Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Hogyan készülj fel a tavaszra a kertben?

Hogyan készülj fel a tavaszra a kertben?

Tavasszal, ahogy a természet felébred téli szunnyadásából, az ember is újraéled. Engedjünk a hívásnak, menjünk ki a szabadba, és jólesően vessük bele magunkat a kerti munkákba. A mai kertésznek számos modern eszköz áll rendelkezésére. Cikkünkben kiemeltünk pár tipikus tavaszi munkát, amikhez remek okoseszközöket vehetünk igénybe. Ezek a főbb tudnivalók kertészkedéshez okoseszközökről:

1. Metszés

A fagyok múltával nekiállhatunk kertünk bokrainak, gyümölcsfáinak metszéséhez. A metszéssel formáljuk növényünk alakját, serkentjük termelékenységét, növekedését, segít a növény egészségének megőrzésében.

A metszéshez nyújt remek segítséget az akkumulátoros metszőolló. A töltőegység a derekunkra szerelhető, az ollót a kezünkbe fogva gombnyomással csukódik és nyílik. Olyan vastagságú ágakat is képes átvágni, amit kézi erővel egy hagyományos metszőollóval nem tudnánk.

2. Gyepápolás

Az összefüggő, zöld és sűrű gyep eléréshez legalább évente egyszer – a legjobb tavasszal – szellőztessük meg a gyepet. A gyepszellőztetés során az elhalt növényi részeket eltávolítjuk az élő szálak közül, meglazítjuk a gyökereket fedő talaj, így a víz és a levegő könnyebben átjárja, javulnak a fű életfeltételei. Kézi fűtépővel ez elég lassú és nehéz munka, de egy elektromos gyepszellőztető sokat könnyít a folyamaton.

8°C feletti hőmérsékletnél erőteljesen beindul a fűnövekedés, fel lehet készülni a fűnyírásra. Az robotfűnyírók egyre több háztartásban megjelentek az elmúlt években. A modern robotfűnyírók precízen, minimális emberi beavatkozással dolgoznak. Apró darabokat csippentenek le a fűből, amik visszahullanak a fűszálak közé, ezzel táplálva a gyepet.

3. Öntözés

A napok melegedésével egyre nagyobb a vízigénye ébredező növényeinknek, ezért fokozatosan vissza lehet vezetni az öntözést. Egy intelligens öntözésvezérlővel pontosan bekalibrálhatjuk kertünk vízfogyasztását, akár öntözési zónák szerint. Eső-és időjárásérzékelővel kiegészítve szinte teljesen automatikussá tehetjük az öntözést.

+1 Okos madáretető

Bár itt a tavasz, de ne hagyjuk abba egyik napról a másikra télen etetett madaraink gondozását. Egyre több élelmet találnak maguk is, de szükségük lehet extra tápanyagra az életben maradáshoz. Kedves újítás az okos madáretető, amelyet egy kamerával és mozgásérzékelővel szereltek fel. Egy mobil applikáción keresztül közelről élvezhetjük az etetőbe szálló madarak látványát, az alkalmazás még fajta felismerésre is képes.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top