Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Épületenergetika > Energiaközösségek – ez lesz a jövő? Avagy mit jelent az energia demokratizálódása

Energiaközösségek – ez lesz a jövő? Avagy mit jelent az energia demokratizálódása

Az elég nyilvánvalóvá vált így a huszonegyedik századra, hogy az energia bizony véges – már ami a nem megújuló forrásokat illeti. Az is sajnos jól látszik, hogy az energiához való hozzáférés sem valósult meg egyenlő mértékben a különböző társadalmak, csoportok, rétegek, politikai berendezkedések tükrében. Hogy mit is jelent ez?

Az energiaszegénység

Nagyon sokrétű problémával állunk szemben, ha ezt a fogalmat olvassuk. Hiszen láttunk már sűrű füstöt, a hideg beálltával a házak felett, amelynek szúrós szaga van, de mindennapossá vált a mi életünkben is, hogy télen hideg házakban és lakásokban dideregnek emberek, nyáron pedig a forróságtól szenvednek. Ezek a jelenségek mind az energiaszegénység problémájával vannak összefüggésben. Sajnos Magyarországon is széles tömegek azok, melyek segítségre szorulnak. De annak érdekében, hogy mindennapi életükbe pozitív változás érkezhessen meg, nem elegendő a fentről érkező segítség, a segélyek, amelyek ráadásul sok esetben ad hoc politikai döntéseken alapulnak.

Az energiaközösségek

Nagyon fontos, hogy a helyi, kis közösségekben lévő erőt is kihasználjuk. Ezekre azért van nagy szükség, mert képesek arra, hogy helyi szinten eredményesen vegyék fel a harcot az energiaszegénységgel úgy, hogy a közösség minden tagja számára elérhetővé tegyék az energiát.

Ezek lesznek az úgynevezett energiaközösségek, melyek alatt kezdeményezési formák és finanszírozási módok rendkívül széles skáláját megtalálhatjuk. A közös cél az, hogy az energia felhasználásához szükséges döntéseket közelebb hozza az emberekhez. Jellemzően ezek az energiatermelő rendszerek megújuló energiaforrásokon alapulnak, melyek tulajdonosaivá az önkormányzat, a magánemberek, a kisvállalkozások válnak. Mind-mind lokális szinten értelmezett tulajdonosok, jól látható.

Gazdasági profit helyett környezeti értékek

Talán ezzel a címmel fejezhető ki a leginkább az az erőteljes különbség, amely ezek között a lokálisan szerveződő közösségek között és a nagy szolgáltatók között fennáll. És még milyen szavakkal jellemezhetjük ezt a konstrukciót? Szolidaritás, kölcsönös segítségnyújtás és a tudás megosztása. A közösségi energiatermelés előtt óriási lehetőségek állnak az elkövetkezendő évtizedekben. Várhatóan az Európai Unióban 2050 környékére akár a háztartások felénél találkozhatunk majd megújuló forrásból származó energiával, melynek több, mint egyharmada közösségi energiatermelésből származik majd. Ennek a fajta energiatermelésnek egyszerre lesznek a háztartások, vállalkozások termelői és fogyasztói is.

Így állunk most

Még mielőtt azt gondolná a kedves olvasó, hogy ez utópia a jelen helyzetben, gyorsan leírjuk mi most a helyzet a közösségi energiatermelés tekintetében nálunk.

A Magyar Természetvédők Szövetsége például már kiadott egy kisokost ebben a témában, amelyben érthetően és mindenki számára elérhetően írnak a közösségi energiáról, előnyeiről, finanszírozásáról, minden lényeges tudnivalóról.

A teljesség igénye nélkül nyolc pont, ami a legfontosabb tudnivaló és egyúttal a legfontosabb előnyökként is értelmezhetők:

  • A megújuló energiaforrások irányába az energiaközösségek megalakulásával a társadalmi tudatosság nő
  • Több anyagi forrás áll rendelkezésre
  • Alacsonyabb káros anyag kibocsátás
  • Az energiaszükséglet csökkentése
  • A közösség számára anyagi előnyök
  • Az energiaszegénység csökkenése
  • Erősödő közösségek
  • Olcsóbb energia mindenkinek

Jól látható tehát: ez a konstrukció a jövő irányába mutat. Az energiaközösségek létrejöttével felszámolhatóvá válik az energiaszegénység, és mindenki számára elérhetővé válik az energia, ráadásul erős, megtartó kis közösségek tagjaként.

Alig várjuk, hogy ennek fejlődéséről és elterjedéséről írhassunk még egy cikket. Ha ingatlanának energetikai tanúsítványára van szüksége, itt talál megbízható szakembert:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top