem értenek a műszaki dolgokhoz, de ez a vevőkre is elmondható. Ráadásul adásvételkor csak a látható dolgok jönnek elő, ezeket lehet ellenőrizni, megmutatni és megnézni. Ezeket is szokták általában. Pedig van lehetőség például a műszaki tartalom miatt szakembert hívni. Kérhetünk épületdiagnosztikát is, hogy kiderüljenek a rejtett hibák adott esetben.

Hogyan válasszunk hitellehetőséget?

Fontos, hogy vagy hitelközvetítőt válasszunk, vagy legalább három különböző bank által kínált hitelt vizsgáljunk meg – az ugyanis szinte biztos, hogy más és más szinten vannak felkészülve az ügyintézők minden banknál. Praktikusan nem érdekeltek abban, hogy nekünk a legjobb lehetőséget kínálják. A hitelközvetítő abban érdekelt, ezt ne felejtsük, hogy a megfelelő bankot megtalálja. Az viszont nem az ő feladata, hogy a hitelképességet felülbírálja. Ezt nagyon alaposan fel kell térképezni.

Az előzetes hitelbírálat lehetőségét érdemes meggondolni. Ezt a bankkal lehet megcsináltatni, nincsen mögötte adásvételi szerződés, nincsen ügyvédi költség. A bank egy pár hét alatt megmondja, hogy megfelelünk-e az adott feltételeknek.

Forrás: pixabay.com

Foglaló vagy előleg?

A hosszú évek gyakorlata alapján is azt tanácsolhatom, hogy foglalóval, és ne előleggel álljunk elő.  Ebben az esetben, tehát, ha foglaló van, akkor biztosítva van az eladó, biztosítva van a vevő is (ha az eladó eladja, duplán lesz visszatérítve.) Nem jár ugyanis vissza a pénz akkor, ha a vevő meggondolja magát. A következő kérdés az, hogy mekkora legyen a foglaló mértéke? Ebben a kérdésben azt vallom, hogy nem a jól bevett 10% feltétlenül az alap. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy legyen olyan mértékű a foglaló, hogy fájjon, ha elveszti az illető. Ez persze nyilván függ az anyagi lehetőségeitől is. Fontos, hogy komolyan vegye a tranzakciót, és ezt a szándékot mutassa is ki.

Megegyeztünk, most mi legyen?

Nem lehet elégszer elmondani: mindenben meg kell állapodni. Mikor és hogyan legyen a fizetés, mi legyen a kulccsal és a többi. Azt javaslom, hogy maximum háromszor változtassunk egy megállapodáson. Tisztázzuk az eladóval: mikor fizetek és mikor kapok kulcsot? Néha előfordul, hogy ki kell fizetni az ingatlant és még nem költözött ki az eladó. Ez meglehetősen érzékeny szituáció: kifizettem egy ingatlant, és nem tudom birtokba venni. Ez további viták alapja lehet. Ezért is javaslom, hogy a lehetőség szerint mindent beszéljünk át, és írjunk is le.

Miért jó, ha van egy harmadik a folyamatban?

Eladó és vevő nem mindig szereti egymást – ez nyilván nem is elvárható. Nem árt, hogy ha van egy harmadik fél, aki objektív tud lenni a folyamatban. Adott esetben összerakja a hirdetést, koordinálja a teendőket. Nem elhanyagolható, hogy sok esetben mediátori szerepe is van. Bármikor fel lehet hívni, tudja mikor és mi történik. Tisztában van például a különböző bankoknál kapható hitellehetőségekkel is: tudja, hogy az OTP-nél négy hét a hitel, Budapest Banknál pedig nyolc.

Szakértőként dolgozik és együttműködik velünk, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki az adásvétel folyamatából.

Ilyen egy jó ingatlanközvetítő.

Köszönjük Sebestyén Szabolcs segítségét!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top