Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Így találd meg álmaid otthonát

Így találd meg álmaid otthonát

A legtöbb embernek fontos, hogy hol él. Nem mindegy, hogy város vagy falu, ház vagy lakás, kert, vagy csak egy kisebb udvar. Vannak, akiknek egy albérlet is tökéletesen megfelel, míg mások inkább saját ingatlanban szeretnének élni. Nem utolsó sorban pedig nem árt tájékozódni a szomszédokról is, hiszen nagyon nem mindegy, hogy kik laknak a környezetünkben.

Akik nem szeretnek állandóan utazgatni és lakhelyet változtatni, azoknak mindenképpen meg kell találniuk az álmaik otthonát. A megfelelő ingatlan kiválasztása hosszú folyamat, hiszen megvan az elképzelés, amitől nehezen térünk el.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan találd meg az álmaid otthonát!

Akik befektetésként vásárolnak házat vagy lakást, kevésbé vesznek figyelembe fontosabb szempontokat. Akik pedig azért vesznek ingatlan, mert hosszú évtizedekig lakóhelyként tekintenek majd rá, azok sokkal jobban odafigyelnek a tökéletes ingatlan kiválasztására.

Az ingatlan típusa

Az első és legfontosabb, hogy miből épült fel a ház. Legyen szó panelről, vályogról, társas házról, téglaházról vagy családi házról, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Míg a lakás kényelmes, hiszen tulajdonképpen csak a beltérben kell rendet tartani, addig a családi háznál már sokkal több időt töltünk majd az udvaron és a kertben. A társas házban több lehet a zajforrás, nehezebb lehet a szomszédokkal, míg vidéken jobb esetben nyugodtabb az élet, de valószínűleg többet is kell majd dolgozni. A felsoroltak közül a vályogházban van a leghűvösebb, hiszen könnyedén bent tartja hideget. Ezzel szemben panelben biztosan szükség lesz egy légkondira, hogy ki lehessen bírni a nyári hőséget.

Felújított vagy felújítandó

Egy háznál nem mindegy, hogy az elmúlt időszakban mennyit költöttek rá. Régóta nem lakják? Akkor valószínű, hogy sokat kell még rászánnunk, mire olyan lesz, amilyet mi szeretnénk. De még egy felújított háznál is biztosan lesznek költségek, hiszen a szoba színén vagy a padló fajtáján biztosan alakítani szeretnénk. Ahhoz, hogy álmaink otthonát tudhassunk magunkénak, nem árt részletesen utánanézni annak, hogy a kiválasztott ingatlan milyen állapotban van.

Ingatlanközvetítés

Egyszerűbb megoldás lehet az, ha közvetítőhöz fordulunk. Az ingatlanközvetítés Kaposváron is igénybe vehető. Ennek köszönhetően könnyedén kereshetünk házat akár online is, de természetesen személyes segítségre is számíthatunk. A részletes keresőben beállíthatjuk, hogy maximum mennyit tudunk szánni az ingatlanra, beírhatjuk a paramétereket, a szobaszámot, de még a fűtés típusát is. Az ingatlanközvetítők nagy része ma már hitelben is segítséget nyújt, illetve a CSOK kapcsán is érdeklődhetünk.

A tökéletes ingatlan kiválasztása tapasztalat kérdése is. Ha már többféle házat kipróbáltunk, akkor könnyebben dönthetünk a jövőnkről. Ha lakásban éltünk és nem tetszett a hangzavar, akkor valószínűleg csendesebb vidéki környezetre vágyunk. Ha családi házban éltünk eddig, de nem szeretünk kertészkedni és messzinek találjuk a várost, akkor biztosan inkább egy belvárosi panelre tesszük le a voksunkat. Mindegy, hogy mit választunk, a lényeg, hogy vegyünk figyelembe, egy házba sok tíz évre fektetünk bele.

Összességében:

A tökéletes ingatlan kiválasztása tehát nem kevés idő. Szükséges hozzá tapasztalat, de ha más nem, több szem, többet lát. Kérjünk tanácsot rokonoktól vagy barátoktól. Ha nagyon nem tudjuk, hogy merre induljunk, akkor pedig vegyük igénybe egy ingatlanközvetítő segítségét, aki erre szakosodott. Mondjuk el neki, hogy hol szeretnénk élni, milyen ingatlanban, de még azt is említsük meg neki, hogy szeretnénk-e felújítani, vagy sem. A szakember ennek hatására már tudni fogja, hogy mire vágyunk, így könnyen megtalálhatjuk álmaink otthonát.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top