Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Kihúzható vagy fa létrát válasszunk otthonra?

Kihúzható vagy fa létrát válasszunk otthonra?

A létrák különböző változatai segítséget nyújthatnak számos téren, de főképp akkor ha valamit önerőből nem tudunk elérni. E téren lehet szó kertészkedésről, festésről, vakolásról, szerelésről, a lényeg, hogy bármit is teszünk az a megfelelő kivitelű és persze minőségű létrán tegyük. Kivitel esetében például kiemelt fontosságú, hogy például kihúzható, vagy fa létrát válasszunk otthonra, de hivatásos munkakörülményekhez is meg kell találni az ideális megoldást.

A létra rendeltetése

Még mielőtt kiválasztanák, hogy milyen létrát szeretnének vásárolni el kell dönteniük, hogy mire szeretnék azt pontosan használni. Nem meglepő módon otthoni felhasználásra is több fajta létra létezik, de elmondható, hogy általában egy bizonyos tevékenység elvégzésére lettek kifejlesztve.

Milyen szempontok szerint válasszunk létrát?

Elsőként gondoljuk át, hogy a létrát beltéren vagy kültéren szeretnék-e használni vagy esetleg a kerti munkában, festésbe és építkezésben lenne a segítségükre. Ezzel ugyanis a létra magassága is összefügg. Festésre elég egy alacsonyabb létra, míg gyümölcsszedéshez magasabb létrára lehet szükségünk.

A használat gyakorisága is meghatározó tényező a vásárlás során. Amennyiben a létra munkaeszközként lesz használva, akkor a minőség legyen a fő szempont, az ár ez esetben csak másodlagos tényező. Ezzel ellentétbe, ha a létrát csak évente 3-4 alkalommal szeretnék használni, akkor egy átlagos létra is megfelelő lehet.

A legfontosabb paraméterek létra, állvány vásárlás esetén:

  • létra típusa – festőlétra, tolólétra, teleszkópos létra, fellépő létra, összehajtható létra
  • konstrukció típusa – egyágú, kétágú vagy háromágú létra
  • létra anyaga – fa, alumínium, merevített konstrukciójú létra
  • létra magassága.

Fa, vagy kihúzható létrát vegyünk?

Ahogy a fentiekből is sejthető a válasz leginkább attól függ, hogy nekünk mire is van szükségünk. Alapjában véve egy fa létra is ideális választást jelenthet, de egy toló, vagy teleszkópos létra is megvásárolható, a felhasználás módjától függően.

Fa létra

A fa létrát számos téren kedvelik, hiszen beltéren és kültéren is használhatók. Könnyen használhatók, de magasságuk általában kisebb, mint a kihúzható létráké. A leggyakrabban egyébként szoba festés és vakolás során alkalamazzák ezeket a típusokat.

Tolólétra

Napjaink legkedveltebb létra típusa. Ezt főleg praktikus kihasználhatóságának köszönheti. Kihasználható a kertben, építkezésen, festéskor, de akkor is, ha igazán magas helyekre szeretnének felmászni, ahová egy átlagos létra nem érne fel. Ezek a létrák minden esetben több ágúak, de általában háromágúak.  E típus esetében az alumínium kivitelezés a legmegszokottabb.

Teleszkópos létra

Lehet, hogy nem ez a legnépszerűbb típus, de vannak, akik ezt a típust kedvelik. Egyoldalú konstrukcióval rendelkezik, tehát használatkor támasztó felületre is szükség van. Előnye az, hogy a teleszkópos konstrukciónak köszönhetően beállíthatják a megfelelő magasságot.  Ez a típus szintén használható beltéren és kültéren egyaránt. Nagy előnye az összerakhatóság. Nagyon praktikus és feladatát is megfelelően ellátja.

Összegezve

Otthoni felhasználásra tehát a fa és a különböző tolólétrák is ideális megoldást nyújthatnak, de mindenképp érdemes emiatt alaposan megfontolni a vásárlást, az ideális döntés meghozatalához.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top