Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Mit tehetünk a fagykár ellen?

Mit tehetünk a fagykár ellen?

Ahogy közelít a tél, egyre hidegebbé válnak a reggelek – fokozatosan hozzá kell szoknunk a talaj menti fagyokhoz. Ha felkészítettük kertünket a télre, minden bizonnyal már erre is felkészültünk: nem árt azonban újra felidézni, hogyan is védhetjük meg növényeinket a fagytól. Az élet nem áll meg télen se: a növények élettevékenysége azonban valóban nagyon lelassul. A hosszú éjszakák és hideg nappalok más ritmusra késztetik őket. 

Fagyveszélyről akkor beszélünk, ha a hőmérséklet tartósan -20 fok alá csökken. Ez azért elég szélsőséges hideget jelent, amely nálunk szerencsére kevéssé jellemző – de tegyük hozzá, hogy azért kaptunk már kóstolót a téli hidegből az elmúlt pár évben. Az éghajlat, a klíma változásával fel kell készülnünk a szélsőséges időjárási helyzetekre is.

A legfontosabb módszer ilyenkor a takarás. Ez az egyik leginkább ismert és széles körben alkalmazott védekezési eljárás. Ilyenkor, ősszel van arra kiváló lehetőség nyílik fiatal növények elültetésére kertjeinkben – ilyenek például a rózsák, de a gyümölcsbokrok, cserjék is. Ezeket a növényeinket aztán jól megválasztott takaróanyaggal tudjuk megvédeni a fagytól. Fontos kritérium, hogy jó hőszigetelő, nagy levegőtartalmú, porózus anyag legyen. Nem szabad, hogy áteressze a felszín hőjét. Milyen anyagokra gondolunk?

Elsősorban fa, keménypapír, üvegfelület az, ami ilyenkor jól jön, de fontos, hogy műanyaggal ne dolgozzunk! Nem csak azért, mert átereszti a hőt, de környezeti szempontból sem szerencsés választás. Nem is beszélve arról, hogy megrothadhat alatta a növény. Sokféle anyaggal dolgozhatunk: nádfonat, fenyőkéreg, fenyőgally, nád-és zsákvászon. Nagy mennyiségben az avar áll rendelkezésünkre – ez is nagyszerűen használható takarásra. De használhatunk fenyőgallyat és komposztot is. Vásárolhatunk könnyű polipropilén szövetet, amelynek előnye, hogy lég-és vízáteresztő, tehát nem tudnak kiszáradni az ezzel betakart növények.

Ha takarjuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a fedőanyag ne érintse, mert így erőteljes lehűlés következhet be, ami fagykárt okozhat. A délről származó rozmaring, a gránátalma és a füge fokozott védelemre szorul. Ezeket ne csak kívülről védjük és takarjuk, de az ágak közét is töltsük fel levéllel, avarral és kötözzük össze azokat.

Aktív fagyvédő módszer még az esőszerű öntözés. A hatása azon alapul, hogy a növényre jutó víz megfagy, így ha arra még csapadék esik, a keverék hőmérséklete 0 Celsius fok marad. Számítások szerint -6 Celsius fokos fagy kártételének elhárításához legalább 1,5-3,5 mm/h öntözési intenzitást kell biztosítani. Ez a módszer mind a téli, mind a tavaszi fagyok ellen hatásos lehet – hozzá kell azonban tennünk, hogy megfelelően tervezett öntözőrendszert kell hozzá kiépíteni.

Kertjeinkben, házilag ajánlható módszer még a füstölés. Ez egy igen régi módszer a fagykár enyhítésére. A lényege: nem könnyen gyúló anyag, például nedves szalma égetése során a levegőbe nagy mennyiségű szén-dioxidot és vízgőzt juttatunk. Így azt érjük el, hogy az effektív hőleadás nagymértékben csökken. Ezzel a módszerrel inkább kisebb lehűlések esetén tudunk hatékonyak lenni – általában mínusz néhány fokig. Sakktáblaszerűen, körülbelül 10 méterre egymástól kell elhelyezni a füstforrásokat.

Végezetül: télen az örökzöldekről nem szabad elfelejtkeznünk. Csapadék-és fagymentes napokon öntözzük meg őket. Ezek a növények ugyanis télen is fotoszintetizálnak és párologtatnak – csak kisebb mértékben. Így viszont vizet veszítenek – ezt pótolni kell! Mérsékelten locsoljuk meg őket, és egy nagyobb havazás után rázzuk le a havat az ágakról. Ne várjuk meg, amíg ráfagy – esetleg ónos esővel együtt.

Lippai Zsolt
Lippai Zsolt
Az ingatlanszakmában dolgozom 1998-óta. Vállalkozásom fő tevékenysége az ingatlan értékbecslés. Mellette épületfelméréssel és energetikai tanúsítással is foglalkozom. Szlogenem: "Ingatlanos szolgáltatások más megközelítésben"
https://grandeingatlan.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top