Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Kereskedelem > Minden, amit az éttermi konyhákról tudni érdemes!

Minden, amit az éttermi konyhákról tudni érdemes!

Egy profi éttermi konyha legfontosabb alapköve, hogy mindennek meglegyen a maga helye. Mivel ez egy olyan terület, ahol sokan tevékenykednek, így nem engedhetjük meg, hogy a dolgok ne kerüljenek mindig a megfelelő fiókba, tárolóba. A munkaszervezés szempontjából azonban sokkal többet jelent, mintsem, hogy rend és fegyelem van az üzemi területen. Lássuk, hogy mit érdemes tudni az éttermi konyháról! 

Rend a lelke mindennek! 

Egy vendéglőben mindig vannak csúcsidők, amikor bizony szinte semmire nincs idő. Akkor megy jól az étterem, ha folyamatosan jönnek be a rendelések, a dolgozóknak pedig nem kell azzal foglalkozniuk, hogy keresgessék az adott összetevőt, eszközt, ami az elkészítéshez szükséges. Ahhoz, hogy minden a megfelelő minőségben és formában kerülhessen felszolgálásra, fontos, hogy minden vendég egyszerre kapja meg az egyes fogásokat. Ehhez azonban mindenképpen összehangolt munkára van szükség.  

Ez a folyamatsor pedig csak akkor működhet tökéletesen, ha minden kéznél van és rendelkezésre áll, ami az ételek elkészítéséhez és tálalásához kell. Ilyenek a fontosabb elektronikai eszközök, amelyeknek köszönhetően sokkal gyorsabban zajlik a főzés. Az üzemi konyha berendezések választéka tulajdonképpen végtelen, így ma már nincs olyan feladat, amit ne tudna elvégezni egy erre tervezett és készített gépezet.  

Mindent elő kell készíteni! 

Egy profi éttermi konyhában nem lehet azzal foglalkozni, hogy ki és hogyan szeleteli fel a hagymát. Mire megkérünk valakit, addigra már rengeteg idő elúszott, nem véletlen kell mindent előre előkészíteni. A munkaállomáson tehát idejében oda kell kerülnie a hagymának, a répának, a húsnak, a fűszereknek és társai, mindezt még a nagy forgalom előtt. Ez garantálja, hogy a főzés gördülékenyen menjen.  

Ez tulajdonképpen az otthoni konyhákban is így van, hiszen a legtöbben úgy készítik el a vasárnapi ebédet, hogy mindent csak a tálba kelljen helyezni. A gáztűzhely pedig végzi a dolgát, mialatt mi elmosogatunk és elpakolunk.  

Az éttermi konyhák felszereltsége 

A berendezésekről már a cikk elején írtunk egy keveset, azonban érdemes rájuk jobban kitérni. A mai korszerű technológia segítségével szinte mindent gyorsabban és hatékonyabban oldhatunk meg az üzemi területeken. Rendelkezésre állnak nagykonyhai mosogatógépek, amelyek pénzt és időt spórolnak meg a vendéglátó egység számára. Ezek kiváló minőségben végzik el azt a feladatot, amire egy külön emberre lenne szükség, ráadásul sokkal gyorsabban is teszik meg mindezt. Nem ezen szoktak spórolni tehát az éttermek, hiszen tudják, hogy mekkora segítséget tud nyújtani egy ilyen eszköz. 

Ne feledkezzünk meg továbbá a dagasztógépekről, hiszen ezekre is rengeteg üzemben, vendéglőben, büfében szükség van. A finom és ízletes kelt tészták alapja egy ilyen készülék, hiszen hazánk kultúrájában évszázadok óta nagy szerepe van a különféle finomságoknak. Ezzel azonban nem kell fáradozni a dagasztással – főként ekkora mennyiségben -, hiszen önállóan és gyorsan készíti el számunkra a tésztát, amit aztán csak fel kell dolgozni.  

Összegezve 

Az éttermi konyhák működése tehát ma már nem tér el nagyban a családokétól, hiszen ők is arra törekszenek, hogy minden időben elő legyen készítve, illetve olyan berendezéseket szereznek be, amelyek sokkal hatékonyabban végzik el az egyes műveleteket.  

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top