Ön itt van
Kezdőlap > Otthonok > Házak > Nyolc dolog, amit tudni érdemes a készházakról

Nyolc dolog, amit tudni érdemes a készházakról

A készházak csak pár évtizede terjedtek el idehaza. Azt sokan tudják, hogy jóval olcsóbbak, mint egy téglaház építése, de arról már kevesebbeknek van információja, hogy milyen további előnyei vannak ezeknek az otthonoknak. Vajon hátrányai is vannak? Ebből a cikkből számos dolog kiderül, amit tudni érdemes a készházakról!

Tudnivalók készházakról

A készházak falait tulajdonképpen saroktól-sarokig előre legyártják, még a válaszfalakat is. Először a födém és a tető készül el, majd ezeket elviszik az építkezés helyszínére, ahol összeszerelik azokat. A szerkezet végleges állapota hosszadalmas munka eredménye, így teljesen biztonságos otthonnak számítanak. A végső kialakítás szinte megkülönbözhetetlen egy téglaháztól, így semmilyen hátrányt nem szenvedünk a kinézet szempontjából. De vajon mennyire tartósak ezek az otthonok?

A legtöbben a mai napig, ha választani kell, akkor a környezetkímélő építkezési mód helyett a tartósat választják. Főként, ha az eljárás szinte ugyanannyiba kerül, mint a másik esetben. Egy családi ház élettartama rendkívül fontos szempont, amikor választásra kerül sor. Sokak szerint egy otthon akkor tartós, ha a fal anyaga jó minőségű. A többség úgy véli, hogy a fa gyorsan rohad, a beton azonban örökké a helyén marad. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy egy jól választott fa akár 600 évig is a helyén maradhat.

További tudnivalók a készházakról:

  • Az egyik legkörnyezetkímélőbb építkezési forma, hiszen az építkezés során nagy részben csak természetes fát és gipszet használnak.
  • Gyorsan felépíthető, így amennyiben az építkezés sürgőssé válik, jó választás lehet egy készház.
  • Kiemelten fontos a kivitelező partner kiválasztása, hiszen komoly tudást és tapasztalatot igényel egy ilyen otthon felhúzása.
  • Energiatakarékos, hiszen kiváló a hőszigetelésük, így a felfűtésük is jóval gyorsabb, mint bármely másik ház esetén. A fűtési költség akár 50%-kal is alacsonyabb lehet egy hagyományos lakáshoz képest.
  • Nagy a rugalmasság a belső tér kialakítása során. Mivel a teherhordás nagy részben a ház külső falaira helyezhető, így még a vezetékeket is könnyen át lehet helyeztetni.
  • Helytakarékos, hiszen ezek fala vékonyabb, mint egy tégla családi házé. Ezzel 10%-kal nagyobb hasznos alapterület érhető el.
  • Időtállóak, hiszen manapság már léteznek 100-200 éves könnyűszerkezetes épületek is.
  • Hátrányuk, hogy az építési munka szakértelmet kíván meg. A pontos kivitelezéshez szerelőt kell fogadni, hiszen az építkezés csak így lesz pontos és biztonságos.

Összegezve: Ahogy mindennek, úgy a készházaknak is megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezek a könnyűszerkezetes otthonok azonban lehetnek igazán praktikusak is. Előnyük, hogy a belső terek átalakítása jóval egyszerűbb, hiszen a bent található falak többsége nem szolgál tartóoszlopként. Mindemellett környezetbarátok, gyorsan felépíthetőek és nem utolsó sorban időtállóak. Hátrányuk, hogy az építkezés során biztosan szükség van szakértő szerelőre, aki pontos munkát végez.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top