Ön itt van
Kezdőlap > Egyéb > Négy jele annak, hogy ideje átültetned a növényeket

Négy jele annak, hogy ideje átültetned a növényeket

Ha hiszed, ha nem, legalább néhány évente át kell ültetni a kedvenc növényeidet. Számos jel mutat arra, hogy a zöldek megérettek egy új cserépre. A tevékenységet nem érdemes elhalasztani, mert a szobanövények könnyen megsínylik azt. De vajon milyen kertészeti tanácsokkal tudjuk ellátni a kezdő kertészeket? Ebből a cikkből minden kiderül!

Kertészeti tanácsok kezdő kertészeknek

Egy hűvös és unalmas otthon töltött hétvége tökéletes idő lehet arra, hogy átültesd a növényeket. Kertészeti tanácsokra minden kezdőnek szüksége van, hiszen sok hibát lehet véteni a tevékenység során. Nem sok eszközre lesz szükséged, hiszen egy kis virágföld, egy új cserép és némi kavics segítségével új helyet varázsolhatsz szegény haldokló egyednek. Mielőtt még a zöldek fejlődésnek indulnának, akkor is érdemes őket egy nagyobb cserépbe helyezni, különösen a szobanövények esetében. De milyen biztos jelei vannak annak, hogy ideje időt szánni ezekre a virágokra?

Jelek, hogy szánj időt a növények költöztetésére

  • A virág gyorsan felveszi a vizet és kiszárad.
  • A cserép alján található lyukakon keresztül a gyökerek kijönnek.
  • A gyökerek nemcsak alul törnek ki, hanem a föld felszínén is láthatóvá válnak.
  • A cserép könnyedén feldől.

Az átültetés menete

Nagyon fontos, hogy a vásárolt virágföld a növényhez való legyen. Ma már rendkívül sokfajta áll rendelkezésre, így vehetünk külön citrusoknak, orchideáknak, de még pálmaféléknek is. A cserép kiválasztásakor arra ügyelj, hogy ne legyen túl nagy, nem érdemes ugyanis több számmal nagyobbat beszerezni. A kelleténél nagyobb cserépbe költöztetett zöldek ugyanis túl sok energiát fognak fordítani a gyökerek növesztésére és kevesebbet a többi rész fejlődésére.

Ha minden eszközöd megvan, akkor óvatosan húzd ki a virágot a helyéről, majd rázd le róla a földet. A régiből akár ki is szedheted a gyökereket és felhasználhatod a későbbiekben. A felesleges gyökereket érdemes egy kicsit visszavágni, eltávolítani a száraz és elhalt részeket. Az új cserép aljára helyezz pár kavicsot, amely jobb vízelvezetést biztosít majd a virágod számára. Erre mehet egy kevés föld, majd jöhet a növény. Ezt mindenképpen jól igazítsd el, majd töltsd fel kellő mennyiségű és jó minőségű földdel. Az utolsó lépés, hogy a földet óvatosan belenyomkodd a cserépbe, de vigyázz, hogy ne tömörítsd a gyökereket! Ezt követően jöhet egy kis öntözés és már teheted is a helyére.

Összegezve: Kertészeti tanácsokra tehát mindenkinek szüksége van. Pár apróságra ügyelve könnyedén és gyorsan átültetheted a növényeidet. De milyen jelei vannak annak, hogy a virág kinőtte eddigi lakóhelyét? Ha gyorsan kiszárad, kidől vagy látszódni kezdenek a gyökerei, akkor itt az ideje, hogy foglalkozz egy kicsit velük.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top