Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Milyen cipőt válasszak kerti munkához?

Milyen cipőt válasszak kerti munkához?

A munkavédelem szó hallatán mindenki először az ipari tevékenységekben, gyártási folyamatokban résztvevők védelmére asszociál. Azonban nem csak ezeken a területeken kellhet el a védelem, hanem például a kertészkedési folyamatok során is. Az alábbiakban ehhez a témához kapcsolódóan arra is keressük a választ, hogy milyen cipőt válasszunk kerti munkákhoz és, hogy miért is fontos egy jó munkavédelmi lábbeli beszerzése a kerti munkákhoz.

Miért fontos a munkáscipő kertészkedéshez?

Egyes biztosító társaságok minden évben kiadják a leggyakoribb otthoni balesetek listáját. Ezen a listán évek óta roppant előkelő helyen szerepelnek a kertészkedés közben bekövetkezett balesetek. Ezeknek a kerti baleseteknek nagy része:

 • lábvágásos,
 • töréses,
 • zúzódásos sérülés

Ezek kivédésre az ideális megoldás egy megfelelő védelmi képességekkel rendelkező munkáscipő beszerzése. Természetesen ezen a téren is a minőség az elsődleges, így mindeképp ismert márkák termékeit érdemes választanunk, mint például a Cofra márkás munkavédelmi szandálok, vagy cipők.

Milyen a jó kerti cipő, a munkacipő?

Egy jó kerti cipőnek több ismérve is lehet, amik lábunk és így testi épségünket is szolgálják. Ezek a jellemzők a következők lehetnek:

 • könnyen tisztítható
 • jól szellőző
 • megfelelő védelemmel ellátott (talpátszúrás elleni védelem, orrmerevítő)
 • jó vízelvezető képességű.

Kerti munkák melyekhez jól jön egy munkáscipő

Amennyiben a fenti tulajdonságok mindegyikével rendelkezik az adott lábbeli, akkor az bármilyen időjárási körülmények között megállhatja a helyét kerti munkák során is, így pedig nem kell félnünk az esetleges balesetektől. Ilyen kerti munka lehet többek között az:

 • ásás
 • fűnyírás
 • gereblyézés
 • locsolás
 • metszés, vágás.

Munkáscipők ásáshoz

Az ásást sokan összekeverik a lapátolással, de utóbbi csak ritkán veszélyes. Az ásás azonban már sokkal inkább, mert a szerszám, amivel dolgozunk éles, és rá kell lépnünk ahhoz, hogy a földbe hatoljunk vele. Nehezíti a feladatot, hogy nem tudhatjuk biztosra, hogy puha lesz a föld, vagy kemény. Ahogy teljes testsúllyal ránehezedünk az ásóra, lecsúszhat a lábunk róla és ha nincs rajtunk megfelelő cipő (olyan amelyik véd) akkor az ásó éles széle megvághatja a lábunkat. Emellett egy jó cipő egy jó talpkialakítással eleve megvéd attól, hogy lecsúszhasson a lábunk az ásóról.

Munkáscipők fűnyíráshoz

Az elektromos, és a benzines fűnyíró gépek, akár komoly sérülést is okozhatnak, mostanra azonban a legtöbb fűnyíró önjáró, és mindenféle passzív védelemmel ellátott. Emiatt úgy tűnhet, hogy akár mezítláb is vághatunk füvet, de ez közel sem ajánlatos. Rengeteg csonkolásos, és töréses balesetet okoznak a fűnyírók: sok lábujj látja kárát annak, hogy nem áll rendelkezésünkre a megfelelő védelem. Ezért egy olyan cipő mindenképpen jól jöhet, ami, ha baj van, megvéd minket a gyorsan forgó pengéktől.

Munkáscipők locsoláshoz

Egy átlagosnak mondató ezer négyzetméteres kert locsolása közben több száz lépést is megtehetünk. Cipő nélkül ez rengeteg apró sérüléshez vezethet. Kövek, gallyak, egyenetlen talaj, bogarak, vakondtúrás, megsüllyedt talaj, a víz miatt csúszós talaj ezek mind veszélyforrások lehetnek. Egy cipő ilyenkor passzív védelmet nyújtat.

Összegezve: A munkavédelmi cipők tehát kerti munkák során is jó szolgálatot tehetnek. Segítségükkel lábunkat ideális módon védhetjük az esetleges behatásoktól és negatív körülményektől. Ezért ha biztosra akarunk menni, akkor egy megfelelő, márkás munkavédelmi cipő beszerzése szinte elengedhetetlen.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top