Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Értékbecslés > Mire vigyázzunk lakásvásárláskor?

Mire vigyázzunk lakásvásárláskor?

Ez az a kérdés, amit nem árt, ha felteszünk magunknak életünk végleges, avagy soron következő helyszínének kiválasztásakor. Nem kis döntés ez, hiszen nemcsak egy lehetséges lakhely a tét, de bizony a legtöbb esetben nem kis pénzügyi vállalás mellett tesszük le a voksunkat. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy egy ilyen döntés gyakran hosszú évtizedekre meghatározhatja a mi és a családunk életét is, tehát mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy alaposan fontoljuk meg, mielőtt döntünk.

Mindenekelőtt alaposan gondoljuk át, hogy milyen árfekvésben kell gondolkodnunk, mik a pontos igényeink, mi várható, mi látható a család életében változásként (persze, csak azt tudjuk számba venni, ami valamelyest kiszámítható, és mindent nem fogunk tudni előre látni).

Ha ezeket átgondoltuk, akkor szűkítsük le a lehetséges helyszínt, ha van ilyen igény – de mi azt is átgondolásra érdemes ötletnek tartjuk, ha rugalmasabbak vagyunk, hogy több helyszínben is gondolkozzunk. Ezt is érdemes pontról pontra átgondolni.

És persze ott vannak a mindig körbejárandó pontok, pénzügyi, ingatlanszakmai és jogi aspektusból.

Mégis, mire gondolunk pontosan?

  • Először is a pénzügyi kérdéseket nézzük meg! Muszáj, hogy tisztában legyünk ezekkel a dolgokkal ahhoz, hogy ne kerüljünk adott esetben kényelmetlen, vagy, szélsőséges esetben kezelhetetlen helyzetbe, mert sajnos mind a kettő előfordulhat – ha nem vagyunk kellőképpen elővigyázatosak. Ilyen kérdés például az, hogy vajon mennyi pontosan a megvenni tervezett lakáshoz felveendő hitel nagysága, pontosan milyen kondíciókkal fogunk hozzá jutni, milyen futamidővel, milyen összeggel kell számolnunk, melyik banknál. Aztán persze megegyezés után ott van a foglaló kérdése: nincs kőbe vésve, de ha van foglaló, akkor az a vételár 10 %-a szokott lenni általában. Az összeg nagysága abszolút a két fél közti megállapodás kérdése, amit, ha történik erre vonatkozó megegyezés mindenképpen érdemes írásban rögzíteni. Ahogy azt is, hogy a foglaló átadása, vagy átutalása mikor és hogyan történt meg. A jövőre nézve nem kevéssé hasznos az sem, ha tájékozódunk arról, hogy pontosan milyen havi fix költségekkel jár az adott ingatlan tulajdonosának lenni. Gondolunk itt a közös költségre például társasházi vagy panelházi lakás esetén, szemétdíjra, vagy arra, hogy nem árt arról sem tájékozódni, hogy milyen összegű rezsire számítsunk majd a jövőben.
Álomház? Modern, az biztos! Forrás: pixabay.com

 

  • Aztán ott vannak az ingatlanszakmai átgondolni valók. Itt nem másra gondolunk, mint arra, hogy még akár a foglaló kifizetése előtt ne felejtkezzünk meg arról, hogy szakemberrel átvizsgáltassuk az ingatlan állapotát. Higgyük el: akár sok milliós veszteségtől is megóvhat minket, ha például egy értékbecslő díját kifizetjük, és meghallgatjuk az ő szakvéleményét. Az sem ártalmas, ha minél jobban megpróbálunk informálódni mi is: a környékről, esetleges problémásabb lakókról, arról, hogy milyen közlekedési lehetőségek, boltok, szolgáltatások vannak a közelben. Ne felejtsük, ha ez hosszabb távú elköteleződés részünkről (azaz mi fogunk odaköltözni, várhatóan nem rövid időszakra), akkor ezek a dolgok nagyon fontosak lesznek mindennapjainkban, kényelmünket, komfortérzetünket tudják ugyanis növelni – vagy csökkenteni.
  • És persze ott vannak a szigorúan jogi kérdések. Hány olyan történetet hallottunk már, amikor nem megfelelően átgondolt szerződés miatt lett egy lakásvásárlásból rémálom! Mi két dolgot tanácsolnánk ezen a téren, ami érdemes megfogadni: egyfelől mindenképpen keressünk ügyvédet, vagy közjegyzőt, hiszen ellenkező esetben nem lesz érvényes az adásvétel a földhivatal számára. Másfelől pedig kérjük ki a tulajdoni lapot, hogy leellenőrizhessük, hogy valóban az eladóé-e az ingatlan, illetve, hogy van-e rajta olyan bejegyzés, amiről mindenképpen tudnunk kell. Természetesen innen derül ki az is, hogy a megvásárolni kívánt lakás vagy ház mondjuk tényleg tehermentes-e.

Akárhogy is van, szánjunk időt arra, hogy a lehető legpontosabban körül járjuk ezeket a témákat, megválaszoljuk ezeket a kérdéseket! Nem mindegy ugyanis, hogy a választásunk valóban egy életre szóló élmény lesz-e nekünk, vagy esetleg egy kudarcélményként fogunk rá emlékezni akár évtizedekig.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top