Ön itt van
Kezdőlap > Pénzügyek > CSOK > Mibe szaladhatunk bele, ha lakáshitelt veszünk fel? 2. rész

Mibe szaladhatunk bele, ha lakáshitelt veszünk fel? 2. rész

Ahogy megígértük, folytatjuk cikkünket a lakáshitel felvételekor szembejövő – néha bizony láthatatlan, vagy kevéssé bejósolható – döccenőket, problémás helyzeteket elemezve. Lássuk is, hogy mi a következő!

  1. A hitel elbírálása előtt foglalózunk

Kiválasztjuk a számunkra tetsző ingatlant – és már fizetjük is ki a foglalót, anélkül, hogy lenne már bankunk, akitől hitelt fogunk felvenni. Mi is ezzel a gond? Annyi mindenképpen, hogy gondoljunk csak bele: mi lesz akkor, ha a bank mégsem ad nekünk hitelt? Akkor bizony mondhatni biztos, hogy elbukjuk a foglalót – ami általában a vételár 10%-a. Ez az eset áll meg akkor is, ha kevesebb hitelt kapunk, mint amennyire számítottunk. Megéri kockáztatni? Szerintünk semmiképpen. Természetesen többféle oka is lehet annak, ha valaki nem kapja meg a teljes hitel összeget. Ilyen ok lehet például az, ha adós vagy akár csak kezes egy másik hitelben – így jövedelmére nem lehet ráterhelni egy újabb hitel törlesztőrészletét. Ugyanilyen eset, ha ugyan nincs hitele, de van aktív hitelkerete. De járhatnak így akár a KATA-s kisadózók is, amikor a jövedelmüket a NAV nem teljes egészében fogadja el. Van egy olyan szabály is, hogy a bank nem feltétlenül ad olyan embernek hitelt, aki szerencsejátékokon rendszeresen fogad – erre pedig a bankszámlából lehet következtetni.

  1. Túl sokat gondolkodunk, a kamatok pedig egyre jobban emelkednek

Ez is alapvető hiba szokott lenni, amikor nehezen, vagy lassan döntünk egy hitellel kapcsolatban. Érdemes azzal is számolni tehát, hogy a kamatváltozások akár több ezer forinttal változtathatják meg a hitel havi törlesztőrészletét.

  1. Túl nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kamatot nézzük

Persze az sem túl okos döntés, ha kizárólag a kamatot nézzük akkor, amikor hitelfelvétel mellett döntünk. Igaz ugyan, hogy az öt éves kamatperiódusú hitelek általában olcsóbbak, de ennek az árát azzal fogjuk megfizetni, hogy nagyobb kockázatot vállalunk, hiszen a kamat gyakrabban módosulhat. Az egyes hitellehetőségek összehasonlításakor mindenképpen érdemes egymással valóban egy nevezőre hozható hitelekkel számolni.

Forrás: pixabay.com
  1. Nem járunk utána az otthonteremtési támogatás pontos szabályainak

Az is előfordulhat, hogy úgy gondoljuk, jogosultak vagyunk valamilyen otthonteremtési támogatásra, de kiderül, hogy nem jól gondoltuk, vagy éppen nem jártunk utána kellő körültekintéssel annak, hogy milyen szabályok vonatkoznak dedikáltan ránk. Mi nem állítjuk, hogy minden jogszabály ugyanolyan egyértelműen van megfogalmazva, de ha bizonytalanok vagyunk, érdemes inkább még egyszer utána kérdezni vagy járni ennek – még mielőtt belevágunk, és kiderül, hogy nem annyi amire számítottunk, esetleg több vagy más az önerő fogalma. Sok olyan részlet lehet, aminek tisztázása elengedhetetlen.

Hogyan kerülhetjük el a sok buktatót? Mi azt javasoljuk, hogy mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt hitelt veszünk fel, kérjünk időpontot, amikor mindent részletesen át tudunk beszélni – akár a bank előtt még egy hitelszakértővel, vagy pénzügyi tanácsadóval.

Biztos, hogy megéri – hiszen a lakást hosszú távra szeretnénk, és természetes, ha nem akarunk sok frusztráló helyzetet, inkább élvezni az új ingatlan kényelmét és az új élethelyzetet.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top