Ön itt van
Kezdőlap > Ingatlanpiac > Mi újság az ingatlanpiacon? 2021-es körkép – az első félév történései

Mi újság az ingatlanpiacon? 2021-es körkép – az első félév történései

Mindig érdemes odafigyelni a lakáspiaci változásokra, ha a gazdasági mutatókat vesszük górcső alá, hiszen ez a szektor rendkívül érzékeny lakmuszként működik. Sok fontos információt szűrhetünk le abból, ahogy alakulnak itt a folyamatok. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus járvány egy merőben új helyzetet teremtett, a gazdasági élet szereplőinek egy addig egyáltalán nem ismert helyzethez kellett nagyon gyorsan alkalmazkodni.

Mik azok a fontos események, amelyek a 2021-es év első felét jellemezték?

  1. A 2020-as rendkívüli bizonytalanság után, a 2021-es év első fele bizakodásra adhat okot, a kereslet élénkülése már az első fél évben megfigyelhető volt. A lakosság körében az erősödő óvatosság után, melyet a járványhelyzet okozott mára már az prognosztizálható, hogy a gazdasági folyamatok rendeződése, az újra indulás ismét pozitív irányba tereli majd a a megtakarítási hajlandóságot. Hogy miben nyilvánul ez már most meg? Például abban, hogy a 2021-es év elején ismét elkezdett nőni a kereslet az eladó lakóingatlanok után. Ezt nem csak különböző statisztikákkal támaszthatom alá, de értékbecslő munkám – kvázi – újra indulása is ezt mutatja. Nemcsak a fővárosban, de vidéken is tapasztalható ez a tendencia (esetemben Baranya, Somogy és Tolna megyéket említeném). Persze arról se feledkezzünk el, hogy amikor növekedésről beszélünk itt, akkor minden esetben a rendkívül alacsony 2020-as számokhoz viszonyítunk – tehát van miről újra építkezni.
  2. A 2020-ban jellemző, lassuló ütemű lakásár-növekedés után 2021-ben ismét arra számít a szakma, hogy a lakásárak gyorsabb ütemben fognak nőni. Ezt ingatlanközvetítők és értékbecslők is jósolják a 2021-es évre. Jól láthatóan ugyan 2020-ban csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma, ez a tendencia azonban a másik irányba mozdul el ebben az esztendőben. A lakáspiac jelentős bővülése már a 2021-es év első felében megfigyelhető. Jól érzékelhető különbség van azonban a vidéki és a fővárosi ingatlanok között ezen a téren. Az előbbi térségben például a tipikus piaci alku mértéke a 2019-es szintre csökkent vissza.
  3. Vidéken azt láthatjuk, hogy a járvány ellenére a lakáspiacon az árak nem csökkentek érdemben az elmúlt évben. Sokkal kevésbé reagált tehát ez a régió érzékenyen erre a helyzetre, jobban tartani tudták áraikat az ingatlanok. Sőt kimondhatjuk, hogy 2020 folyamán egyre szűkült a főváros és a vidéki nagyvárosokban jellemző négyzetméterárak közti árolló.
  4. A főváros érzékeny területe mindenképpen a bérleti szegmens, mely a koronavírus hatását igencsak megérezte. Azt lehet látni, hogy amint az várható is volt, a bérleti piacon a kínálat nőtt, és az árak pedig csökkentek a főváros tekintetében – és itt a hosszabb távra kínált kiadó ingatlanokra gondolunk. Ezzel együtt, különösen a főváros belső kerületeiben jelentősen csökkentek az árak. Természetesen ebből is következik az, hogy a főváros és a vidék közti árkülönbség, ami a bérleti piacot illeti, szintén csökkent.

Milyen tendenciák azok, amelyek már erősen hatnak a lakáspiacra?

Kétségtelen, hogy az otthonteremtési támogatások hatása érzékelhetővé kezd válni. 2020-ban azt látjuk, hogy a legtöbb magyar nagyvárosban javultak a lakásvásárlás kondíciói. Erre természetesen hatottak és hatnak, bár különböző mértékben, a lakástámogatási kedvezmények is.

A 2021-es év tehát mindenképpen pozitív tendenciákat mutat a lakáspiacon. Reméljük, hogy járványügyi szempontból ez az év eseménytelenebb lesz a továbbiakban.

(Cikkünk az MNB elemzése alapján készült.)

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top