Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Napenergia > Megszorítások helyett fejlesztés a vállalkozásokban

Megszorítások helyett fejlesztés a vállalkozásokban

A vállalkozások számára sokszor okoz gondot a fejlesztés. Mivel kisebb összeggel gazdálkodhatnak, mint a nagyobb cégek, így sok esetben inkább a megszorításokra törekszenek, mintsem a fejlesztésekre. A sikeres vállalkozások titka azonban nem ez, hanem az állandó fejlesztés és a lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása. Az állami pályázatok pontosan erre éleződnek ki. A napelemes rendszerekkel való spórolás például egy jó megoldás lehet az áramfogyasztás kiváltására.

Az elmúlt években egyre több európai uniós forrásból indított pályázatra lehetett pályázni. A hazai vállalkozások számára ez egy remek hír volt, hiszen nagyon sokat éltek a lehetőséggel. Az idei évben sem maradnak a kisvállalkozások pályázat nélkül.

Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy milyen napelem pályázat cégeknek érhető elmost.

Vissza nem térítendő napelem pályázatok vállalkozások számára

A legjobb lehetőség egy kis cég számára a vissza nem térítendő pályázat. Az előző években több ilyet is kiírtak. A kisebb méretű napelemes rendszerek megvalósítására és a 15 kW feletti teljesítményűekre külön-külön lehetett pályázatot beadni. Míg a nagyobb rendszerre már nem lehet dokumentumokat küldeni, addig a 15 kW alatti teljesítményűekre 2020. szeptember 30-ig, vagy a keret kimerüléséig még beadható a pályázat.

A GINOP-4.1.3-19-es azokon a vállalkozásokon segíthet, akik 7,5 kW és 15 kW közötti teljesítmény leadásra képesek. Ez akár egy közel 60 ezer Forintos áramszámlát is kiválthat, tehát évi 600-700 ezer Forintos megtakarítással és teljesítménytől függően 9000-16000 kWh fogyasztás megtakarítással jár. A megtérülési idő ennél a nagyságnál nagyjából egy-három év, de a nagyobb rendszerek is öt éven belül visszahozzák az árukat.

Mennyi támogatást napelemre kaphat egy vállalkozás?

A támogatás mértéke a jelenlegi pályázat esetében akár 100% is lehet, amelynek összege minimum 1,5 millió, de maximum 3 millió Forint. A pályázat teljes kerete 15 milliárd Forint, tehát ha mindenki a maximumot kívánja igénybe venni, akkor ötezer vállalkozás könnyítheti meg a működését.

Kik kaphatják meg a GINOP-4.1.3-19-es pályázatot?

A mostani pályázatot azok a cégek kaphatják, amelyek legalább egy éve működnek és minimum egy alkalmazottat foglalkoztatnak. Ez azt jelenti, hogy egyéni vállalkozásoknak most nem tudnak élni a lehetőséggel. Továbbá nem pályázhatnak a mezőgazdasági termelők sem, akiknek árbevételének 50%-a ebből a tevékenységből származik.

Tudni kell azonban, hogy a napelemes rendszer csak a tetőre szerelhető, a földre telepített változatra nem jár a támogatás.

Várható még további pályázati kiírás napelem témában?

A kormányzat részéről 2020 második felére újabb források nyitása várható. Ezek főként napelem farmok létesítését célozzák meg. Ezek célja, hogy egy-egy hektárnyi terület kerüljön beépítésre. A kialakított farm kis 600 darab, egyenként minimum 300 MW teljesítményű erőművekből kell, hogy álljon.

Összegezve:

Egy vállalkozás működését megkönnyítheti, ha megszorítások helyett a pályázatokra koncentrál. A napelemes rendszereket szinte mindig támogatja az állam. Jelenleg is vannak lehetőségek, amelyekkel élve évi akár 600-700 ezer Forintot is megspórolhatnak a kisebb cégek. Ehhez azonban minimum egy éves működésre és egy bejelentett alkalmazottra van szükség.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top