Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Ipar > Mi az a tolókapu görgő?

Mi az a tolókapu görgő?

A komplett kapurendszereknek egyre nagyobb keletje van, hiszen ezek modern és egyben stílusos megoldást jelentenek a házak környékén, de akár telephelyeken is. A tolókapu erre kiváló megoldást nyújthat, de mindenképp alapos megfontolást igényel a telepíthetőség felmérésre. Az alábbiakban a tolókapuk alkalmazásával, valamint azzal foglalkozunk, hogy mi az a tolókapu görgő?

Tolókapuk alkalmazása

Manapság tehát egyre többen ruháznak be motorikusan működő kapurendszerbe, hiszen ezek a megoldások:

  • kényelmesek,

  • megbízhatóak,

  • modernek,

  • kezelésük pedig roppant egyszerű.

Az elektromos kapuk két legnagyobb típusa a toló az úszó kapu. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, így érdemes körültekintően utánanézni, hogy a lehető legjobbat válasszuk ki.

Hagyományos tolókapuk esetén a földön kerül elhelyezésre egy sín, amin gurulnak a kapu aljára felfogatott görgők. Amennyiben steril, évszakoktól mentes helyen használjuk, alapvetően a tolókapuknak annyi hátránya lehet, hogy amikor autóval áthaladunk felette egy döccenést érzünk.

Tolókapuk felhasználási területe

A tolókapuk kerítéssel elkerített birtok, lakópark, nyilvános helyek, kocsi behajtóinak nyitására és zárására szolgál. A tolókapuk leginkább ott válhatnak be, ahol az időjárási viszonyoktól (hótól, levelektől, sártól stb.) függetlenül problémamentesen használhatók, ellentétben más olyan kapukkal, amelyekről le kell takarítani a havat.

A tolókapuk előnyei

A tolókapu vízszintesen egy beton alapra vagy alapban rögzített sínen, görgők segítségével mozog. Legnagyobb előnye ezeknek a konstrukcióknak, hogy helytakarékos, az úszókapuhoz képest sokkal kevesebb helyet foglal. Ez azok számára a legelőnyösebb, akik keskeny kerttel rendelkeznek.

Emellett a rendszernek nincs szüksége merőlegesen helyre, így akár tárolók, melléképületek is lehetnek a közvetlen közelében, nem okoz problémát. A kedvező ára miatt is sokan választják ezt a megoldást, mert az egyszerűbb elemek miatt kevesebbe kerül.

A tolókapuk hátrányai

A kis helyigény és a kedvező ár miatt vonzó lehet ez a kaputípus, de sajnos az előnyök néhány hátránya is van. A sín és a látványos görgők alapvetően nem olyan esztétikusak, mint az úszókapuk esetében. Emellett mivel a görgők közvetlenül érintkeznek a talajjal, ezért megtapadhat rajtuk a szennyeződés és a sín miatt vízelvezetési problémák is előfordulhatnak. A görgőket az őket érő víztől, sártól és más szennyeződésektől rendszeresen meg kell szabadítani. A téli időszakban különösen fontos a karbantartása, elfagyhatnak, így pedig nem biztos, hogy megbízhatóan tud csukódni és záródni a szárny.

Tolókapu görgők

A tolókapu görgők, a kapuszerkezet aljára vannak felerősítve és egy erős sávalapra rögzített sínen mozgatják a kaput. A görgőket terhelés szempontjából és szerelési mód, valamint futó felületük kialakítása alapján tudjuk megkülönböztetni.

A tolókapu görgő kínálata szerencsére igen széles, így ha tolókapu görgők vásárlásán gondolkodunk, akkor a lakossági kisebb görgőktől egészen a nagy ipari kapukhoz szükséges görgőkig mindent megtalálhatunk.

A görgő kiválasztása előtt érdemes azonban megbecsülni a kapu összsúlyát, figyelembe venni a görgő magasságát, hogy mennyire emeli el majd a kapuszerkezetet a vezető síntől, illetve a görgő futó felületének és a sín futófelületének megegyezőnek kell lennie.

A tolókapuk görgők kialakítása négy féle lehet, a görgők szerelési módja szerint:

  • átmenő tengellyel szerelhető,

  • belső süllyesztésű, csavarozható,

  • belső süllyesztésű hegeszthető,

  • villás, kívül szerelhető.

Összegezve

A tolókapuk tehát kényelmes, modern megoldást nyújtanak a kapumechanikában, ám arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a mozgatásét felelős görgők és sín környékét mindig fagytól és szennyeződésektől mentesen tartsuk, így garantálhatjuk a hosszú és zavartalan működést.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top