Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Ipar > Építőipari munkához szükséges ruhák

Építőipari munkához szükséges ruhák

A kormány bejelentése szerint 2020-21. években cél több lakás építése: ezt segítené elő a lakásáfa 5%-os áfával történő építése is. Az építőipar munkavédelmi szempontból egy kifejezetten kockázatos terület, ezért nem véletlen, hogy több törvény, szabály és rendelet is szól az ilyen téren szükséges munkavédelmi elemekről. Ezek egyik jelentős része az építőipari munkához szükséges ruhák, munkavédelmi elemek biztosítása a munkavállalók számára. Az alábbiakban ezeket a nélkülözhetetlen elemeket vesszük sorra.

Építőipari munkaruhák

Munkavégzés során a törvény előírja, hogy a végzett tevékenységhez igazodó és a munkavédelmi követelményeket teljes körűen kielégítő ruházatot kell viselni az építési tevékenységek során is. A munkaterületeken a minimálisan elvárt munkaruházat és védőfelszerelés az alábbiakból áll össze:

  • orrmerevítős, talpátszúrás ellen védett, csúszásmentes bakancs

  • hosszúszárú munkaruha

  • munkavédelmi sisak

  • láthatósági mellény

Munkavédelmi bakancsok az építőiparban

Az építkezések esetében a leggyakoribb baleseti forrás a lábat ért behatásokból ered. Ezt megelőzendő a munkavédelmi bakancsok viselése nem csak, hogy elengedhetetlenek, de kötelezőek is.

Az ideális munkavédelmi bakancsnak mindenképp rendelkeznie kell az alábbi védelmekkel:

  • csúszás elleni védelem

  • orrmerevítés

  • talplemez, átszúrás ellen

Az említett védelmeken és a minőségi anyagokon felül, itt is fontos a vízlepergető tulajdonság, valamint az esetleges antisztatikusság, de még ezen felül is rendelkezhetnek hasznos tulajdonságokkal, mint például téli hidegben a bélés megléte.

Munkaruhák építkezéseken

Az építőiparban a munkaruhák esetében az elvárás, hogy strapabíró anyagból készüljenek, valamint egy esetleges fizikai behatás alkalmával valamilyen szinten védjék a munkavállalók testét.

Gyakorta találhatunk olyan munkavédelmi nadrágokkat férfiak és nők számára is, melyek főképp térd tájékon plusz béléssel, vagy külön védelemmel is rendelkeznek. Ezek egyrészt természetesen plusz védelmet garantálnak, de kényelmi funkciót is elláthatnak, ha térden állva szükséges végezni az adott munkafolyamatot.

Sisakok használata az építőiparban

Építkezések esetében az abszolút elengedhetetlen kellék minden esetben a védősisak megléte. Ezek a munkavédelmi eszközök megfelelően védhetik fejünket a fizikai behatásoktól. Emellett nyári kánikulában a napszúrástól védhetnek, sőt plusz árnyékoló kellékekkel nyakunkat, vállunkat is óvhatja a napsütéstől. Télen plusz béléssel pedig az átfagyást gátolhatja meg a munkavállalók esetében.

Láthatóság biztosítása

Az építőiparban nem csak a test védelme fontos, hanem az egyéb balesetek elkerülése érdekében a megfelelő láthatóság biztosítása is ugyanilyen fontos. Ezt a célt az úgynevezett láthatósági mellények biztosíthatják, de egyéb eszközökkel is biztosítható a megfelelő láthatóság megléte.

Összegezve:

Az építőiparban tehát kiemelt szerepet kap a munkavédelem, aminek köszönhetően minden munkavállaló testi épsége biztosítható. Sajnos azonban mindezek önmagukban nem jelentenek maximális védelmet, hiszen ki kell egészülniük szakszerű, felelősségteljes munkavégzéssel, valamint megfelelő munkakörnyezettel is.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top