Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > airBNB > Mi lesz veled bérleti piac? Avagy egy kis ingatlanbérleti körkép 2021 tavaszán

Mi lesz veled bérleti piac? Avagy egy kis ingatlanbérleti körkép 2021 tavaszán

A koronavírus járvány nagy hatással volt az albérleti piacra is – nem is beszélve arról, hogy milyen tendenciák figyelhetők meg még most is. Azt láthatjuk, hogy a bérleti díjak lassan stabilizálódni látszanak, de még mindig elmaradnak a tavaly ilyenkor jellemző árszinttől.

Pontosan mit jelent ez?

Egyes előrejelzések szerint a járvány enyhülésével, a szigorú intézkedések eltörlésével várhatóan a bérleti díjak ismételt emelkedésére számíthatunk. Az azonban, hogy ez mekkora lesz, milyen mértékű, egyelőre még nem bejósolható. Bár, kétségtelen az, hogy várhatóan jóval kisebb nagyságrendűnek várható, mint a járvány előtti szint volt.

A szakértők prognózisa 7-8 százalékos növekedést jelez előre, de várhatóan csak jövő év tavaszán jutunk el újra erre a szintre, az a magas ár, ami mondjuk a budapesti piacra volt jellemző, várhatóan nem egyhamar fog visszatérni.

A járvány előtt és közben

Azzal semmiképpen nem árt, ha tisztában vagyunk, hogy még európai mércével mérve is igen drága volt nálunk ingatlant bérelni, pláne, ha a jövedelmi viszonyokat is górcső alá vesszük. Mondhatjuk azt is, hogy a pandémia egyfajta konszolidációs helyzetet hozott ezen a piacon, amikor akarva-akaratlanul külső hatásként beleavatkozott az árképzés gyakorlatába. Visszaesett az ingatlant rövidebb időre bérlő dolgozók száma is, hiszen a home office bevezetése miatt nem volt rá szükség, hogy a munkahelyén béreljen ingatlant ő vagy a cége. Ugyanígy azon külföldiek száma is jelentősen csökkent, akik hosszabb vagy rövidebb időre Budapesten béreltek ingatlant. De ne feledkezzünk meg a felsőoktatásban tanulókról sem, akik a távoktatás bevezetésével gyakorlatilag eltűntek a bérleti piacról a nagyobb városokban.

Természetesen az AirBNB lakásokra is nagyon erősen hatott a pandémia, amely erősen negatívan befolyásolta a turizmust, mint szektort az elmúlt csaknem egy évben. Érdekes változást indukálhat, hogy a lakók kezébe olyan jogosítványt terveznek adni a VI. és a VII. kerületben, melynek értelmében a lakók eldönthetnék azt, hogy lehet-e „lakáshotelezni” az adott társasházban. Ez minden bizonnyal hatással lesz, nem utolsó sorban azért, mert ez a két kerület jellemzően erős a lakáshotelezés elterjedése tekintetében.

És hogy állnak most az albérlet árak? Jelenleg például a XIX. kerületben már akár 110 ezer forintért is bérelhetünk lakást, a legdrágább változatlanul a belváros, tehát az ötödik kerület, ahol 170 ezer forint magasságában kell gondolkodnunk.

Forrás: pixabay.com

 

És mire számíthatunk most?

Óvatos előrejelzések szerint, ha a járvány nem erősödik meg újra, szeptembertől talán némi optimizmusra is lehet okunk. Értjük itt ez alatt, hogy az oktatás rendjének helyreállása várhatóan újra megnöveli majd az igényt az albérletek iránt a nagyobb városokban, éppen úgy, ahogy a turizmus lassú magára találása is pozitív változásokat fog majd eredményezni. Az azonban biztos, hogy ez nem lesz gyors folyamat. Az árak emelkedése pedig még ennél is lassabb ütemben lesz jellemző – nagyjából ez az, ami várható a jelenlegi prognózis szerint.

Kérdés, hogy az otthonfelújítási támogatás miatt vajon többen lesznek-e azok, akik átmenetileg bérelni fognak ingatlant, amíg elkészül az otthonuk. Erre vonatkozóan nincsenek adekvát adatok, de a piacra gyakorolt hatása ennek a lehetséges csoportnak elenyésző lesz majd, várhatóan.

A kivárás, és az óvatos becslések időszaka tehát a mostani. A koronavírus egy dologra biztosan megtanított minket: semmi sem biztos, amiről azt gondoljuk, hogy az.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top