Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Erdő > Kiránduljunk, túrázzunk – na de mire figyeljünk télen?

Kiránduljunk, túrázzunk – na de mire figyeljünk télen?

Nemcsak a téli sportok szerelmesei, a sízés kedvelői várják már a hideg évszakot – télen is jó program kimozdulni, akár nagyobb társaságban is. A télen űzhető sportok közül az egyik leginkább társasági mégis az, ha együtt elmegyünk túrázni vagy kirándulni – igen, nyugodtan hívhatjuk sportnak, hiszen a téli körülmények között jó néhány kilométert megtenni igazi teljesítmény.

A téli kirándulásnak és túrázásnak megvannak a maga szabályai. Hiába süt a nap ugyanis – a hideg időben nem árt figyelni néhány alapvető apróságra ahhoz, hogy valóban élvezetes legyen egy túra, és ne a megfázásról, áthűlésről – rosszabb esetben a sérülésekről vagy balesetről szóljon.

Mik ezek a trükkök?

1.      Réteges öltözködés

Nem elég melegen öltözni – azaz nem elég egy jó meleg kabát és alá egy vékony felső. Rétegesen kell öltözni minden egyes téli programra. Ennek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! Különösen fontos, hogy a lábunk védve legyen – ez lesz a testrészünk, amelyik a legtöbbet érintkezik a hóval, jéggel. Nem elvetendő ötlet beruházni egy igazán jó, vízálló hótaposóba, ha a család szeret túrázni. A másik lényeges pont a zokni: legyen jó anyagból és mindig lógjon túl a lábbeli hosszán! Ennek fontosságát akkor értjük majd meg igazán, ha nem tartjuk be ezt a nem túl bonyolult szabályt.

2.      Étel és meleg ital

Nem feltétlenül jó ötlet tele hassal elindulni, sokkal célravezetőbb, ha nem éhesen indulunk, de semmiképpen sem a délutáni szieszta helyett tervezünk be 10 kilométert. Mindenképpen vigyünk magunkkal gyorsan elővehető, nem bonyolult ennivalót. Tökéletes néhány zabkeksz, müzliszelet vagy némi gyümölcs. Termoszt javaslunk a téli időjárás viszontagságaiba, amibe a legjobb választás a meleg citromos tea. Az alkohol jó ötletnek tűnhet, de egy hosszabb, odafigyelést igénylő, adott esetben nehezebb útszakaszokkal tarkított túraútvonalon erősen megnövekedhet a balesetveszély, ha kizárólag a forralt bor a társunk.

3.      Tervezés

Különösen ismeretlen terepen, erdőben, de még jól ismert helyen is jó, ha megtervezzük, hogy merre akarunk menni. Ez ma már egyszerűbb, mint bármikor, van GPS, van okos telefon – jobb esetben működik mind a kettő. Azt mindenképpen lőjük be, hogy időben és távolságban mi az elképzelés, tájékozódjunk, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés a helyszínen. Vigyünk magunkkal egy térképet is – kis helyet foglal, könnyű, és megbízható, hiszen nem merül le és nem veszti el a műholdat.

4.      Telefon

A telefont már említettük – ne felejtsük el, hogy a mai okos telefonok kedvelt szórakozása, hogy gyorsan lemerülnek.  Éppen ezért ellenőrizzük, hogy kellőképpen fel van-e töltve, nemcsak a tájékozódás miatt – ha véletlenül mégis eltévedünk a telefon lesz a kapcsolat a külvilággal, ezt ne felejtsük el! Adott esetben vihetünk magunkkal újratöltésre alkalmas eszközt és töltőzsinórt – a kérdés már csak az, hogy mit akarunk cipelni a túrán. De ezen azért semmiképpen se múljon!

5.      Vigyázzunk a természetre!

Ez a szabály minden évszakban kötelező a kirándulók, túrázók számára. Erdőben ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, ne bántsuk a fákat! Azok, akik gyakran mennek a természetbe kötődnek is hozzá, szóval várhatóan nem tesznek majd benne kárt. Fontos azonban, hogy ha csak hobbitúrázók vagyunk, vagy csak egy családi kirándulásról van szó: a természet lát minket vendégül, amelyet illik tiszteletben tartani – legyen tél vagy nyár.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top