Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Lakásfelújítás > Lakásfelújítás 2021 – Az otthonteremtési támogatás tanulságai

Lakásfelújítás 2021 – Az otthonteremtési támogatás tanulságai

A GKI felmérése szerint egyre többen látnak neki a nagy munkának, hogy felújítsák lakásukat. 2021 októberében ugyanis tovább nőtt azon családok száma, ahol az otthonuk felújításába, korszerűsítésébe fogtak.

Mit mutatnak a számok?

Az október közepén közreadott hírek szerint már akkor több, mint 50 ezer család igényelte az otthonteremtési támogatást, mégpedig nem kevesebb, mint 65 milliárd forint értékben. Ez a szám várhatóan azóta is emelkedett. Sokat számít, hogy folyamatosan figyelnek a feltételekre, tehát például már lehet élni a lehetőséggel 5000 forint köztartozás alatt is – ez eddig kizáró tényező volt.

Először is, nézzük meg, hogy az egyes típusok alapján hogyan alakulnak a számok!

Leginkább a családi házakban élők éltek ezzel a lehetőséggel, az összes támogatás negyedével egészen pontosan. Őket követik a panelházban élők, 17%-kal, majd a téglaépítésű társasházak lakói következnek 15 %-kal. Ezek a számok magasabbak, mint a tavaly ilyenkor lakásfelújításra vállalkozó lakosság statisztikái.

De térjünk vissza az ország egyes régióira!

Természetesen mutat némi eltérést, hogy az egyes régiókban hogy alakul ennek a támogatásnak a népszerűsége. Nyilván az sem mindegy, hogy van-e hozzá önerő, mert bár lehet élni a hitel lehetőségével, nem mindenki akar további pénzösszegeket kölcsönözni a bankoktól.

Közép-Magyarország nyeri a képzeletbeli versenyt, ahol a felújítási kedv és szándék a legmagasabb, mégpedig 25%-a az összes lakásfelújításnak támogatással itt valósul meg. Érdekes tény, hogy a fővárosban lakók esetében a legkevesebb alapvetően a felújítási szándék, mintegy 16 %. Indokolható ez például azzal, hogy Budapesten a legmagasabb az újépítésű ingatlanok aránya, azzal is, hogy magasabb az átlagkereset. A megyeszékhelyeken ennél a számnál kicsit magasabb az arány, 17 %. A kisvárosok következnek, ahol

21%-a az összes lakásfelújításnak eddig megvalósult, és a községek nyernek – ha településekre bontva vizsgáljuk ezt a folyamatot. A községek, ahol 25% ez az arányszám, jól mutatva ezzel azt is, hogy a települések állapota, infrastruktúrája, fejlettsége hogyan is áll most nálunk.

Mit jelent ez számokban a jövőre nézve?

A GKI felmérésének készítői több, mint 20 százalékos növekedést vizionálnak egy éven belül. Ez több mint 800 ezer lakás felújítását jelentené. A növekedés már most 35%, ami nagyon nagy arányú változás az elmúlt év hasonló számaihoz képest.

Kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb kérdés ilyenkor mindig az, hogy vajon mennyi önerővel rendelkeznek azok, akik belevágnak egy ilyen projektbe. A magyar lakosság sok szempontból sajnos eladósodott, és ebben a programban ráadásul nincs is lehetőség komoly köztartozással részt venni.

Az előzetes felmérések erre a kicsit érzékeny pontra is keresik a választ. Érdekes az, ami konklúzióként kiderül.

Az összes lakásfelújításba belevágó család 37%-a élne ugyanis a hitelfelvétel lehetőségével, tehát mondhatjuk azt, hogy a többségnek nagy eséllyel megvan az önereje a munkálatokhoz. Fontos tudnunk azonban, hogy a lakásfelújításhoz nyújtott hitel rendkívül kedvező konstrukciót kínál azoknak, akik nem tudnak enélkül belevágni.

Összegezve tehát, az eddigi számok mindenképpen biztatóak

A magyar lakosság jól él ezzel a lehetőséggel, a lakásfelújítási támogatás mindenképpen egy igen népszerű kormányzati intézkedés. Fontos azonban azt látnunk, hogy önmagában lehet, hogy kevés lenne ahhoz, hogy pozitív változásokról számoljunk be, ráadásul ekkora arányban. Ehhez még hozzá kell jönnie a további családokat támogató intézkedéseknek az elemzők szerint a pozitív oldalról – a negatívról pedig annak, hogy lakást venni sokkal nehezebbé vált ebben az évben.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Top