Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > ITT A TAVASZ! Kezdődjenek a kerti munkálatok! 1. rész

ITT A TAVASZ! Kezdődjenek a kerti munkálatok! 1. rész

Bár a hírek mostanság a koronavírus körül forognak, azért ne felejtsük el, hogy a tavasz egyre inkább látható beköszönte ismét a kertbe csábít minket. Ez mindenképpen csodálatos hír. Újra éled a természet és bizony sok a tennivaló ilyenkor – lássuk csak, mik a legfontosabbak – ezúttal a fákkal, bokrokkal, a pázsittal – általában a kerttel, a tavasz beköszöntével.

  1. Előfordulhat, hogy a tél során, az erős szeles időben eldőlnek a fák, bokrok, megsérülnek, letörik róluk ág. Ezeket nagyon fontos újra karóhoz kötni, felszedve a földről, a sérült részeket levágni – vagy a letörteket eltávolítani. Ha megtisztítottuk a fák, bokrok, rózsák tövét, hordjuk rá egyenletesen a komposztot. Ezt a minden növénynek nagyon hasznos tápanyagot csak lazán gereblyézzük rá a földre!
  2. A gyümölcsfák törzsére ráfér egy alapos tisztítás. Ez egy elég hosszadalmas és fáradtságos munka, de mindenképpen meghálálják a törődést. Egy erősebb kefével az elváló kérget le tudjuk szedni a fáról, de le kell vágni a kártevőket rejtő részeket éppúgy, mint a megfagyott kéregdarabokat. Fontos, hogy utána a fa törzsét bekenjük sebvédő anyaggal! A kéregtörmeléket pedig ne hagyjuk a földön, mert tovább fertőz – inkább égessük el! Ez az ideje a gyümölcsfák ültetésének is, csakúgy, mint a metszésnek – új gyümölcsfák esetén az alakító metszésnek. Kora tavasszal a rügyfakadás előtt ajánlott a lemosó permetezés is – ez a metszés mellett a második legfontosabb tennivalónk.
  3. Szórjuk ki a műtrágyát – ez ilyenkor a leghatékonyabb! Figyelmesen válasszuk ki, mert vannak olyan növények, amelyek kevéssé szeretik a klórtartalmú műtrágyát. Ha a gazdaboltban segítséget kérünk és átbeszéljük az eladókkal, milyen kertünk van és mekkora a terület, készségesen fognak nekünk segíteni a legjobb megoldás megtalálásában. Várhatóan a kálium-szulfátot fogják javasolni.
  4. Lássuk a virágokat! A télire eltett dézsás, balkon és cserepes növényeket, ahogy a hőmérő megbízhatóan pluszban marad éjjelre is – rakjuk ki a szabadba. Ha kell, előtte ültessük át őket, ha nem szükséges, egy kis friss földdel takarjuk le. Vágjuk le a télre meghagyott már elhalt részeket, szedjük le a száraz leveleket. Természetesen figyeljünk oda: a március még gyakran hozhat fagyos éjszakákat, ezzel ne kísérletezzünk! Tisztítsuk meg a kinti rózsabokrokat, ha szükséges, metsszünk is.
  5. A pázsit igazi éke egy kertnek. A gyepet mindenképpen tisztítsuk meg a téli levél, ág maradványoktól. Kicsit felgereblyézve fel is lazul – de az első fűnyírással várjunk, amíg elkezd növekedni. Fontos, hogy a gyeplazítás és gyepszellőztetés segít abban, hogy eltávolítsuk az elhalt gyepréteget – illetve felvegyük ellene a harcot, mégpedig sikerrel. Ha ezeket a műveleteket elvégeztük fontos a gyeptrágyázás és az alapos öntözés. A pázsit helyes és szakszerű ápolása abban is segít, hogy a lehető legtovább szép maradjon a gyepszőnyegünk, ráadásul ne telepedjenek meg benne gyomnövények, és persze ne is mohásodjon. A gyönyörű zöld pázsit érdekében szintén hasznos, ha megfelelő készítményekkel trágyázzuk.

És most, hogy elvégeztük a legfontosabb kora tavaszi munkálatokat a kertünkben, a következő rész szóljon a konyhakertről – melynek földje már csak arra vár, hogy minél több vetőmag kerüljön belé, esetleg palánta, a későbbiekben. Milyen munkákra érdemes a konyhakertünkben ilyenkor koncentrálni? A következő részben erről lesz szó!

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top