Ön itt van
Kezdőlap > Agrár > Őszre készülünk – az augusztusi kerti munkák

Őszre készülünk – az augusztusi kerti munkák

Bár még javában tart az augusztus, azt már látjuk és érezzük, hogy egyre rövidebben a nappalok, hamarabb sötétedik már esténként, és bizony egyre hűvösebbek a kora reggelek. Nem árt, ha átgondoljuk, hogyan is készítsük fel kertünket a közelgő őszre.

A pázsit gondozása

Előfordul, hogy ha hetekre elutazunk nyaralni, akkor bizony arra érkezünk haza, hogy a pázsit nagyon megnőtt. Ilyenkor az a legjobb, hogy ha a fűnyírógép legmagasabb fokozatával kezdjük a vágást, aztán fokozatosan csökkentjük a magasságot. Így a pázsitunk ismét szépen fog újra nőni. Ez az apró trükk segít ebben. Így, nyár végén sem szabad elfelejtkeznünk a locsolásról – a gyep meg fogja hálálni a folyamatos törődést. Az is fontos, hogy készüljünk fel arra, hogy az ősz beálltával trágyázzuk kis meg a pázsitot, magas foszfáttartalmú trágyával – így segítünk majd neki abban, hogy a téli hó alatt is megkapja a szükséges tápanyagokat.

A virághagymák és a virágok

Az ősszel virágzó hagymás növények kiültetéséről se felejtkezzünk meg – hozzuk fel a pincéből, vagy vegyük elő a kamrából az eltett virághagymákat. Sőt, akár a tavaszi hagymások is sorra kerülhetnek: a tulipánok, a nárciszfélék, a nősziromfélék is. Fontos, hogy virágainkról vágjuk le az elszáradt részeket, így ösztönözve őket újabb virágzásra is, például a muskátlinál.

Munkák a konyhakertben

A bőség hónapja ez – mindenki belátja ezt az alapvetést, akinek van konyhakertje. Minden érik, minden terem, csak legyen elég ereje a gazdának betakarítani és eltenni a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, a cukkinit, a padlizsánt, a vöröshagymát, a fokhagymát.

Érdemes megemlíteni, hogy a vöröshagyma betakarításánál fontos, hogy amikor felszedjük, akkor ellenőrizzük, hogy a nyaki rész záródjon, különben sajnos nem tudjuk majd hosszú ideig eltartani. Érdemes 10-12 napig utóérlelni a napon szárítva, hogy a buroklevelek is kiszáradjanak. Ezzel a trükkel egész télre elrakható hagymákat kapunk, melyek akár a pincében tárolva sem rohadnak meg.

Eljött az ideje annak tehát, hogy élvezzük a munkánk gyümölcsét a házi zöldségek utánozhatatlan íze, gyümölcsfáink termése kárpótol minket a sok munkáért. Gyümölcseinket is betakarítjuk ilyenkor: a szilva, az őszibarack, a kajszibarack, az korai alma, a szeder és a málna mind most érik, és ad csodálatos alapanyagot lekvárokhoz, szörpökhöz. Zárjuk üvegekbe a nyár édes ízeit is!

Azt azonban ne felejtsük el, hogy ilyenkor is kell gyomlálnunk és öntöznünk is, ha nincs elég eső. A gyom ugyanis nemcsak csúnya, és ápolatlanná teszi a kert képét, de nedvességet és ásványi anyagokat von el a talajból, mely nem tesz jót a növényeknek.

Még ültethetünk szabadban. Használjuk ezt ki! Ültessünk rukkolát, sóskát, retket, fehérrépát, kelbimbót vagy salátát!

És ott az eper is, amely ilyenkorra már kiszórja a palántakezdeményeket maga mellé az ágyásba. Érdemes erre odafigyelni, és ezeket a kis palántákat új helyre ültetni, mert az eper szereti azt, ha mindig megújulhat. Általában egy helyen két, maximum három évig érzi igazán jól magát.

Ízek – szárazon

Ez a hónap remek lehetőséget ad arra is, hogy betakarítsuk fűszernövényeinket, és megszárítsuk azokat. A legjobb módszer az, hogyha fellógatjuk valahova és szépen kiszáradnak. Ezután a leveleiket leszedhetjük, de bánjunk velük óvatosan, ne morzsoljuk szét. Jól záródó edényben célszerű tárolni ezeket a szárított fűszernövényeket.

Az augusztusi bőség után aztán az ősz következik – kertünk ajándékait, ha lelkiismeretesen gondozzuk azt, még nagyon sokáig élvezhetjük. Reméljük, ezzel a pár tanáccsal tudtunk ebben segíteni!

 

A cikk eredetije megjelent az eladotermofold.hu blog oldalán!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Top