Ön itt van
Kezdőlap > Pénzügyek > Hitel > Hogy áll most a lakásfelújítás? Körkép az otthonfelújítási támogatás jelenlegi helyzetéről

Hogy áll most a lakásfelújítás? Körkép az otthonfelújítási támogatás jelenlegi helyzetéről

 1. január elsején indult el a kormány döntése értelmében a projekt, melynek keretein belül, utófinanszírozással vehető igénybe maximum 3 millió forintig támogatás lakásfelújítással kapcsolatos projektekre.

A jogszabály megjelenése óta számtalan cikk született már annak értelmezése tárgyában, éppen úgy, ahogy arról is, hogy mik lehetnek a buktatói ennek a rendelkezésnek.

Nézzünk is meg néhány fontos tudnivalót, amely esetleg elkerülte a figyelmeteket!

 • A támogatást együtt élő házastársak együtt igényelhetik – ebben az esetben nem gond az, hogy ha a számlák egyik része az egyik fél, a másik pedig a másik fél részére van kiállítva.
 • Nem jelent problémát, hogy ha az anyagszámlákat eredetileg a munkát elvégző vállalkozó nevére állították ki – tehát praktikusan ő vásárolta meg a nyersanyagot például – ha ezeket tovább számlázza a megbízóinak.
 • A támogatást igénybe lehet venni terasz felújítására, így korlát építésére is, de szellőztető rendszert is építhetünk belőle, vagy akár a szennyvíztisztító ülepítő medence munkálatait is finanszírozhatjuk belőle.
 • Köztartozás mentesnek kell lennie az ingatlannak.
 • Gyermeknek minősül a 12. hetet betöltött magzat is.

Íme azok a tudnivalók, amik a számlákkal kapcsolatban fontosak.

 • A számlákat 2021. január elseje utáni dátummal kell kiállítani.
 • Nem fogadható el 5 %-os Áfát tartalmazó számla.
 • Nem fogadható el olyan számla, amelyet a CSOK kapcsán már felhasználtak.
 • Külföldi számla sem fogadható el, kivéve, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal.
 • A munkát végző vállalkozó nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója.

Milyen eredményei vannak most, 2021 tavaszán ennek a támogatási rendszernek?

Ami jól látható, az az, hogy még a koronavírus járvány sem tudja visszafogni a lakásfelújítási lázat. A bankok február elején indulhattak el a lakásfelújítási kölcsönnel.

A bankok közlése alapján nagyon megugrott az ilyen típusú hitelek iránti érdeklődés, amelyeket igyekeznek maximálisan kielégíteni. Fontos, hogy az igénylést kérők már egy éve az ingatlanban éljenek, és oda is legyenek bejelentve, mégpedig állandó lakcímmel.

Egy április végi adat szerint több, mint 3000 család igényelte már az otthonfelújítási támogatást, és több, mint 1000 család már meg is kapta eddig az időpontig. (Tegyük hozzá, hogy a KSH előzetes becslése alapján 1,7 millió család igényelheti, ha szigorúan a statisztikát nézzük.)

forrás: pixabay.com

Ne feledjük el, hogy a nagy érdeklődés valóban jellemző, de akkor sem érdemes elkapkodni az igénylést. Azért nem, mert 2022 végéig egyszer vehető csak igénybe ez a fajta támogatás. Az is nagyon lényeges, azért se kapkodjunk, mert sajnos sok esetben nem egyértelmű a rendelet. Érdemes megvárni a hivatalos állásfoglalást, vagy esetleg a MÁK-nál érdeklődni. Sok kérdés merül fel, sok probléma menet közben derül ki, mint általában egy teljesen új konstrukció esetén.

A támogatás és az ingatlanpiac

A program élénkítő hatással bír az ingatlanpiacra is, főleg a Budapesten és Pest megyén kívüli használt ingatlanok tekintetében igaz ez. Nem árt, ha ilyenkor is figyelünk arra, hogy ilyen ingatlan vásárlása esetén értékbecslő segítségét is kérjük, a lehető legjobb ár elérése érdekében. Időnk van még, hiszen igaz ugyan, hogy egy éve ott kell laknunk, ha hitelt akarunk igényelni, de ne feledjük – egészen 2022 decemberéig van lehetőség arra, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel.

Ha értékbecslőt keres – hívjon!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top