Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Épületenergetika > Jön a fűtési idény – hőveszteség és hőszigetelés

Jön a fűtési idény – hőveszteség és hőszigetelés

Lassan a nappalok is hűvösebbre fordulnak már így szeptember vége felé közeledve – az éjszakák már elég hidegek pár hete. Jön az október, és vele együtt a fűtési szezon. Ilyenkor aztán mindig újra előkerül a kérdés, hogy mit tegyünk azért, hogy ne az utcát fűtsük – azaz, hogyan kerüljük el a hőveszteséget.

Természetesen a legjobb módszer az, ha időben gondoskodunk a hőszigetelő rendszerekről, hogy a tél kellemes melegben teljen. Elterjedt vélemény az, hogy a hőszigetelés kiépítése annyira drága, hogy úgysem éri meg. Ezzel mindenképpen vitatkoznánk, sőt: nagyon fontos, hogy tisztán lássunk. Egy hőszigetelt ház fűtésszámlája akár egy harmadával is csökkenhet amiatt, hogy időben felkészült a tulajdonos a hidegebb évszakra. Persze, az igaz, hogy nem olcsó egy szigetelés kivitelezése, de ha utána számolunk, be fogja hozni az árát. (Nem beszélve arról, hogy nyáron is védeni fog minket a nagy melegtől – így szintén pénzt spórolunk, ha nem kell folyton klímát működtetnünk a lakásban.)

Az azonban tény, hogy a hőveszteség nagy része a nem megfelelő nyílászárók miatt távozik. Léteznek azonban apró trükkök, amik azonnal segíthetnek nekünk.

  • Az ajtók szigetelését mi magunk is megoldhatjuk. Egyszerű, bármilyen barkácsboltban tudunk venni gumitömítést, így, ha a régi, elhasználódottat kicseréljük újra, máris sokat tettünk azért, hogy az ajtónál ne húzzon át a hideg levegő. Elsősorban ez nyilván a bejárati ajtóknál, erkélyajtóknál, teraszajtóknál egyszerű és könnyen megvalósítható eljárás. Fontos, hogy a régi tömítést mindig teljesen távolítsuk el!
  • Ugyanígy szigetelhetjük az ablakokat is. Egyfelől ebben az esetben is a tömítések cseréjével javíthatunk a szigetelésen, másfelől pedig, ha az ablaküveg a probléma forrása, akkor egy speciális, üvegvédő fóliát ajánlunk. Ezt az ablakra kell ragasztani – és máris javult a szigetelés.
  • A radiátorok mögé polisztirol lap helyezését javasoljuk, amelynek egyik fele speciális alumíniumfóliával fedett. Így nemcsak a falat szigeteljük azon a felületen, de az alumíniumfólia miatt a szoba felé fog áramolni a meleg levegő.
  • Ha egy rosszul szigetelő ablak, vagy erkélyajtó elé vastag sötétítőfüggönyt akasztunk, az is szigetelni fog, ugyanúgy, ha az aljához hajtogatunk egy vastagabb plédet, mondjuk. Persze, egy szimpla üveg azért nagyon kevés, főleg, kemény téli napokon.
Belülről kellemesebb az ősz Forrás: pixabay.com

A nyílászárók folyamatos ellenőrzése és karban tartása mellett, a felsorolt ötletek után persze azt kell mondanunk, hogy a hosszú távú megoldás az, ha jól átgondoltan, megtervezve mindent szakszerűen hőszigeteléssel látjuk el otthonunkat. Itt azonban vigyázzunk: egyre inkább elterjedt és terjed a DIY megoldás ezen a téren is, azaz, sokan megveszik a hőszigetelő anyagot és az interneten kutakodva maguk akarják ezt a folyamatot is megoldani.

Mi mindenképpen óvatosságra intünk mindenkit. Nem feltétlenül azért, mert nem megoldható ez akár saját kezűleg. Sokkal inkább a tervezési fázisnál van az a rész, ahol kifizetődő, ha szakemberrel egyeztetünk. Mi ugyanis kevéssé fogjuk tudni eldönteni, hogy mondjuk mivel is kezdjünk: egy ablakcserével, vagy egy homlokzat szigetelésével? Egyáltalán, mennyi pénzünk van erre?

Tudjuk, hogy ez mindig neuralgikus pont, de mindenképpen azt javasoljuk, hogy a lehetőségek között nézelődve ne kössünk feltétlenül kompromisszumot, azaz, ne a legolcsóbbat válasszuk minden esetben. Konzultáljunk szakemberrel, hiszen a szigetelőanyagok választéka is már igen széles, és számtalan olyan apróság és tudnivaló van ebben a szakmában is, amit nem fogunk megtalálni az interneten. Gondoljunk arra, hogy a jól hőszigetelt ingatlan értéke sokkal nagyobb, a beruházás pedig biztosan meg fog térülni!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top