Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Értékbecslés > Értékbecslés: az emberek helyett jönnek a gépek?

Értékbecslés: az emberek helyett jönnek a gépek?

Amióta megnéztük a Terminátor című filmet, gond nélkül tudjuk értelmezni, hogy mit jelent a gépek öntudatra ébredése. Valljuk be, kevéssé szeretnénk ezt a mindennapjainkban megélni, ám a 21. század fokozatosan tanít minket arra, hogy hány terep is létezik az életünkben, ami gépesíthető. Valamelyik csak részben, de sok olyan van, ami egészen az.

Az senkinek sem okoz várhatóan törést, ha mondjuk a takarítást egy gép végzi el helyette – de olyanok is vannak, akik ezt sose próbálnák ki. Mégis, talán jobban érthető a háztartásunkban egy gép, mint ha olyan hírrel találkozunk, amelyik ember és ember közötti folyamat gépesítéséről szól.

Márpedig, most ez a témánk. A Takarék Jelzálogbank ugyanis már bevezette az ingatlanértékelő rendszerét (jelenleg néhol még tesztfázisban van), és az OTP Ingatlanpont is eljutott már eddig. Nyilván, ezeket a bankokat továbbiak is követni fogják. A kérdés ebből teljesen logikusan következik: ha a bankok ezt a jövőben megoldják szoftverekkel, akkor mi lesz azokkal a banki értékbecslőkkel, akik szakértőkként segítették az ingatlan adásvételi folyamatokat?

Ha kicsit jobban körülnézünk a bankok háza táján, akkor azért azt láthatjuk, hogy ennek megítélése korántsem egységes. Van olyan bank, ahol inkább készek bevezetni, vagy esetleg már gondolkodnak rajta, és van olyan is, amelyik egyértelműen azt gondolja, hogy nem akar egyelőre ezzel foglalkozni – a jogszabályokra hivatkozik. Amik azért, mindannyian tudjuk, hogy változhatnak, és változnak is.

De mi a helyzet az ingatlanokkal? Vajon melyikre lehet ezt a megoldást hatékonyan alkalmazni?

Nézzük meg ezt részletesebben!

  • Lakóingatlanok

A lakóingatlanok esetében is jó, ha megkülönböztetjük a társasházi lakásokat és a családi házakat. Előbbi esetben jóval egyszerűbb dolgunk lehet, míg egy családi ház esetében egy helyszíni szemlének erős szerepe van egy értékbecsléskor. Sokféle helyzet lehet, ami csak az értékbecslő munkája, kérdései során kerül napvilágra – nem biztos, hogy megéri, hogy erről ne tudjunk.

  • Termőföld ingatlanok

A termőföld ingatlanok esetében talán könnyebben kivitelezhető ez a megoldás. Ezekre az ingatlanokra olyan adatok és algoritmusok adhatók meg, amikkel várhatóan egy szoftver is kiválóan tud dolgozni. Kevéssé jellemző olyan körülmény, amely mindenképpen a helyszíni szemle meglétét teszi szükségessé – ezt azonban semmiképpen nem zárnánk ki.

  • Ipari ingatlanok

A harmadik nagy ingatlanfajta esetében szintén kicsit árnyaltabb a kép. Nem kevés olyan plusz információ lehet egy ipari ingatlan esetében, ami indokolttá teheti a személyes jelenlétet egy értékbecslési folyamatnál. Jobb, ha ezekben az esetekben körültekintőbben járunk el, mintsem egy adatbázisból dolgozva ítélnénk meg az ingatlan értékét.

Forrás: pixabay.com

Összegzésképpen elmondható, hogy az értékbecslés folyamata egy összetett, sok tényezőtől függő, alapos átgondolást igénylő szakmai munka. Azokon a betáplált adatokon és működtetett algoritmusokon kívül, amelyekre kétségtelenül meg lehet tanítani a gépeket, még számtalan olyan készséget is feltételez, amelynek hozzáadására nem lehet egy Enter gombot megnyomni. Ahhoz bizony, hogy működjön, hogy hatékony és pontos legyen, ahhoz az alapvető tényező a jövőben is fontos lesz.

Ez a tényező pedig nem más, mint az ember.

Esetünkben egy értékbecslő. Egy olyan szakember, aki kellő pontosságú, részletes információval rendelkezik arról a lokációról, ahol az ingatlan megtalálható – természetesen a meglévő, magas szintű szakmai tudáson kívül. Ez utóbbi alapvető és megkérdőjelezhetetlenül fontos, ha értékbecslőről beszélünk. Egy korrekt, nagy tudású, alapos értékbecslő ugyanis nagyon sokat takaríthat meg nekünk adott esetben.

Vannak tehát olyan ingatlantípusok, amelyekhez már most is jól használhatóak szoftveres megoldások. De meggyőződésünk, hogy az egyedi mutatókkal rendelkező ingatlanok esetében nem lehet kikerülni a személyes, ember által végzett értékbecslői munkát.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top