Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Napenergia > Kinek éri meg a napelem?

Kinek éri meg a napelem?

Amennyiben saját háztartásodban szeretnéd hasznosítani a nap energiáját, abban az esetben nincs könnyű dolgot. A széles kínálatból nehéz kiválasztani a megfelelő kivitelezőt, hiszen számos gyártó és technológia található a piacon. Mivel ez egy nagyobb összegű beruházás, a döntést jól meg kell fontolni. De vajon kinek éri meg a napelem?

Ebből a cikkből kiderülnek a legfontosabb napelem tudnivalók.

Mi is az a napelem?

A napelem egy fotovoltaikus elven működő szerkezet, amely a napsugárzást alakítja át elektromos árammá. Ezt tudjuk felhasználni az otthonunkba az elektromos tárgyaink működtetésére. A napelem teljesítményét több tényező is befolyásolhatja. Első körben fontos a napelem hatásfoka. Ez azt jelenti, hogy az adott rendszer milyen hatékonysággal alakítja át a napfényt energiává. Erre hatással lehet az éghajlat, hogy mennyi napsütés éri a paneleket, illetve természetesen a helyszíni befolyásoló tényezők is. Tehát nem jó, ha egy nagyobb fa vet árnyékot a rendszerre, hiszen ezzel csökkenthető annak teljesítménye.

Kinek éri meg a napelem?

Bár a napelem nem új találmány, hiszen számos eszköz, mint például a műholdak, évtizedek óta ezzel működnek. Családi házakra csak a ‘80-as évek környékén kezdték el rászerelni, ezek közül pedig sok még a mai napi is működőképes. Egy napelemes rendszer tehát hosszú távú beruházás, amely azonnal nem térül meg, de évek múltán sokkal egyszerűbbé teheti az életünket. Nincs többé áramszámla, amely jócskán lecsökkentheti a családok havi kiadását.

Aki kicsit is úgy gondolja, hogy elege van az állandó költségekből, annak mindenképpen megéri elgondolkodni a napelemes rendszer kiviteleztetésén. Fenntartási költsége rendkívül alacsony, tisztítani és karbantartani pedig szintén nagyon egyszerű. Bárki számára ideális választás lehet, aki kicsit is úgy érzi, hogy egy könnyebb életet szeretne magának.

Napelem tudnivalók

De vajon milyen napelem tudnivalók vannak, amik nélkül nem érdemes elkezdeni a tervezést? Miután a világ végre eljutott oda, hogy a megújuló energiaforrásokban látja a jövőt, érdemes nekünk is elgondolkodni ezek használatán. Az első fontos napelem tudnivaló, az a rendszer megtérülési ideje. Sokan azt hiszik, hogy a beruházás költsége sosem jön vissza, pedig ez nem így van. Legtöbb esetben nagyjából tíz év alatt kifizethetjük a kivitelezést, ezt követően pedig se hitel, se pedig számla nem nyomja a vállunkat.

A másik fontos információ, hogy a rendszert nem csak tetőre lehet szereltetni. Bár a legtöbb esetben jobb oda helyezetni hiszen nem foglal nagy helyet, de nyugodtan lehet azt földön is használni. Emellett természetesen fontos tényező a napelem súlya is, hiszen nem mindegyik ház bírja el annak tömegét. Ennek megállapításához azonban legtöbb esetben szakemberre lesz szükségünk.

Összegezve:

A világ végre eljutott oda, hogy rájövünk: a megújuló energiaforrások nem az ördögtől valóak. A napelemes rendszer kapcsán van pár fontos tudnivaló, amit érdemes végig gondolni, mielőtt a tervezést megkezdjük. Tudnunk kell, hogy a beruházás mennyi időn belül térül meg, illetve az sem mindegy, hogy milyen a tetőszerkezete a családi háznak. Bár a legtöbb otthon elbírja a panelek súlyát, ez nem minden esetben van így. A felméréshez érdemes szakember segítségét kérni.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top