Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Gyümölcsfák és szőlő fagyvédelme

Gyümölcsfák és szőlő fagyvédelme

A szokatlanul enyhe tél után bizonyosan a fagyos időszak és a havazás következik. Gyümölcsfáink és a szőlő fagy elleni védelméről a jó gazda már az ősz folyamán gondoskodott. A néhány plusz fok és a napsütés azonban lehetőséget kínál a védekezésre most, a karácsonyi időszakban is. A fagy elleni védekezés a frissen telepített szőlőkben különösen fontos. Mire jó a törzsmeszelés és mi az a mésztej?

Az idei telepítésű szőlő és gyümölcsfák gyökérzete még nem erősödött meg ahhoz, hogy biztonsággal elviseljék a fagyokat. A védelem ezért a növény gyökerének kell. A gyümölcsösben az oltványok esetében a gyökérzeten felül az oltás helye is károsodhat. A gyors lehülést megelőzendő tegyünk köré 15-20 cm magasságban földet. Hasonló eredményt érünk el, ha ugyanezt komposzttal végezzük a kertben. A lazább takarást ha a növény szelesebb helyen van, ajánlatos kődarabokkal lesúlyozni.

A földi eper sorok között szalmaterítés készült

A földi eper védelme hasonló az előbbiekhez. Itt is a takarás javasolt, azonban nem kell feltétlenül komposztot használnunk. A szalma szórása a növény környezetében sokat segít a téli fagyok átvészelésében. A növényt legfeljebb 3-4 évig lehet egy helyen tartani. Ezt követően a termés mennyisége lényegesen csökken, tartása gazdaságtalanná válik. És egy jó tanács: A földi epret ne ültesd olyan területre, ahol előzőleg burgonya, paprika, paradicsom és krizantém volt.

Meszelt törzs

A csonthéjas gyümölcsök közül a kajszi és a szilva kérge különösen érzékeny a fagyra. A fagy miatt roncsolódott kéreg repedéssel jár. A kertekben régi és gyakran használt módszer a kéreg meszelése. A mésztej törzsre való felvitele a hőingadozást teszi elviselhetőbbé azzal, hogy a fehér szín visszaveri a napsugarakat. A kéreg így kevésbé melegszik fel és később indul meg benne a szövetek felmelegedése. A mésszel kezelés további előnye, hogy nem kedvelik a kéregmolyok.

A mésztej receptje:

Egyszerűen keverjünk össze egy rész oltott meszet három rész vízzel. Az így kapott elegyet kenjük fel az előzetesen megtisztított törzsre.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top