Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Kert-Gyümölcsös > Milyen munkakabátot válassz kerti munkához?

Milyen munkakabátot válassz kerti munkához?

A kerti munkák során különböző időjárási viszonyokkal találkozhatunk, melyek ellen nem árt ha védjük szervezetünket. Erre kiváló opciót kínálnak a különböző anyagú és kialakítású munkakabátok, melyek a hideg, a csapadék és a szél ellen is védhetnek. Az alábbiakban éppen ezért azzal foglalkozunk, hogy milyen munkakabátot válasszunk kerti munkához.

Munkás kabát típusok

A munkakabátok kínálata igen szélesnek mondható, emiatt a többi ruhatípushoz hasonlóan több típust megkülönböztethetünk, melyeknek megvannak a maguk előnyeik és így falhasználási területük is. Kerti munkák esetében főképp az lehet döntő faktor, hogy milyen időjárási viszonyok között szeretnénk igazán használni ezeket a ruhatípusokat. Ugyanis alapvetően megkülönböztethetünk:

  • szokványos munkáskabátok

  • mellényeket

  • vastag kabátokat

  • vékony kabátokat

Munkáskabát kerti munkához

Ma már számos munkás kabát érhető el, amelyeket téli, vagy hidegebb időben történő használatra terveztek. Ezek a hagyományos ruházat fölött viselhető szélfogó dzsekiktől kezdve a vastag kabátokig terjednek. Az ideális munkáskabát leginkább az elvégzendő munkától függ. Ha valaki csak egyszerűbb kinti munkákhoz keres kabátot, annak egy egyszerűbb kivitel is elegendő lehet. Aki azonban tartósan kint tartózkodna és számos feladatot szeretne elvégezni, azoknak érdemesebb egy adott esetben béléssel rendelkező, szél és csapadék ellen is védelmet nyújtó kabátot választani. A legjobb, ha többféle munkáskabát is van az ember szekrényében.

Mellények

A vastag munkásmellények hasonlóak a hagyományos bélelt kabátokhoz, viszont nincs ujjuk. A testet, törzset melegen tartják, a kéz viszont szabadon mozoghat. Hozzásimulnak a testhez, és nem csúszkálnak. Ez egy ideális téli munkáskabát kerti munkákhoz, és más, szabadban végzett munkákhoz is, de nem véletlen az sem, hogy a horgászok is gyakran viselik ezeket. A legkedveltebbek közé azok a modellek tartoznak, amelyek több zsebbel is rendelkeznek, így a különféle eszközöket könnyen zsebre lehet rakni.

Vastag munkáskabát

A hagyományos vastag téli munkáskabát vastagsága ellenére sem akadályozza a mozgást, nem csúszik fel, és professzionális hatást kölcsönöz a viselőjének. A zsebek száma itt is fontos tényező, illetve az, hogy az adott munka során ne roncsolódjon a kabát.

Vékony munkáskabátok

Kinti kerti munkákhoz, főképp kedvezőbb időjárási viszonyok között egy-egy vékonyabb munkáskabát is elegendő lehet. Az ilyen kabátok jellemzően a szél ellen nyújthatnak védelmet, valamint az esetleg hirtelen érkező csapadék ellen védve olykor vízlepergető tulajdonsággal is rendelkeznek.

Természetesen emellett esetükben is fontos a könnyű tisztíthatóság, ami a kerti munkát végzők esetében kiemelten fontos lehet, hiszen a sáros szennyeződések eltávolítása alapesetben nem egyszerű feladat.

Összegezve: A fenti néhány munkáskabát típus tehát bárki számára ideális megoldást nyújthat, ha kerti munkához keresünk megoldást. A vásárlás előtt azonban mindenképp érdemes megfontolnunk, hogy milyen körülmények között is szeretnénk dolgozni az adott kabátban.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top