Ön itt van
Kezdőlap > Pénzügyek > CSOK > LAKÁSFELÚJÍTÁS 2021 – MINDEN, AMIT MEG AKARTÁL KÉRDEZNI A TÉMÁBAN

LAKÁSFELÚJÍTÁS 2021 – MINDEN, AMIT MEG AKARTÁL KÉRDEZNI A TÉMÁBAN

Október közepén jelentették be, hogy a következő évtől legfeljebb hárommillió forinttal támogatják minden gyermeket nevelő család esetében a lakásfelújításokat. Fontos, hogy ennek az igénylésnek nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtés lehetőségével (tehát a CSOK-kal), de az is lényeges, hogy ha valaki élt a CSOK adta lehetőséggel, az nem kizáró ok az otthonteremtési támogatás igénylésekor.

Mire lehet felhasználni ezt az összeget? Mik a szabályok, amiket már most lehet tudni? Mi összegyűjtöttük a jelenleg már tudható, legfontosabb tudnivalókat.

  • A támogatás energetikai korszerűsítésre felhasználható: sajnos közismert tény, hogy a magyar otthonok jelentős része nem energia hatékony módon működik. Ezen is segíthet, ha ez az összeg még hozzáadódik egy tervezett energetikai beruházáshoz.
  • Felújítás esetén is lehet igényelni, legyen szó a lakás egy helyiségéről, vagy akár egészéről. Tehát akár csak a konyha korszerűbbé tétele, vagy az egész lakásunkra vonatkozó terv, amit meg akarnak az érintettek valósítani, ezzel az összeggel segítséget kapnak. Fontos, hogy nemcsak beltéri felújításra, de kültérre is érvényes a támogatási lehetőség, legyen szó kocsibeállóról, télikertről, napkollektorról, nyári konyháról akár. Beltéren ugyanígy lehet beépíthető bútorra, vagy akár a konyhában egy konyhai gép beépítésére, vagy cseréjére felhasználni ezt az összeget – illetve annak egy részét.
  • Több részletben is történhet felújítás: ebben az esetben folyamatosan kell gyűjteni az anyagköltséget, illetve a munkadíjakat fedező számlákat. A folyamatok befejeztével ezeket kell benyújtani, és mindezek után kaphatja meg az igénylő a beruházási költségek felét, maximum hárommillió forintot.
  • A támogatási összeg maximum hárommillió forint, ami azt is jelenti, hogy nem kötelező a teljes összeget igényelni, lehet ennél kevesebbet is. Egy lakásra/otthonra csak egy ilyen igény küldhető el, és egy fő csak egy ilyen igényt küldhet el.
  • Nem csak a több gyermekes családok, de az egy gyereket nevelők is igényelhetik a támogatást. A 12. hetet betöltött, igazolt várandósság esetén is lehet már élni a lehetőséggel, egészen a gyermek 25 éves koráig. Gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő is kérheti a támogatást.
Forrás: pixabay.com
  • A támogatás fele-fele arányban, tehát 50-50 százalékban igényelhető nyersanyagra, illetve munkadíjra.
  • A támogatás elbírálási ideje 30 nap, mely után, kedvező döntés esetén 5 napon belül utalja az összeget a Magyar Államkincstár.
  • Jelzáloggal terhelt ingatlanra a támogatás igénybe vehető.

Ki lehet kérvényező?

  • Olyan természetes személy, akinek legalább egy éves TB jogviszonya van – ami lehet munkaviszony, vagy akár felsőoktatási jogviszony, amelyet maximum 30 napra szakítottak meg – vagy álláskeresési járadékot kap. Fontos a köztartozás mentesség.
  • Olyan háztartásban, ahol mindkét szülő alap TB befizetéssel bír, nem lehet igénybe venni a támogatást. Ez azt jelenti, hogy legalább egyik szülő esetében nem lesz elegendő, ha ő saját maga után fizeti a TB járulékot.

Mivel a jogszabállyal kapcsolatban sok cikk jelenik meg, és sok szinte naponta jönnek ki új információk, mi is szentelünk még legalább egy cikket a témának.

Kövessenek minket!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top