Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Hogy mindig szépek legyenek – az évelő növények teleltetése

Hogy mindig szépek legyenek – az évelő növények teleltetése

A több éven át megmaradó – évelő – növények évről-évre megörvendeztetnek minket szépségükkel. Érdemes tehát figyelni arra, hogy télen is gondoskodjunk róluk – ahogy igénylik. Akárhol is élünk – legyen az családi ház vagy lakótelep – fontos, hogy növények vegyenek körül minket. És legyenek azok balkonládák vagy nagy kerti dézsák – az évelő növények átteleltetésére vonatkozó szabályokat érdemes betartanunk. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy a különböző fajtáknak eltérőek lehetnek az igényeik is. Emellett természetesen vannak olyan szabályok, amik általánosságban elmondhatók.

Kezdjük ezekkel!

A főszabály: LOCSOLNI KELL!

Hiába „altatjuk” el a növényt télre, azaz helyezzük fagymentes helyre, ettől még nem szabad elfelejtkezni róla. Locsolni kell, mert a növény nem hal meg télire, csak lelassul a működése. Fontos szabály azonban, hogy ne locsoljuk túl, mert az semmiképpen nem lesz jó hatással rá. Sőt. Ugyanúgy elpusztulhat, mint ahogy akkor is, ha nem kap vizet. Óvatosan kell tehát locsolni, de mindenképpen kell! Nem szabad azonban tápoldatozni: a növény nyugalmi állapotát ez megzavarja.

A másik fontos dolog: FAGYMENTESSÉG

Ahogy azt írtam már, nagyon fontos, hogy fagymentes helyre rakjuk a növényeket, így biztosítva nekik a nyugodt, zavartalan áttelelést. Állandó, általában 8-10 fok ideális lehet ehhez: egy pince, egy lépcsőlejáró is alkalmas helyszínként funkcionálhat.

Amire még figyeljünk: ÁTVIZSGÁLÁS

Teleltetés előtt vizsgáljuk meg a növényt, hogy egészséges-e, távolítsuk el a tetveket, kártevőket, ha megtámadták esetleg. A virágos növények el is hullajtják a virágot már őszre, de ezeket és az elszáradó leveleket is szedjük le, tisztítsuk meg a növényt. Kicsit zuhanyoztassuk le, tisztítsuk meg a portól!

A legkedveltebbekről külön is ejtsünk szót!

A muskátli nem hiányozhat szinte egy balkonládából sem egy családi házban nálunk – de a panelek erkélyeinek is kedvelt virága. Teleltetés előtt le kell vágni a virágos, leveles részeket DE a hajtásokat visszavágni csak februárban végén kell! Ekkor elég a három-négy legerősebb hajtást meghagyni, majd szintén 3-4 rügyre visszavágva olyan 15 fok melegben már ki lehet ültetni a kert friss földjébe a szabadba. Muskátlit teleltethetünk úgy is, hogy a növényeket kiszedjük óvatosan, gyökerüket kissé visszavágjuk, és egymás mellé szorosan földbe tesszük télre. Ez egy helyspóroló megoldás, ha kevés a rendelkezésre álló helyiség, ahol teleltetünk.

A leander, az egyik legszebb virágos növény tavasztól őszig a kertben. Szintén kicsit vissza kell vágni az erősebb ágakat, és 0 és 5 fok között, minimális locsolással teleltetni. Tavasszal át lehet ültetni, meghálálja, sőt a gyökereket is visszavághatjuk.

A citrusfélékre is jó hatással van, ha kicsit teleltetjük őket – ez ugyanis felgyorsítja a virágzást tavasszal. Szinte szárazon kell hagyni a földjüket ilyenkor, nagyon minimális locsolást igényelnek. Érdemes február végétől fokozatosan hozzászoktatni a tavaszi meleghez.

Érdekes és hasznos tudnivaló, hogy a nagyobb kertészetek már vállalnak teleltetést – előfordulhat ugyanis, hogy mi nem tudjuk elrakni esetleg a növényeket télre, mert nincs ennek a célnak megfelelő helyiségünk. Fontos azonban, hogy időben tájékozódjunk ezekről a lehetőségekről a környékünkön – a kertészetek befogadóképessége ugyanis véges!

Havi díj ellenében azonban tárolják, öntözik és külön szolgáltatásként még át is ültetik a növényünket.

A tél elmúltával pedig menjünk el a növényeinkért, ha kertészetre bíztuk – vagy vigyük őket vissza a szabad levegőre. A teleltetést várhatóan csodálatos virágokkal fogják nekünk meghálálni tavasszal.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top