Ön itt van
Kezdőlap > Szolgáltatások > Napenergia > Négy tévhit a napelemekkel kapcsolatban

Négy tévhit a napelemekkel kapcsolatban

A napelem vásárlásakor sokan bizonytalanok, hiszen számos esetben hallunk tévhiteket. Sokan úgy gondolják, hogy az eszköz ára sosem térül meg, felrakása pedig szinte megfizethetetlen. A napelem felszerelésre ajánlat kérés is lehetséges, sőt hasznos is, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a beruházás nem felesleges.

De vajon milyen tévhitekkel kell szembenéznünk? Ebből a cikkből minden kiderül!

1. tévhit: Sosem térül meg

A megtérüléssel kapcsolatban az esetek nagy részében az emberek úgy gondolják, hogy a beruházás ára sosem jön vissza. Egyesek azt hangoztatják, hogy akár több évtizedbe is beletelik, mire hasznukat vesszük. Ez azonban közel sem így van, hiszen mérettől függően egy rendszer 10-20 év alatt hozza vissza a rászánt költségeket. Persze több befolyásoló is van ezzel kapcsolatban, de összességében elmondható, hogy nagyjából tíz év után már előrébb vagyunk, mint a többiek.

2. tévhit: A felszerelése szintén költséges

Egy jó minőségű napelemes rendszer kiépítésére csak egyszer szükséges nagyobb összeget költeni. Mivel az eszköz belátható időn belül képes nyereséget termelni, így nem kell amiatt aggódni, hogy túl sok pénzbe kerül annak felszerelése. A felrakással kapcsolatos összeget több minden is befolyásolhatja, így a végleges ajánlatra csak az összes tényező ismeretében érdemes rábólintani. Napelem felszerelésre ajánlat kérés is lehetséges, amelyet akár online is megtehetünk. Ennek segítségével összehasonlíthatjuk a különböző kivitelezők árait.

3. tévhit: A napelem környezetszennyező

Mivel a napelemek gyártásához szilíciumot, rezet és ónt is használnak, így sokan úgy gondolják, hogy rengeteg szemetet termel, tehát nem is környezetbarát. A szabályozások miatt azonban ezekre az eszközökre is vonatkozik az újrahasznosítás és az összegyűjtés kötelezettsége. Az elhasználódást követően szétszedik a paneleket és más-más napelemmel foglalkozó cég alkalmazza újból. Mivel az összetevők jó minőségű anyagokból készülnek, így ezek újrahasznosítása jóval olcsóbb és könnyebb is egyben.

4. tévhit: Télen nem termel áramot

Sokan hiszik, hogy a rendszer csak nyáron, verőfényes napsütésben termel energiát. Ez azonban közel sem így van, hiszen a nap felhős és ködös időben is átszűrődik. Persze nem kapunk ugyanolyan mennyiségű áramot, ettől függetlenül ugyanúgy lesz energiánk éjjel és télen is. Borult időben nagyjából 50-90%-os kihasználtsággal működnek, így nem kell aggódnunk az áram mennyisége miatt. A sziget üzemű változatok által nappal megtermelt áramot elraktározza, így azt akkor használhatjuk fel, amikor csak akarjuk.

Összegezve: A napelemes beruházással kapcsolatban számos tévhit van, amely sok esetben döntő szempont az emberek számára. A mostani cikkben négy ilyen tévhitet döntöttünk meg, amelyből kiderült, hogy a költségek nem száz év múlva térülnek meg, a panelek pedig télen és felhős időben is termelnek áramot.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top