Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Napenergia > Ennyi idő alatt lesz napelem a házadon

Ennyi idő alatt lesz napelem a házadon

Napelemes rendszerhez manapság szinte mindenki hozzájuthat, ha rendelkezik kellő fedezettel. Az, hogy mennyi idő alatt sikerült megterveztetni és kiviteleztetni, sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy mekkora házra kerül a rendszer és persze az sem, hogy milyen terveket próbálunk meg engedélyeztetni az áramszolgáltatónál.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mennyi idő alatt lehet napelem a házadon.

Napelem tervezés

A napelem tervezésének folyamata hosszadalmas lehet, hiszen csak a terepszemlét követően tudjuk meg, hogy mekkora rendszerre van szükség. A tervezésnél figyelembe kell venni a háztető statikai helyzetét, a dőlésszöget és természetesen azt is, hogy tulajdonképpen mennyi áramot szeretnénk vele kiváltani. Ha az egész háztartásban fellelhető összes gép ellátását biztosítanánk, akkor nehezebb dolgunk lesz. A legtöbb esetben nem okoz problémát a tető szerkezete és nagysága, de akadnak olyan családi házak, ahol nem elegendő ez a felület.

Napelem tervezés időtartama

Az, hogy mennyi idő alatt sikerül napelemes rendszer kiépíteni, sok mindentől függ. Kell egy-két nap, hogy tájékozódjunk a rendszerről és működéséről. Ezt követően jöhet az árajánlat, ami szintén egy-két nap alatt megérkezhet. Jöhet a felmérés, az engedélyeztetés, az egyeztetés, majd, ha rábólintottak a terveinkre, akkor egy nap alatt telepítik is a rendszert. Ez eddig körülbelül két hónap, majd a bejelentést követően várni szükséges, hiszen a bekötést az áramszolgáltató végzi el. Ő cseréli le az órát egy digitális ad-vesz változatra. Ez az esetek többségében több hét is lehet, azonban egyáltalán nem elhagyható folyamat.

Napelem tervezés lépései

A napelemes tervezés első lépése a terepszemle és az igények felmérése. Ezt követően jöhet az árkalkuláció, illetve az engedélyeztetés. A dokumentációk elkészítése hosszabb folyamat, így lehet, hogy itt több hetet is várnunk kell, mire megkapjuk az engedélyeket. A lebonyolítás azonban már akár egy nap alatt is megtörténik, hiszen a napelemes rendszer nagyságának függvényében akár ennyi idő is elegendő lehet a szakemberek számára. Ezt követően be kell jelentenünk a telepítést és megvárni az áramszolgáltatót, aki beköti a rendszert és órát cserél. Az új óra méri majd innentől az elfogyasztott árammennyiséget.

A napelemes rendszer megtérülési ideje

A tervezés során megtudhatjuk a megtérülési időt is. A felmérést követően ugyanis kiderül, hogy mennyibe kerül majd a rendszer. Ezáltal könnyen kiszámíthatóvá válik az eddigi áramszámlák alapján, hogy hány évre van szükség a napelem megtérüléséhez.

Összegezve:

A napelem tervezési folyamata tehát több hónapot is igénybe vehet attól függően, hogy a papírmunkát mennyi idő alatt sikerül elrendezni. Az engedélyezetetés hetekig is eltarthat, ezzel szemben a megvalósítás és a telepítés akár egy nap alatt is lezajlik.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top