Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Termőföld > Idén innen jön a karácsonyfa!

Idén innen jön a karácsonyfa!

Hacsak nem műfenyőt használunk, most, decemberben aktuális a fenyőfa beszerzése. Magyarországon a fenyőültetvények mennyisége cirka 3400 hektár. Rengeteg! A területek megtalálhatók szerte az országban, mégis van olyan régió, ahol a fenyő termelése, nevelése szinte már hagyomány és nagyobb területeken foglalkoznak is ezzel. A karácsonyfának való ára idén várhatóan nem lesz drágább a tavalyinál. Normand, luc és ezüstfenyő kerül a családokhoz.

A Magyarországon termelt fenyő nem csak a magyar piacra készül. A fenyőt többek között Olaszországba, Horvátországba és Romániába is exportálják. Az árak többnyire azonosak a tavalyihoz. A luc a legolcsóbb, 3-4000 Ft méterenként, a normand a legdrágább 6-7000 Ft/m áron elérhető. Az átlagostól eltérő méretekben kapható fenyők árai lehetnek egyediek is.

Divatossá vált az utóbbi években a földlabdás fenyőt vásárolni. Ezek nagy előnye, hogy a szobai néhány hetes használatot követően kiültethetők a kertbe is. Ha egy kicsit is környezettudatosak vagyunk, ezzel elmondhatjuk, hogy tettünk valamit az élhetőbb környezetünkért. Mások már előre kiszemelik a még lábon álló fenyőt és előzetes megjelölést követően, a faállítást megelőzően vágatják csak ki.

Győr-Moson-Sopron , Zala és Vas megye a magyar fenyőfa üzlet központja. Itt termelik a fenyőfa közel 73%-át. A Dél-Dunántúl területén mintegy 12%-ot termelnek. Kiemelkedik Somogy megye, ahol a régió legtöbb fenyőfája terem. Éves szinten mintegy 2,2 millió fenyőfát vásárolunk, cirka 10 ezer cserepes fenyő és 200 ezer műfenyő kerül értékesítésre.

A legnépszerűbb talán az ára miatt a lucfenyő, melyből az értékesített mennyiség mintegy 60%. A vásárlások mintegy 33%-a a normand fenyőből történik és a maradék néhány százalék az ezüstfenyő. Az import a normand fenyőt érinti, melyek Németországból és Dániából érkeznek.

A Karácsony elmúltával, a Vízkereszt idejére a vágott fenyők nagy része már jócskán hullajtja a tűleveleket. A használt fenyőfákat összegyűjtést követően a komposzttelepeken újra hasznosítják. A körforgás így nem szakad meg és haszna van a kopaszodó fáknak is.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top