Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > MÁJUS A KERTBEN Avagy tennivalóink a tavasz végén – nyár elején

MÁJUS A KERTBEN Avagy tennivalóink a tavasz végén – nyár elején

Májusban igazán sok munkát ad nekünk a kertünk, csak győzzük jól megtervezni és meg is valósítani a rengeteg feladatot. Lássuk csak, mik is ilyenkor a teendők!

 1. Májusban már rendszeresen kell füvet nyírnunk – na és persze, ha azt akarjuk, hogy szép gyepünk legyen, nem árt, ha locsoljuk is. Ez nyilván talajfüggő is, de az igazán szép gyepért nem kevés esetben meg kell dolgoznunk. Optimális esetben 4-6 cm a vágási magasság ilyenkor, de az, hogy a mi füvünk milyen gyorsan nő, nos az elég specifikus. Nincs tehát recept arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorisággal vágjunk füvet. Még ilyenkor is láthatóak egy-két helyen a télen kikopott foltok. Ezt nem jó látni, főleg, ha maximalisták vagyunk. Semmi gond: felülvetéssel a legtöbb esetben orvosolhatjuk ezt a problémát – vagy vehetünk gyeptéglát is, persze nem olcsó.
 2. Foglalkozzunk a virágokkal is! Az árvácskák elnyílnak ilyenkor már, így szépen átadják a helyüket a színes egynyári növényeknek. Számtalan szépséges virágot találunk ilyenkor a kertészetekben, csak győzzünk válogatni! Ne felejtsük el a hagymás virágaink hagymáit felszedni és ősz elejéig szalmával fedett hűvös helyen tárolhatjuk őket. Ne a szárnál fogva húzzuk ki ezeket, hanem forgassuk ki a virághagymát egy ásóval! A nyáron virágzó hagymásokat el lehet kezdeni kiültetni – például ilyen a dália vagy a frézia.
 3. Veteményesünkben nemcsak növényeink nőnek ilyenkor szépen, de bizony a gyomok is. Kevéssé kedvelt, de el nem kerülhető feladatunk ilyenkor a gyomlálás, lehetőség szerint pár naponta. Persze, nem kötelező, de elég hamar átveszik az uralmat a gyomnövények, ha nem vigyázunk – és persze senki nem szeretne gyomos kiskertet.

  A gyomlálás ilyenkor elengedhetetlen! (Forrás: Pixabay)
 4. Ilyenkor jön el az ideje palántáink kiültetésének is. Akár vehetjük is őket piacon vagy kertészetben, de ha ügyesek vagyunk, akkor a saját, magról nevelt paprikánkat és paradicsomunkat ültetjük a konyhakertünkbe. Nagyon figyeljünk az öntözésre – ez ilyenkor különösen fontos.

  Paradicsom palánták kiültetésre készen. (Forrás: Pixabay)
 5. Elérkezett a virágos cserjék metszésének ideje is. Ilyenkor érdemes arra a formára vágni őket, amit szeretnénk. Elvirágoznak ugyanis, és ez a legalkalmasabb időpont arra, hogy felfrissítsük őket egy metszéssel. Ilyenek például az aranyvessző, a gyöngyvessző vagy a lilaakác. Közvetlenül virágzás után érdemes a metszést elvégezni. Az orgonát nem kell metszeni ilyenkor, elég csak az elvirágzott részeket eltávolítani róla.
 6. A gyümölcsfáinkat és a szőlőt májusban is védeni kell a hideg ellen. Sajnos az időjárás szélsőségei még ilyenkor sem kímélik a gazdákat. A gyümölcsbokrok különösen érzékenyek arra, hogy elegendő vízhez jussanak, így locsoláskor ne felejtkezzünk meg róluk. Arra is figyeljünk, hogy védjük őket a kártevők
 7. Nem munka – mármint nem kerti munka, de muszáj megemlítenem két személyes kedvencemet májusban: az akácot és a bodzát. Mindkét növény ilyenkor virágzik, és mindkét virág gyűjtését ajánlom. Az akác szárítva teának, a bodza teának, szörpnek – aztán majd a termése lekvárnak a legfinomabbak közé tartozik.

És ne feledjük el: a május nemcsak a munkáé a szabadban, de elindul a kerti partik, grillezések, összejövetelek időszaka is. Remélhetőleg ezen a nyáron is így lesz – és bár a koronavírusra figyelni fogunk, de lesz lehetőségünk találkozni egymással végre.

Legyen ez a május egy szép nyár kezdete!

Eredeti cikk: https://eladotermofold.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top