Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Kezdődjenek a kerti munkálatok! 2. rész

Kezdődjenek a kerti munkálatok! 2. rész

ITT A TAVASZ!

Alig vártuk, hogy kicsit melegedjen az idő, eljöjjön a tavasz. A járványos időszak mindenkit próbára tesz, de kivételesen jó alkalom arra, hogy kihozzuk a legtöbbet abból, ami van. Így például, ha van lehetőségünk arra, hogy konyhakertet hozzunk létre, akkor ne habozzunk! Kiváló elfoglaltság, inspiráló – és nagyszüleinkkel ellentétben mi már akár online is kereshetünk tanácsokat és tudnivalókat, ha megakadnánk.

A tavasz eljötte tehát a konyhakerti munkákat is elhozza – ilyenkor bizony elég sok tennivalónk akad. Ha azt szeretnénk, hogy igazi, finom házi zöldségekkel lásson el minket a kertünk, a következőket érdemes átgondolni, megtervezni – öt pontban összeszedve.

  1. A föld előkészítése az első a tennivalók között. Először ássuk fel a leendő konyhakert területét! Természetesen csinálhatunk emelt ágyást is: téglalap vagy négyzet alakú vázat építünk fából vagy mondjuk terméskövekből és feltöltjük földdel. Ha nem trágyáztuk be ősszel, akkor tavasszal nem mulaszthatjuk el ezt a lépést. Jó minőségű műtrágyát kell használnunk. A föld tápanyagtartalmát pótolni kell ugyanis, illetve növelni azt, ha új növényeket is akarunk vetni. Fontos, hogy a műtrágya alkalmazásánál mindig figyeljünk a gyártó által adott használati utasításokra!
  2. Nem felejtkezhetünk ez a tervezésről Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha tudatosan átgondoljuk, mit szeretnénk termelni, hol, mi volt előző évben – és így ültetjük be az új konyhakertünket. Saláta vagy uborka helyére például nagyon jól lehet répát ültetni, a répa helyén pedig kiválóan megél a következő évben a borsó vagy a bab. Gondoljuk át: nagy tenyészterületű zöldséget nem érdemes kis konyhakertbe ültetni. Például burgonyát sem, de a dinnye se jó ötlet, ahogy a fejes káposzta sem. Gondoljuk át, hogy milyen zöldségeket fogyaszt a család zömmel, és ebből induljunk ki, ha először csinálunk konyhakertet.
  3. A palántanevelés elkezdődhet már akár februárban is – akár a házban is tarthatjuk őket, ahol élünk. A paradicsomot, paprikát magról vethetjük ültetőládába, cserépbe – és állandó, húsz fokos hőmérsékleten tartva kel majd ki nekünk. Fontos, hogy fedjük le, hogy ne száradjon ki, öntözzük, miután levettük róla a tetőt, és ne tegyük ki hőmérsékletingadozásnak. Az is nagyon fontos, hogy nem fertőzött, kellően tápanyagdús földbe vessük el – ilyet már venni is tudunk, nem szükséges a házi módszereket bevetni. Az ültetéstől számított 2-4 héten belül elindul a kis növény. Ekkor fontos megritkítani, hogy ne akadályozzák egymást a növésben a kicsi palánták. Kiültetni csak akkor szabad, ha már kellően megerősödött – legalább 4-6 levélkéje van.
  4. Mit lehet korán vetni? Ha a talaj engedi, akár már február végétől vethető a sárgarépa, petrezselyem, spenót, sóska, a borsó. Ha a talaj hőmérséklete eléri az 5-6 fokot, akkor jöhetnek a hagymafélék, a saláta, a cékla és a káposztafélék is. A cukkini, tökfélék csak áprilisban csatlakoznak – ahogy a paradicsom is, a paprikapalánták pedig ráérnek májusig, akkor érdemes őket kiültetni. Természetesen akár őszig is vethetünk, hiszen minden évszakban lesz mit – de most még ne szaladjunk ennyire előre!
  5. Ne vigyük túlzásba! Hacsak nem születtünk Micsurinnak, a konyhakertünk nem lesz alkalmas arra, hogy nagyüzemi gazdálkodás folyjon rajta. De ez nem is cél. Az a fontos, hogy örömöt leljünk benne, sikerélményt adjon egy-egy termény beérése, és az, hogy a család örömmel fogyassza a saját termesztésű zöldségeket.
Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top