Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Minőségi alaprajz készítés pár perc alatt

Minőségi alaprajz készítés pár perc alatt

Az ingatlan hirdetéskor az egyik legfontosabb, hogy minél alaposabb információkkal lásd el az érdeklődőket. A jó fotók mellett az alaprajz is rengeteg információt hordoz. Sok ingatlan keresőnek számít az, hogy milyen beosztású a lakás, mekkorák a szobák, honnan hova nyílnak. Az alaprajz abban is segít, hogy előszűri a vevőket, így csak olyan érdeklődők fognak jelentkezni, akik az ingatlan elrendezését már biztosan megfelelőnek találják.

A kezelő felület

A kezelő felület ismerős lehet a Sweet Home 3D-ből. Ez nem véletlen, mivel a Sweet Home megoldása lett bele integrálva az oldalba, ami személyre lett szabva az ingatlan hirdetésekhez szükséges alaprajz rajzolásának megfelelően.

Ház, vagy lakás?

A rajzoló felület meg lett növelve és a 3D nézet el lett tüntetve és kapott a gombsor egy plusz gombot, amivel fehér háttérrel le lehet menteni a saját számítógépre az elkészült alaprajzot. Nézzük a főbb részeit az alaprajz rajzolónak.

Falak rajzolása

A kéz melletti ikont kell kiválasztani ahhoz, hogy falakat tudj rajzolni. A falak rajzolása egy egér kattintással indul és a következő kattintásig tart. Ha itt szeretnéd befejezni a falak rajzolását, akkor duplán kell kattints az egérrel vagy meg kell nyomd az ESC billentyűt.

falak rajzolása

Ha egymáshoz kapcsolódó falakat akarsz megrajzolni, akkor csak egyesével végig kell kattintani a rajzoláshoz és csak a befejezésnél duplán kattintani. Rajzolás közben a program hosszúság és szög információkkal segít.

falak rajzolása

Helységek rajzolása, színezése

A helységeket akkor kell berajzolni, ha különböző színekkel akarod jelölni a különböző helységeket. A helység rajzoló eszköz a fal rajzoló jobb oldalán helyezkedik el.

helység rajzolás

A különböző színűre tervezett helységeket külön kell berajzolni. A helység berajzolás végén ESC billentyűt kell nyomni. Ha valahol nem illeszkedik pontosan a falakhoz a rajzolt helység, ott lehet módosítani utólag.

helység rajzolás

A helység (és a falak, vagy bármi) módosításához át kell váltani elsőként a kijelölő eszközre, ami a kéztől balra található.

helység színezés

A helység színezéséhez duplán kell kattintani a helység területén az egérrel. Ekkor felnyílik a szín választó. A színt az egérrel kell kiválasztani. A kiválasztás után pedig ENTER-t kell nyomni a szín érvényesüléséhez. A Sweet Home fejlesztőitől kapott információk szerint, már dolgoznak azon, hogy online is elérhetőek legyenek a padló textúrák.

helység színezés

Alaprajz feliratozása

Az alaprajzra a helységek területét automatikusan beírja a program. Ezen kívül érdemes beírni a helységekbe a nevét (pl. nappali, hálószoba, stb.). Ezen kívül még más fontos infókat is rá lehet írni, de nem érdemes túlzásba vinni, mert a túl zsúfolt alaprajz nem a legjobb. A feliratozáshoz a felirat eszközt kell kiválasztani.

feliratozás eszköz

Utána a felirat kiválasztott helyén kell kattintani az egérrel és megnyílik egy külön ablakban a felirat szerkesztő. Ha kész a felirat, akkor csak az OK gombra kell kattintani és beillesztődik a helyére a rajzon.

felirat szerkesztő

A felirat helye utólag módosítható. A kijelölő eszközzel meg kell fogni és arrébb vinni, illetve ezzel forgatni is lehet. A szöveg nem módosítható, így ha nem jót írtál, akkor ki kell jelölni és a DEL billentyűvel lehet törölni (bármit lehet így törölni a rajzról) és újra meg kell írd.

Berendezési tárgyak, ajtók, ablakok elhelyezése

Az alaprajzon mindenképp el kell helyezni az ajtókat és az ablakokat, ezen kívül célszerű még a beépített tárgyakat is megjeleníteni, mint pl. a kád, zuhanyzó, stb. A berendezési tárgyak a bal oldalon találhatóak és az egérrel lehet behúzni őket a kijelölő eszköz segítségével.

berendezési tárgyak

Érdemes lehet még belerakni bútorokat is az alaprajzba, így az érdeklődők még könnyebben bele tudják képzelni magukat a környezetbe. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túlzsúfolt a rajz.

Alaprajz mentése

Ha elkészültél az alaprajzzal, akkor nincs más hátra, mint elmenteni a saját gépedre (és feltölteni az ingatlan hirdetésedhez). Ehhez a gombsor végén található mentés/letöltés gombra kell kattintani.

alaprajz mentése

Ekkor az alaprajz háttere átvált fehérre és letöltődik a böngészőből a saját gépedre az alaprajz. Ha elnavigálsz az oldalról, akkor újra kell kezdeni a rajzolást, mert a rendszer önmagától semmit nem ment el. Az alaprajz tervezőt itt érheted el.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top