Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Házak > Így védi házad a párazáró fólia

Így védi házad a párazáró fólia

Az ingatlanok esetében legyen szó családi házról, vagy ipari épületről, fontos a hosszú élettartam. Ennek egyik alappillére a megfelelő szigetelés megléte, mely vonatkozhat hő-, víz- és pára elleni védelemre is. Utóbbi elleni védelemre a z úgynevezett párazáró fóliák lehetnek a legalkalmasabbak. Az alábbiakban éppen ezért alaposabban megvizsgáljuk, hogyan védi a házakat a párazáró fólia alkalmazása.

Amit a párazáró fóliáról tudni érdemes

A korszerű tetők elengedhetetlen kelléke a minőségi alátéthéjazat, közismertebb nevén tetőfólia. Az előírásoknak megfelelően a tetőfólia beépítése minden esetben ajánlott beépített tetőtér esetében, továbbá kötelező a gyártó által meghatározott alacsony hajlásszögeknél. A tetőfóliákra szokás párazáró fóliaként is hivatkozni, de érdemes megjegyezni hogy, minden párazáró fólia tetőfólia, de nem minden tetőfólia párazáró fólia.

Tetőfólia típusok

A piacon sokféle tetőfólia elérhető, a két legfőbb kategória a:

  • külső tetőfólia
  • belső oldali fólia.

A belső oldali tetőfóliák minden esetben párafékező, vagy párazáró fólia lehet, amelyre beépített tetőtér esetén lehet nagy szükség, hogy védje a többi szigetelő réteget (pl.: gipszkarton) a nedvességtől. Arra kérdésre tehát, hogy mit jelent a párazáró fólia, azt a választ adhatjuk, hogy az ingatlan további szigetelő rétegeit védi a párától és így a nedvességtől is.

A külső oldali fóliák ezzel szemben a szarufa felső síkja fölött helyezkednek el és lehetnek pára áteresztők vagy nem pára áteresztők is.

Tetőtér szigetelési előírások

Beépített tetőtér esetén minden esetben kötelező külső oldali fólia alkalmazása. Ez a tetőfedők munkáját is megkönnyíti a szigetelésre fektethetőség és így a szarufa annak teljes magasságában kitölthető szigeteléssel.

A szigetelési elvek szerint, üres padlástér esetén csak akkor kötelező külsőoldali fólia beépítése, ha a gyártó által meghatározott tartományba esik a tető hajlásszöge. Ennek eredményeként a szerkezetbe jutó csapóeső és porhó így nem juthat el a födémig, nem nedvesíti át a födémen elhelyezett szigetelést rontva annak hatásfokát, ráadásul a bejutó por ellen is védelmet biztosít.

Ha nincs szigetelés, akár nem páraáteresztő fóliát is használhatnánk azonban, ha előrelátók szeretnénk lenni, akkor a minimálisan drágább páraáteresztő fólia kerül beépítésre. Ellenkező esetben egy esetleges tetőtér beépítés esetén a teljes tetőt vissza kell bontani a szarufa felső síkjáig, hogy ki lehessen cserélni a régi párafékező fóliát.

Párazáró fólia alkalmazása

A párazáró fólia külső oldali alkalmazása a kétszeresen átszellőztetett tető rétegrendek esetében célszerű. Ilyen esetben a fóliát a szarufákra fektetik rá és egy úgynevezett ellen léccel fogatják meg. Az így kialakítható légrések közül az egyik az alátéthéjazat és a hőszigetelés közt, a másik pedig a cserépfedés és a fólia között alakítható ki. A külső légrés a kívülről bejutó nedvességet (pl.: porhó, páralecsapódás, eső) vezeti el, a belső légrés a belső térből kifele vándorló párát hívatott elszállítani. Ebben az esetben a hőszigetelő réteg után egy légrés található, mely képes elvezetni a kifele áramló párát, így nincs szükség arra, hogy a párazáró fólia páradiffúziós egyenértékű légréteg vastagság (Sd) értéke kisebb legyen, mint a hőszigetelésé.

A tetőtéri hőszigetelés belső oldalára minden esetben párazáró fóliát kell beépíteni. Ez megakadályozza, hogy a belső térben keletkezett pára bejusson a hőszigetelésbe. Ha ezt nem akadályozzuk meg, akkor a szigetelés hidegebb, külső rétegeiben a pára könnyedén kicsapódna. A kicsapódó nedvesség pedig eláztatná, sok esetben tönkretenné a hőszigetelést. Ez a tetőszerkezet károsodásához (gombásodás, penészesedés) is vezethet, ami egészségügyi kockázatokat is magával vonhat.

Összegezve:

A párazáró fóliák tehát az ingatlanok, azon belül is a tetőterek szigetelését hivatottak védeni a párától és így a nedvességtől is.

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top