Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Milyen létrát válasszunk otthonra?

Milyen létrát válasszunk otthonra?

A létrák segítségével könnyedén végezhetjük adott munkánkat magasabb helyeken, akár a ház környékén, gyümölcsösben, vagy professzionális munkák során is. Ehhez persze mindenképp érdemes a megfelelő típusú létrát kiválasztani, az ideális döntés meghozatala azonban nem könnyű. Éppen ezért az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogy milyen létrákat válasszunk otthonra, ha egy sokoldalú megoldást keresünk.

Létra választék otthonra

A létrák kínálata ma már igen széles, hiszen a legnépszerűbb, háztartási létrától kezdve, egészen az ipari, professzionális létrákig, szinte bármilyen igényt kielégítő kivitel kapható már. A létra típusok szerteágazósága miatt nehéz meg állapítani, hogy egy létra csak professzionális, vagy csak otthoni feladatokra hivatott, ezért is fordulhat elő, hogy minden típusú létrával találkozhatunk számos felhasználási területen.

A létrák alaptípusai

Mivel számos különböző feladat előfordulhat egy háztartás körül ezért számos szempontnak kell megfelelnie az otthon használt eszközeinknek. Természetesen nincs ez másképp a létrával sem. Festéshez például nem szükséges extra nagy teherbírású létra, viszont a könnyű mozgathatóság és a magasság annál fontosabb. Ezzel szemben a kertészkedéshez egy egyszerűbb, kétágú fa létra is elegendő lehet, emiatt mindenképp érdemes előre megfontolni, hogy milyen feladatokhoz is keresünk létrát. Alapjában véve az alábbi létra típusok a legnépszerűbbek otthoni felhasználásra:

Egyszerű, háztartási létra

A klasszikus háztartási létra ismérve, hogy lehet két-, három- vagy akár több fokos is, könnyen mozgatható, kis helyen elfér. Bizonyos modellek esetében csúszásgátlós felületeket is kialakítottak a fokok és a markolat részein, ez akkor válhat szemponttá, ha gyerekek vagy idősebbek is használnák.

Fa létra

Fa létrák esetén a legtöbben talán a festőlétrát képzelik el. Ezek a létrák jól bírják a mindennapi igénybevételt is, hosszú életűek, nem utolsósorban pedig lakásdekorációs célokra is felhasználhatóak: kül- és beltéri növényállványnak vagy alternatív karácsonyfának éppúgy tökéletes, mint festéshez használatos segédeszköznek.

Alumínium létra

Az alumínium létra előnyei közé könnyű súlya, mozgathatósága és egyszerű tisztíthatósága tartozik, nem véletlen, hogy gyakorlatialg a legtöbb modell már alumíniumból készül, viszont változatos magassággal, akár extrém teherbírással is rendelkezhetnek, így bárki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelőt, legyen szó két fokos háztartási vagy teleszkópos profi kivitelről.

Támasztó létra

A támasztó létra a legegyszerűbb, ősi formát idézi, hiszen ez nem összecsukható vagy önmagába csúsztatható. Ahogyan nevében is benne van, egyszerűen neki kell támasztani a falnak, eresznek vagy fának. A támasztó létra bizonyos specifikus feladatokra használható csak, tárolása pedig igencsak körülményes, ha nem áll rendelkezésünkre elég hely.

Mindazonáltal ha magasabb területen kell munkát végeznünk, ahol fontos a stabilitás, akkor egy támasztólétra ideális választás lehet. Ráadásul a minőségi támasztólétrák vásárlása online is ugyanolyan egyszerű, mint szaküzletben, így nyugodtan válogathatunk a kivitelek között.

Tolólétrák

A tolólétra tulajdonképpen a támasztó létra továbbfejlesztése, majdnem minden paraméter hasonló, csak éppen két részből áll, amelyikből az egyiket feljebb lehet tolni. Ezzel nagyobb magasságot tudunk elérni, egyébként ugyanúgy használandó, mint a támasztó létra.

Összecsukható létra

A teleszkópos megoldás a létrák innovatív modern megoldásai, ennek köszönhetően helyigényük töredékére csökken, szállíthatóságuk is gyerekjáték, valamint minden munkálathoz be tudjuk állítani az optimális magasságot. Ez a lehetőség azért is fontos, mert ha több időt töltünk a létrán, nem csak egy villanykörtét kell becsavarni, akkor kulcskérdés, hogy mennyire érezzük magunkat kényelemben, biztonságban.

Univerzális létrák

Az univerzális létrák a kínálat legtetején helyezkednek el, tulajdonképpen mindent tudnak egyszerre. Nemcsak nagy, akár 150 kilós teherbírásúak, de bizonyos modellek különböző pozíciókba is átalakíthatóak, egyszerre válik így elérhetővé egy támasztó- és egy összecsukható létra, vagy akár állvánnyá is alakíthatjuk ezeket a típusokat.

Összegezve: A fenti létra típusok tehát optimális megoldást kínálhatnak számunkra, ha otthoni feladatok ellátása a cél. Természetesen ez esetben is érdemes előre gondolkodni és nem csak egy specifikus feladatra koncentrálni, hanem a leendő felhasználási kört is érdemes megfontolnunk.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top